LVM piedāvā: atpūšamies bez maskām un pēc pilnas programmas

Beidzot esam brīvlaisti – publiskās vietās un pasākumos vairs nav nepieciešami nedz Covid-19 sertifikāti, nedz sejas maskas. Arī Latvijas valsts mežu (LVM) dabas parkā Tērvete un glempingā sākas aizraujošā ceļošanas un atpūtas sezona, kas solās būt pasākumiem bagāta, mītu un pasaku apvīta, izklaidējoša, izglītojoša un darbīga.
©F64

Rūķu namos un pilsētās atgriežas dzīvība

Lai gan pat skaudrāko ierobežojumu laikā dabas parks bija atvērts un apmeklētāji varēja priecāties par rūķu pasauli, pašus rūķus satikt nevarēja - namiņi bija aizslēgti un jutās vientuļi. Īsti jautri pasākumi nenotika arī lielajā bērnu rotaļu laukumā, un savu laiku gaidīja arī jaunā izglītojošā un aktīvā tematiskā daļa “Kurbads”. Tagad ar pilnu jaudu varam nodoties riteņbraukšanai, lēkāšanai, rāpuļošanai un kāpelēšanai. Visā parkā atgriežas rūķi un pasaku tēli, kuri ilgu laiku jutās vientuļi bez bērnu smiekliem, jautājumiem un arī nedarbiem. Taču dīkā rūķi nav sēdējuši - viņi ir grebuši, pinuši, vijuši, auduši un strādājuši citus darbus, ko tagad varēs atrādīt parka un it īpaši rūķu pilsētas “Čiekures” ciemiņiem. Pilsētas namiņos notiek aktīvi mājokļu un darbnīcu izdaiļošanas darbi, tiklīdz kļūs siltāks, sāksies arī puķu un krāšņumaugu stādīšanas laiks, kas šo pilsētu padarīs par pasakainu realitāti vai reālu pasaku... nezinu, kā ir pareizāk! Parka teritorijā atkal bez ierobežojumiem kursē autovilcieniņš, tiek atvērtas kafejnīcas. Urrā!

Lai gan ilgu laiku rūķi nebija manāmi, dīkā viņi nesēdēja. Tagad ārā tiek vilkti krājumi, ko rūķi sarūpējuši grebjot, virpojot, aužot, vijot un pinot / Publicitātes foto

Mistiskā Valpurģu nakts

Valpurģu vakars jeb nakts - kā nu kuram ar to diennakts laika izpratni ir - atgriežas dabas parka programmā, un 30. aprīlī atkal notiks jau vairāk nekā 10 gadus popularitāti ieguvušais vēlā vakara pasākums, kas saistās ar pavasara sagaidīšanu - Valpurģu vakars. Pēdējo gadu pandēmijas izraisīto ierobežojumu atcelšana ļaus parka apmeklētājiem baudīt gan krēslu, gan tumsu mežā. Šoreiz pasākumam iecerēts atšķirīgs formāts - Pasaku meža teritorijā tiks veidots īpaši izgaismots un iekārtots taku maršruts, kurā viesus sagaidīs dažādi pārsteigumi. Priecēs gan īpaši gaismas objekti, gan dažādi neredzēti tēli, muzikāli un deju pārsteigumi. Vienmēr jābūt gatavam jauniem izaicinājumiem, līdzdarboties meža mijkrēslī sastaptajiem tēliem. Valpurģu vakara pārsteigumi sāksies astoņos vakarā un ilgs līdz pat vienpadsmitiem naktī.

Savukārt mazie parka apmeklētāji jau no pulksten pieciem pēcpusdienā tiks gaidīti rūķu pilsētā “Čiekure”, lai divas stundas līdzdarbotos un dziedātu koncertprogrammas “Valpurģīšu laika rats” tēliem.

Visiem vakara pasākuma apmeklētājiem laipni atgādinām, ka līdzi noteikti jāņem gaismas lukturīši! Tie neļaus nomaldīties meža takās un rādīs ceļu arī citiem viesiem. Iespējams, ka kāda priede vai lazdu krūms būs īpaši pateicīgs, ja to apspīdēs cilvēka līdzi nestā gaisma.

Paužot solidaritāti pretkara noskaņojumam, kurš šobrīd pasaulē valda, ir nolemts nerīkot iecienīto pasākuma noslēguma salūtu.

Valpurģu nakts ar savu mistikas piesitienu ir kļuvusi par vienu no visvairāk apmeklētajiem LVM dabas parka Tērvetē pavasara pasākumiem / Publicitātes foto

Glempings top drošāks, košāks, bezbēdīgāks

LVM dabas parka Tērvetē glempings īsā darbības laikā ieguvis lielu popularitāti, un pozitīvās viesu atsauksmes krājas kaudzē - to apliecina pietiekami lielais pieprasījums arī ziemā. Ar katru dienu kļūst siltāks un saulaināks, kas arī mūžīgajiem mājās sēdētājiem liek paskatīties ārā pa logu un domāt par iziešanu ārpus savas komforta zonas. Glempings ir vispiemērotākā vieta brīvdienās ģimenes lokā vai kopā ar draugiem -“Latvijas valsts mežu” dabas parka Tērvetē apmeklējums, ezers, izbraukumi ar zirgiem, gaļas cepšana un zivju zupas vārīšana sola varenu piedzīvojumu.

F64

Domājot par viesu labsajūtu, šajā pavasarī glempingā ienāk vairāki jaunumi - piemēram, tagad tie, kuri nav apgādājušies ar pārtikas rezervēm vai nevēlas nodarboties ar ēst gatavošanu, brokastis ar piegādi tieši namiņā var pasūtīt no kafejnīcas. Teritorijā sistemātiski ierodas arī pārvietojamā kafejnīca, kas izsalkušos pabaro arī dienas laikā. Plānots, ka aktīvās tūrisma sezonas laikā glempingā ik dienu būs pieejami ēdināšanas pakalpojumi, ko nodrošinās vietējie uzņēmēji.

Vienlaikus aktīvi tiek strādāts vides labiekārtošanā - ainavu arhitekti un nozares speciālisti zīmē, plāno, svaidās ar pārdrošām idejām, lai pavasaris atnāktu ne tikai ar putnu dziesmām un ziedošām pļavām, bet arī ērti izmantojamiem vides labiekārtošanas elementiem - soliņiem, guļamtīkliem, bērnu rotaļu laukumiņiem, žodziņiem, piknika vietām, āra virtuvi un citām lietām, kas šīs vietas apmeklējumu padarītu par neaizmirstamu piedzīvojumu. Īpaši akcentēts ir bērnu drošības jautājums - vide tiek veidota tā, lai arī tad, kad vecāki ir aizrāvušies ar šašliku cepšanu, mazulis viens pats neaizklīstu līdz ezeram vai citai bīstamai vietai. Labiekārtota tiek arī ezera piekraste, lai ūdenskrātuve kalpotu ne tikai par makšķernieku paradīzi, bet arī par atpūtas vietu ar sauļošanos, supošanu un vizināšanos laivās.

Lielauces ezera neaizmirstamie saulrieti

LVM apsaimniekotā atpūtas bāze pie un uz Lielauces ezera ir īsta makšķernieku paradīze, taču tas nenozīmē, ka nemakšķerētājiem jāpaliek mājās. Dodoties uz Lielauces ezeru, var iegūt nebijušu pieredzi un ieraudzīt skatus, ko citviet Latvijā redzēt neizdodas. Pirmais, kas sajūsmina ezera apmeklētājus, ir 200 metru garā laipu taka caur ezera niedrāju - tikai izejot caur niedrēm, kas krietni pārsniedz cilvēka augumu, varam nonākt līdz ezera skaidrajam ūdenim un iekārtotajai atpūtas bāzei. Faktiski tā ir liela platforma, kas daļēji atrodas virs ezera ūdens, turpat ir arī piknika vietas un improvizēta pludmale. Lielauces ezera ainavu īpašu padara jau pieminētais dzidrais ūdens, kas Latvijas ezeros ir retums, un ezera vidū novietotie atpūtas namiņi, kuros nokļūt var tikai ar laivu. Gan ezera, gan ezerkrasta namiņos makšķerniekiem nemaz nav vajadzīga laiva vai laipa - kā no rīta modies, tā no terases savu makšķeri ezerā iemet un vari cerēt uz kārtīgiem asariem, līņiem vai līdakām.

Lielauces ezera atpūtas bāzē ir labiekārtotas piknika vietas, kur var gan uzcept tikko noķerto zivi, gan uzklāt vakariņu galdu / Publicitātes foto

Īpašā Lielauces ezera pievienotā vērtība ir tā saulrieti! Ja kāds saka, ka nekas neatsver saulrietus Jūrkalnē, tad iesaku šo brīnumu izbaudīt laivā uz Lielauces ezera - pēc tam parunāsim, kurš no tiem bija iespaidīgāks.

Lielauces ezera pievienotā vērtība ir tā neaizmirstamie saulrieti, kas sinerģijā ar nakšņošanu ezera namiņā atmiņā paliks uz daudziem gadiem / Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā