Gāliņciema sabiedriskais centrs – bagātīgs saturs un ekskluzīvs nams

Gāliņciems kā pilsētas daļa var lepoties ar ļoti interesantu un senu vēsturi, tas pilsētas robežās iekļauts pirms 100 gadiem. Pēdējos gados šī vēsturiski apdzīvotā teritorija strauji aug un attīstās – arvien vairāk šeit dzīvot izvēlas ģimenes ar bērniem, tāpēc ar esošajām bibliotēkas telpām (2003. gads) vairs nepietiek – cilvēkiem vajag vietu, kur pulcēties, kur izglītoties, kur atpūsties, satikt kaimiņus un kopā rosīties. Ar pašvaldības gādību jau pavisam drīz Gāliņciema iedzīvotājiem šāda vieta būs – noslēgumam tuvojas Gāliņciema sabiedriskā centra būvniecības darbi.
Šobrīd pie Gāliņciema sabiedriskā centra notiek teritorijas labiekārtošanas darbi. Stiklotā ēka piesaistīs ne tikai centra apmeklētāju, bet arī pilsētas viesu interesi, jo tās būvniecībā ir iekļauti vairāki neredzēti arhitektoniskie risinājumi ©Publicitātes foto

Nams, kas izaicina projektētājus un būvniekus

Ventspils bibliotēkai ir sešas struktūrvienības - Galvenā bibliotēka, Bērnu bibliotēka, Pārventas bibliotēka, Gāliņciema bibliotēka, Ventspils Augstskolas bibliotēka, Mūzikas bibliotēka un ārējās apkalpošanas punkts slimnīcā.

Galvenā bibliotēka / Publicitātes foto

Pārventas bibliotēka / Publicitātes foto

Par Galvenās bibliotēkas un Pārventas bibliotēkas ēkām var teikt tikai pašus labākos vārdus - telpas ir jaunas un pietiekami plašas ne tikai tiešā bibliotēkas darba organizēšanai, bet arī pasākumiem un apmācībām, bet Gāliņciems līdz šim bija palicis tādā kā pabērna lomā. Ventspils pilsētas dome konceptuālu lēmumu par Gāliņciema bibliotēkas - sabiedriskā centra būvniecību pieņēma 2014. gadā. Reālie būvniecības darbi tika uzsākti 2020. gada novembrī. Kopējās projekta izmaksas ir turpat 3 miljoni eiro.

Pagājušā gada februārī sākās pamatu pāļu būvniecība - kopumā 18 metru dziļumā iebūvēti 45 pamatu pāļi, ieklāts pamatu betona slānis visā ēkas platībā, kā arī pievilktas nepieciešamās komunikācijas. Vasaras mēnešos darbi turpinājās ar kolonnu betonēšanu - kopumā astoņas kolonnas, kā arī uzbūvētas vertikālās betona sienas. Vissarežģītākais darbs bija monolīta betona liekto sienu izbūve un otrā stāva pārsedžu izbūve, ko paredzēja interesantais, bet tehniski gana sarežģītais projekts. Ventspils bibliotēkas direktores vietnieks tehniskajos un saimnieciskajos jautājumos Gints Ošenieks neslēpj, ka arī būvniekiem šis projekts ir izaicinājums, bet viņi ar to ir lieliski tikuši galā.

Visa ēka ir ieskauta stikla fasādē - pagājušajā vasarā noritēja taisno stikla pakešu montāža, bet, tā kā liekto stikla konstrukciju piegāde kavējās, stikla fasādes darbus varēja turpināt tikai šā gada februārī. Vienlaikus tika uzsākti arī iekšdarbi. Kā viens no svarīgākajiem iekštelpu elementiem ir jāpiemin liektas konstrukcijas ēkas kodols jeb centrālā ass, kas veidota no akustiskajiem paneļiem.

Sabiedriskā centra vajadzībām atvēlētajā teritorijā atrodas arī dižkoki, tāpēc ēkas novietojums dabā ir saskaņā ar esošajiem kokiem. Tiešā to tuvumā būs ar ēku savienota āra terase, kuras būvniecības laikā tika izmantoti moderni pamatu risinājumi, kas nebojātu koku saknes.

Šobrīd norit pieguļošās teritorijas labiekārtošana, tostarp stāvlaukuma bruģēšana, bet pārējo laukumu klās granīta plāksnes, kas labi sasaucas ar projektu un piešķir tam pilnīgi citādu redzējumu. Tā kā ēka atrodas dzīvojamajā rajonā, labiekārtošanas un apzaļumošanas jautājumi tiek risināti īpaši rūpīgi. Lai atdalītu sabiedriskā centra teritoriju, paredzēts izveidot dekoratīvu Arnolda pīlādžu stādījumu joslu gar Kuldīgas un Vanagu ielu. Teritorijā tiks iestādīti formēšanai piemēroti krūmi, piemēram, vidējā īve, pelēkā spireja, Tunberga bārbeles, kokhortenzijas un citas interesantas koku un krūmu šķirnes.

Ēku ekspluatācijā plānots nodot jau jūlijā, bet apmeklētājiem durvis sabiedriskais centrs vērs vasaras izskaņā.

Vizualizācija

Bibliotēka, kas ir vairāk nekā bibliotēka

Gāliņciemā bibliotēka ir izveidota jau 1954. gadā. Patlaban Gāliņciema bibliotēka ir izvietota 98 kvadrātmetru telpā, kas ir daudz par mazu, lai īstenotu dažādas idejas, kuru ventspilniekiem netrūkst. Šauro telpu dēļ ir ļoti apgrūtinoši bibliotēkā uzņemt apmeklētāju grupas, tostarp bērnudārzniekus un skolēnus, kas ir viena no svarīgākajām bibliotēkas auditorijām. Viņiem tiek organizētas dažādas radošās darbnīcas un lasīšanas veicināšanas pasākumi, kuri lielākoties norit skolās un bērnudārzos. Arī pieaugušie lasītāji jau sen ir izteikuši vēlmi vairāk laika pavadīt bibliotēkā - ne tikai izvēlēties grāmatu, bet arī piedalīties dažādos pasākumos.

Publicitātes foto

Gāliņciema bibliotēkas vadītājas vietas izpildītāja Ance Upeniece stāsta: “Populārs ir UNESCO Latvijas Nacionālās komisijas bibliotēku tīkla pasākumu cikls “Stāstu bibliotēkas”, kura ietvaros seniori stāsta savas atmiņas, kas ir interesanti visu paaudžu cilvēkiem. Līdz ar jaunajām telpām “Stāstu bibliotēkai” varēsim piesaistīt lielāku auditoriju, tostarp arī jauniešus un bērnus. Jaunais centrs būs kā platforma, kur satikties ar domubiedriem. Šeit gaidīts būs ikviens, kurš meklē sarunu biedru vai vēlas palasīt grāmatu vai periodikas izdevumu. Es varu teikt pavisam droši: te ir ģimenes bibliotēka, jo apmeklētāji visbiežāk nāk kopā ar bērniem un jūtas šeit kā mājās. Es domāju, ka pēc tam, kad būsim iekārtojušies jaunajā, plašajā, gaišajā ēkā, apmeklētāju interese būtiski pieaugs.”

Ventspils bibliotēkas direktore Astra Pumpura stāsta: “Gāliņciema sabiedriskajā centrā esam ieplānojuši ieviest sešus jaunus pakalpojumus, tostarp dzimtas koka pētīšanu. Ļoti svarīga ir folklora un latviskā dzīvesziņa - arī šai jomai veltīsim uzmanību, it īpaši akcentējot ventiņu valodu. Pievērsīsimies arī senajiem arodiem - tās būs ne tikai lekcijas, bet arī praktiskās darbnīcas, piemēram, darbā ar ādām un aušanā. Vienlaikus domājam par iedzīvotāju digitālo prasmju attīstīšanu, kas ir svarīgas gan mūsu ikdienā, gan arī jau pieminēto dzimtas koku pētīšanā, kur tiek izmantotas dažādas datorprogrammas. Saprotams, ka bibliotēka saistās ar rakstīto tekstu, tāpēc organizēsim arī literārās un rakstniecības meistardarbnīcas. Šī joma ļoti labi iekļaujas Gāliņciemā, jo šeit ir dzīvojuši rakstnieki Herberts Dorbe un Mārtiņš Kalndruva, dzejnieks Oskars Liepārs, dzīvo rakstniece Laimdota Sēle. Gāliņciema iedzīvotāji ļoti gaida jaunā centra atvēršanu. Šobrīd aktīvi strādājam, veidojot digitālu kolekciju, lai centra viesiem varētu parādīt bagātīgo Gāliņciema vēsturi.”

Vizualizācija

Papildus pieminētajām aktivitātēm centrs kļūs arī par tūrisma galamērķi, kur piedāvājumā būs gan interesantās ēkas apskate, gan organizētas ekskursijas un ekspedīcijas pa dabas un kultūrvēstures vietām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā