Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca pilnveido pakalpojumus un attīstās

***
25.05.2022. Dana Norvaiša Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©Publicitātes foto

Straujš lēciens oftalmoloģijas un traumatoloģijas attīstībā

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā jau vairākus gadus sekmīgi tiek attīstīta ķirurģija vairākos virzienos - piesaistot speciālistus un pilnveidojot aprīkojumu, īpaši strauju lēcienu attīstībā piedzīvojusi oftalmoloģija un traumatoloģija, t.sk. mugurkaula ķirurģija.

Oftalmoloģisko operāciju skaits kopš 2017. gada palielinājies par 45 % jeb par 544 operācijām gadā, savukārt mugurkaula ķirurģijā kopš Kurzemes Mugurkaula ķirurģijas izveides, speciālistu piesaistes un aprīkojuma pilnveides operāciju skaits teju dubultojies, un pērn Ventspilī veiktas jau 249 mugurkaulāja operācijas.

Šogad parakstīts arī līgums par ceturtās operāciju zāles izbūvi Ventspils slimnīcā. Topošajai zālei būs atsevišķa ieeja, un tā tiks izmantota kā rezerves septiskā zāle neatliekamo operāciju veikšanai, kā arī nepieciešamības gadījumā kā operāciju zāle Covid-19 vai citiem infekciozajiem slimniekiem.

Kurzemes Acu centrs turpina attīstību

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī Kurzemes Acu centrs tika atvērts 2014. gadā. Šobrīd centrs aktīvi darbojas Ventspilī, Talsos un kopš pagājušā gada arī Liepājā un Kuldīgā.

Pērn Kurzemes Acu centram iegādāts pasaules līmeņa OCT (optiskās koherences tomogrāfs) un “Fundus” kamera. Šo iekārtu iegāde noslēdza padziļinātās acu izmeklēšanas kompleksa atjaunināšanas procesu.

Publicitātes foto

Šobrīd Kurzemes Acu centrā pieejama pasaulē modernākā aparatūra acu slimību diagnostikai un novēršanai.

Publicitātes foto

Kurzemes acu centrā diagnostikai pieejamais aprīkojums:

  • Zeiss Cirrus 6000 OCT- modernākais optiskās koherences tomogrāfs pasaulē, kas līdz mikrometra precizitātei var izmērīt tīklenes un redzes nerva izmaiņas acs iekšienē. Pateicoties jaunai OCTA (OCT angiogrāfija) funkcijai, ir iespējams vizualizēt visus smalkos acs asinsvadus.
  • Zeiss Visucam 224 & clarus 700 - digitāla acs iekšienes fotografēšanas sistēma, kas ļauj precīzi fiksēt acs stāvokli un izmaiņas.
  • ZEISS Humphrey Field Analyzer 3 - automatizēts perimetrs, kas precīzi ļauj diagnosticēt glaukomas stadiju un sekot līdzi slimības attīstībai.

Tiks atklāts Kurzemes Rehabilitācijas centrs

Šogad plānots atklāt jauno Ventspils slimnīcas Rehabilitācijas nodaļu jeb Kurzemes Rehabilitācijas centru. Jaunajā centrā būs astoņas dienas stacionāra gultas, plaša fizioterapijas zāle ar speciāliem rehabilitācijas trenažieriem, rehabilitācijas baseins ar paceļamo grīdu, ūdens procedūras, fizikālās procedūras, sāls istaba, ergoterapijas, logopēda un citu funkcionālo speciālistu kabineti.

Rehabilitācijas nodaļā veikta paceļamās grīdas izbūve baseinam. Piegādātas arī jaunākās iekārtas, tostarp roku robottehnoloģijas iekārta. Topošā Rehabilitācijas nodaļa veiksmīgi integrēta vidē - priežu ielokā, un šī tematika atspoguļojas arī interjerā.

Vizualizācija

Būtiskākais ieguvums Ventspils un reģiona iedzīvotājiem - augsta līmeņa pakalpojumi būs pieejami tuvu dzīvesvietai.

Uzņemšanas nodaļas un laboratorijas pārbūve

Ventspils slimnīcas uzņemšanas nodaļa un laboratorija šobrīd piedzīvo milzīgas pārmaiņas - tiek veikti pārbūves darbi.

Vizualizācija

Būtiskākās izmaiņas šajā projektā, ko novērtēs ikviens slimnīcas apmeklētājs, saistītas ar Uzņemšanas nodaļas paplašināšanu un pacientu plūsmu nodalīšanu. Pacienti, kuri Uzņemšanas nodaļā ierodas paši, tiks nodalīti no pacientiem, kurus slimnīcā nogādā Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienests. Gaitenis, pa kuru pārvietojas gan pacienti, gan personāls, būs nodalīts no Uzņemšanas nodaļas, turklāt tas būs lēzenāks, lai nodrošinātu ērtu pārvietošanos.

Līdzās projektēšanas stadijā esošajai Uzņemšanas nodaļai paredzētas arī Diagnostikas nodaļas telpas, līdz ar to - rentgena un datortomogrāfa izmeklējumu telpas būs ērtāk pieejamas apmeklētājiem

Vienlaikus tiek būtiski pārplānota un pārbūvēta arī slimnīcas laboratorija, izveidojot modernas atvērtā tipa laboratorijas darba telpas un apvienojot tās ar dežūrlaboratoriju un ambulatoro laboratoriju, tā nodrošinot, ka viss laboratorijas darbs tiek organizēts vienuviet.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā