"Zaļais festivāls" – dabai draudzīga dzīvesveida svinēšana

Turpinot izglītot sabiedrību par dabai draudzīgu paradumu ieviešanu ikdienā, pašās aprīļa beigās Mārupē ar semināriem, diskusijām, pieredzes stāstiem un dažādām aktivitātēm norisināsies “Zaļais festivāls”. Festivāla laikā tiks atklāts arī jauniešu centrs “Hēlijs”.
Aprīļa beigās Mārupē tiks atklāts jauniešu centrs "Hēlijs", kas pulcēs zinātkārus un darboties gribošus jauniešus. ©Publicitātes foto

Jauniešu māja - vieta darbībai un sarunām

Mārupes jauniešu centrs Dreimaņu ielā 12 būs vieta, kur satikties, darboties, runāt, pētīt un priecāties. Tā būs ne tikai māja, kas radīta no nulles un pakārtota jauniešu vajadzībām, bet arī ārtelpa, kas piemērota gan atpūtai un sportam, gan pat dārzkopībai. Mārupes novada pašvaldības izpilddirektora vietniece Ilze Krēmere stāsta: “Jau uzsākot jauniešu centra projektu, bija skaidrs, ka šai ēkai ir jāiedvesmo jaunieši dzīvot zaļi un videi draudzīgi, tāpēc projektā iekļauti vairāki inovatīvi risinājumi, kas nodrošina augstu ēkas energoefektivitāti un ērtu tās ekspluatāciju. Mēs nepiedāvāsim jauniešiem gatavu ofisu, bet gan iespēju izpausties un veidot šo ēku tādu, kas atbilst viņu iekšējai pasaulei un vajadzībām. Centra pagalmā būs arī siltumnīca, kur jauniešiem izpaust savus dārzkopības talantus, eksperimentēt un pētīt. Šeit visu jauniešiem nāksies darīt pašiem - gan iekārtot ārtelpu, plānojot, stādot un kopjot uzņēmēju dāvinātos dažādos augus, gan arī ikdienā rūpējoties par pašas mājas un apkārtnes uzkopšanu.”

Kā viens no interesantākajiem objektiem jāpiemin pie ēkas izvietotais viedais soliņš, kas ļaus izbaudīt inovatīvo tehnoloģiju iespējas - tas būs aprīkots ar saules paneļiem, un ar to saražoto elektrību varēs uzlādēt viedierīces. Blakus būs arī viedā atkritumu urna, kas pati ziņos, kad tā būs pilna, un prasīs pēc iztīrīšanas.

Kā kļūt vēl “zaļākam”?

29. un 30. aprīlī jaunuzbūvētajā jauniešu centrā aizritēs jau otrais pašvaldības rīkotais “Zaļais festivāls”, ko savā ziņā var salīdzināt ar sarunu festivālu “Lampa”, kas jau vairākus gadus norit Cēsīs. Mārupes “Zaļo festivālu” arī var saukt par sarunu festivālu, kurā galvenā tēma ir zaļais dzīvesveids. Festivāla pirmajā dienā atklāsim jauniešu māju “Hēlijs” un

diskutēsim par “Zero waste” idejām un kompostēšanu, bet otrajā dienā uzmanība tiks veltīta atjaunojamiem energoresursiem, atkritumu šķirošanai, kā arī pieredzes stāstiem.

Ikkatrs, kurš ir aizdomājies par vidi un to, kādas pēdas uz pasaules ekosistēmu atstāj ikviena mūsu darbība, ir aicināts pievienoties sarunām - uzzināt, iedvesmoties, diskutēt un darboties. Tiekamies!

Ar pilnu “Zaļā festivāla” programmu var iepazīties šeit.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā