Dobeles novada PIUAC – intelektuāla un praktiska palīdzība uzņēmējiem

Dobeles novada Pieaugušo izglītības un uzņēmējdarbības atbalsta centrs (PIUAC) dibināts 1995. gadā – laikā, kad nesen neatkarību atguvusī valsts vēl tikai mācījās nostāties uz savām kājām un vietējā pašvaldība apzinājās: lai dotu iespēju uzņēmējiem augt un attīstīties jaunajā politiskajā un ekonomiskajā vidē, ir nepieciešamas jaunas zināšanas un jāiegūst pieredze, kādas Latvijā pagaidām vēl nav. Kopš PIUAC dibināšanas ir pagājuši turpat 30 gadu, bet centrs savu nozīmi uzņēmējdarbības veicināšanā nav zaudējis – tas vēl arvien ir atbalsta punkts gan topošajiem, gan jau esošajiem uzņēmējiem.
©Publicitātes foto

Vienādas iespējas visiem novada ļaudīm

Septiņus gadus pēc PIUAC dibināšanas Dobelē tā struktūrvienība tika izveidota arī Aucē. 2009. gada teritoriālās reformas rezultātā tika izveidots Auces novads, un likumsakarīgi arī PIUAC kļuva par neatkarīgu centru. Pagājušajā vasarā, atkal jau teritoriālās reformas rezultātā, Auces novads tika pievienots Dobelei, un nu Auces centrs atkal ir kļuvis par Dobeles novada PIUAC struktūrvienību. Novada PIUAC vadītāja Brigita Tivča vēsta: “Ir ļoti patīkami, ka Auces centrs atkal ir kļuvis par novada centra sastāvdaļu un kopā mums ir plašākas iespējas veidot sistēmu, kas pilnvērtīgi palīdzētu veidot labvēlīgu uzņēmējdarbības vidi visā novada teritorijā. Mūsu mērķis ir novadā kopumā samazināt to cilvēku skaitu, kuri vēl nav atraduši savu darbavietu vai paši uzsākuši savu uzņēmējdarbību. Lai sasniegtu šo mērķi, PIUAC strādā vairākos virzienos. Viens no tiem ir atbalsts cilvēkiem, kuri nav spējuši integrēties darba tirgū, jo neapzinās savas vēlmes un iespējas. Otrs virziens ir atbalsta sniegšana cilvēkiem, kuriem ir mērķi un idejas, bet pietrūkst zināšanu un finansiālo iespēju to realizēšanai. Jau šī mēneša beigās pašvaldībā tiks apstiprināta grantu programma un nolikums uzņēmumiem ar ne vairāk kā trīs gadu pieredzi vai arī - ja tiek atvērta jauna darbības niša. Piebildīšu, ka šīs grantu programmas ideja ir pārņemta no Auces un pielāgota visa novada teritorijas uzņēmēju atbalstam. Tuvākajā nākotnē plānots atvērt vēl vienu jaunu grantu programmu, bet precīzāk par to ziņosim vēlāk.

Vēl viena mērķa grupa ir uzņēmēji ar pieredzi, kuriem nepieciešamas papildu prasmes un zināšanas, kas pastiprinātu viņu kapacitāti un sekmīgāk pārdotu savu produktu. Starp tiem ir amatnieki, kuri uzsāk pārdošanu interneta vidē - mēs palīdzam iekļauties e-tirgū, kā arī sniedzam padomu un praktisku palīdzību produkta noformēšanā un iesaiņojuma izveidē. Mazajiem uzņēmējiem jau trīs gadus darbojas vietne “Dobele dara”, kurā novada amatnieki, pakalpojumu sniedzēji un pārtikas preču ražotāji bez maksas var popularizēt savu piedāvājumu. Covid-19 laikā interneta vietne bija liels atbalsts uzņēmējiem, kuri tradicionāli savus izstrādājumus pārdeva dažādos tirdziņos. Platformā “Dobele dara” šobrīd ir reģistrēti jau 90 novada uzņēmēju. Mūsu nākotnes plāni ir piedāvāt jaunus pakalpojumus, kas uzņēmējiem ļautu vēl aktīvāk darboties gan vietējā, gan starptautiskajā tirgū. Viens no jauninājumiem ir mūsu amatnieku ražoto preču kataloga izveidošana, kurā pašvaldības vai uzņēmēji varētu atrast piemērotākos prezentācijas un dāvanu variantus.”

“Proti un dari” palīdz atrast ceļu

“Proti un dari” ir Jaunatnes starptautisko projektu aģentūras virzīts projekts, kurā cilvēki no 15 līdz 29 gadiem, kuriem nav izdevies atrast savu īsto vietu dzīvē, var apgūt interesējošu profesiju, kas ļautu sekmīgi iekļauties darba tirgū vai veidot savu biznesu. Auces struktūrvienības vadītāja Anita Segliņa stāsta: “Projekts tika uzsākts 2015. gadā. Toreiz, esot Auces novada sastāvā, mēs pieteicāmies dalībai šajā projektā un jau 2016. gada vidū sākām piesaistīt jauniešus. Piedāvājam jauniešiem gan karjeras konsultanta pakalpojumus, gan psihologa vizītes, gan dažādus dzīves zinību kursus, tostarp datorikā un angļu valodā. Tāpat projekta ietvaros jaunieši var mācīties dažādos neformālās izglītības kursos, piemēram, vairākas jaunās māmiņas ir izmācījušās par auklītēm, par nagu kopšanas speciālistēm, par frizierēm, sociālajām aprūpētājām un citu profesiju pārstāvēm. Puišu vidū pieprasīti ir kursi, kas saistās ar mežizstrādi. Var teikt, ka mūsu centram darbs šajā projektā bijis ļoti sekmīgs - šajā laikā esam devuši iespēju 46 jauniešiem. Jāatzīst, ka ne visi, kam ir sniegta palīdzīga roka, spējuši to novērtēt, bet īpašs prieks ir par tiem, kuriem ir izdevies būtiski mainīt savu dzīvi. Piemēram, viena trīs bērnu māmiņa bija ļoti sliktā situācijā, bet ar šī projekta palīdzību ir apguvusi konditora prasmes un veiksmīgi uzsākusi darbu vietējā uzņēmumā. Līdzīgi pozitīvu piemēru ir salīdzinoši daudz. Īpašs gandarījums ir par tiem, kuri sākotnēji šķiet pilnīgi bezcerīgi, bet ar rūpīgu darbu un neatlaidību ir izdevies viņus motivēt, līdz viņi kļūst par varošiem un zinošiem, sabiedrībai noderīgiem cilvēkiem. Piebildīšu, ka katram jaunietim tiek izstrādāts individuāls darbības plāns, kurā viens no pirmajiem uzdevumiem ir saprast konkrētā jaunieša stiprās puses un intereses. Pamatojoties uz iegūto informāciju, tiek piemeklēts atbilstošākais izglītošanās veids un apzināta iespējamā darbavieta.”

Dobeles novada PIUAC visiem novada uzņēmējiem, neatkarīgi no lieluma vai darbības virziena, piedāvā intelektuālu, finansiālu vai praktisku palīdzību / Publicitātes foto

Amatniecība kļūst par tūrisma sastāvdaļu

Projekta “Amatniecība tūrisma telpā” asistente Monta Mantrova informē: “Pašlaik aktīvi strādājam, lai novada ietvarā izveidotu vienotu radošu telpu, kurā iekļaujas gan tūrisma un apskates objekti, gan ēdināšanas pakalpojumi, gan radošās darbnīcas un naktsmītnes, tādējādi piedāvājot ceļotājiem vairāku dienu aizraujošu piedzīvojumu. Novada amatniekiem PIUAC piedāvāja konsultācijas, kā dažādot esošos pakalpojumus, tostarp papildus gatavās produkcijas piedāvājumam organizēt radošās darbnīcas, kurās arī viesi varētu apgūt dažādas amatniecības prasmes. Neskatoties uz to, ka pilsētā dominē ražošanas industrijas, Dobelē aktīvi attīstās tūrisms - mēs neesam Cēsis, bet mums ir ko piedāvāt, tostarp atjaunotā pils un vairākas citas jaunas apskates vietas, kultūras un mākslas telpas. Prieks, ka dobelnieki ķeras klāt neapgūtām teritorijām un tajās attīsta līdz šim nebijušus pakalpojumus. Viens no piemēriem ir Parūķis, kur Bērzes upes abos krastos, vietā, kur savulaik atradās dzirnavas, vietējais uzņēmējs no krūmiem ir atbrīvojis plašu teritoriju, atklājot šīs vietas reljefu un upes līkločus, kā arī investējot līdzekļus vides labiekārtošanā - ir izveidota piknika vieta, parkā izvietoti galdiņi un soli, uzbūvēti tiltiņi un lapene, kas šo vietu padara par pievilcīgu kultūras un atpūtas ārzonu. Piemēram, Ziemassvētku laikā Parūķī uz nedēļu bija apmeties Ziemassvētku vecītis. PIUAC atbalsta jebkuras uzņēmējdarbības formas, sniedzot gan intelektuālu, gan praktisku un finansiālu palīdzību.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā