Kāpēc ar bērniem doties uz Ventspili?

Vasara ir ceļojumu laiks – braucam izklaidēties, izkustēties, būt kopā ar ģimeni, ieraudzīt ko skaistu un uzzināt ko interesantu. Arī ceļošana ar maziem bērniem nav sarežģīta, ja zinām, ka galamērķī sagaida bērniem draudzīga infrastruktūra.
PIEDZĪVOJUMI. Līdz ar vasaras tūrisma sezonas sākumu kursē iemīļotais “Mazbānītis”, ekskursiju kuģītis “Hercogs Jēkabs”, ciemos aicina Ventspils muzeja Livonijas ordeņa pils, Piejūras brīvdabas muzejs, Amatu māja, bet aktīvām ģimenes izklaidēm ir atvērts “Piedzīvojumu parks”, kur pieejams plašs atrakciju klāsts. Ūdenspriekus pēc sajūtām un laikapstākļiem var baudīt gan zem jumta Ūdens piedzīvojumu parkā, gan Ventspils pludmales akvaparkā vai Zilā karoga pludmalē, kas no 4. jūnija būs aprīkota atpūtniekiem. ©Publicitātes foto

Bērnu pilsētiņas - aizraujoša laika pavadīšana

Saka, ka, apmeklējot Ventspili kopā ar bērniem, obligāti ir jāapmeklē abos pilsētas krastos bērnu pilsētiņas, kurās ir domāts par visu vecumu bērniem un arī viņu vecākiem. Taču viens ir skaidrs - bērnus no pilsētiņas nevarēsiet dabūt ārā līdz pat vakaram, tāpēc citi Ventspils tūrisma objekti var palikt neapskatīti. Ventspils Tūrisma informācijas centra vadītāja Dace Kalsere iesaka: “Vislabāk bērnu pilsētiņu apmeklējumu ieplānot svētdienās, jo katru svētdienu abos parkos tiek organizēti bezmaksas pasākumi ar dažādu saturu - bērnu izrādes un koncerti, rotaļas, radošās darbnīcas. Esam novērojuši, ka svētdienās ir ļoti daudz bērnu - gan vietējie, gan pilsētas viesi, kuri kopā iet rotaļās, dzied un dejo, tie ir kā svētki bērniem!”

ĢIMENĒM AR BĒRNIEM. Jautri pavadīt laiku krāsainās rotaļu iekārtās bērniem iespējams Bērnu pilsētiņā un bērnu parkā “Fantāzija” / Publicitātes foto

Bērnu pilsētiņās ir padomāts arī par ērtībām - ir uzstādīti arī dzeramā ūdens brīvkrāni, kas kļuvuši ne tikai par funkcionālu labiekārtojuma elementu, kur padzerties vai uzpildīt ūdens pudeli, bet arī par vietu, kur veldzēties karstajās vasaras dienās. Brīvi pieejamas ir arī labierīcības, kur īpaša vieta paredzēta arī mazuļa pārģērbšanai. Savukārt izsalkumu var remdēt pilsētiņas kafejnīcā “Pepija”.

Arī tad, ja neapmeklējat bērnu pilsētiņu, visticamāk, rotaļu laukumu pamanīsiet pastaigās pa pilsētu - kopumā Ventspilī ir izveidoti 39 rotaļu laukumi. Iegriežoties šajos laukumos, vecāki var atpūsties, kamēr bērni apgūst jaunas rotaļu iekārtas.

Rotaļas un izklaide bērniem tiek piedāvāta arī Pludmales akvaparkā un Ūdens piedzīvojumu parkā, kas izvietots iekštelpās.

Pilsētas centra tuvumā atrodas Reņķa dārzs - zaļā zona, kur pavadīt laiku ar bērniem, savukārt līdzās Zilā karoga pludmalei, Jūrmalas parkā, ir apskatāma Baltijas valstīs lielākā enkuru kolekcija un bērnu iemīļota “Džungļu taka”, kur var kāpelēt un ložņāt pa koka laipām.

Ļoti svarīgs aspekts - pilsētas ielās ir ērti pārvietoties ar bērnu ratiņiem, jo visās ielu pārejās ir pazeminātās apmales.

Ceļojot ar bērniem, Ventspilī neaizmirstiet uzņemt mazuļa foto un iesūtiet to mazuļu foto konkursam, ko jau vairākus gadus reizi ceturksnī organizē Ventspils Sociālais dienests.

Dabas un dzīvnieku mīļotājiem

Tiem, kuri jūtas sportiskāk, iesakām ņemt līdzi vai nomāt velosipēdu un doties garā pilsētas apskates braucienā - kopējais veloceliņu garums sasniedz jau gandrīz 70 kilometru un ved gar visiem nozīmīgākajiem pilsētas apskates objektiem, tostarp līdz pat Staldzenei, kur izveidota jauna pieeja jūrai. Tā ir laba alternatīva tiem cilvēkiem, kuriem Zilā karoga pludmale pilsētā jau ir izzināta un nešķiet aizraujoša. Staldzenes pludmalē var izjust jūras mežonīgo dabu.

BRIEŽU DĀRZS. Vasaras sākumā no jauna vārtus vērs Ventspils Briežu dārzs, kas atrodas līdzās Būšnieku ezera dabas takai. / Publicitātes foto

Turpat netālu atrodas jau plaši zināmā Būšnieku ezera dabas taka. Būšnieku ezers ir kļuvis par brīnišķīgu aktīvās atpūtas cienītāju objektu, kurā vienlaikus var baudīt dabas skaistumu un aktīvi pavadīt laiku. Savukārt briežu dārzs no 1. jūnija tikai šogad tā pa īstam sāks uzņemt apmeklētājus. Atšķirībā no daudziem briežu dārziem, kur dzīvniekus var vērot caur žogu, Ventspils briežu dārzā tiks rīkoti safari izbraucieni. Lielā safari piekabē apmeklētāji viesosies tieši plašajos aplokos. Dzīvnieki ir pieraduši pie cilvēkiem un tehnikas, tāpēc droši nāk klāt un labprāt mielojas ar našķiem - burkāniem, āboliem un citiem dzīvniekiem piemērotiem gardumiem, kurus būs iespēja iegādāties uz vietas. Piedāvājumā būs ne tikai dzīvnieku apskate, dodoties safari izbraucienā, bet arī iespēja nomāt sup dēļus un doties izbraucienā pa Būšnieku ezera ūdeņiem. Dace Kalsere uzsver, ka briežu dārza drošie dzīvnieki ļoti patiks bērniem, jo tā ir iespēja sajusties tuvāk dabai - dzīvnieki droši ēd no rokas un labprāt pozē fotokamerām.

Izzināšana un izklaide vienuviet

Lielākiem bērniem ar rotaļu iekārtām vien nepietiek - gribas arī kaut ko aizraujošu ieraudzīt un izpētīt. Arī skolas vecuma bērniem Ventspils ir interesants tūrisma galamērķis, piemēram, planetārijs ir aizraujoša izklaide un pasaules izzināšana vienuviet. Izbraukt ar Mazbānīti, ekskursiju kuģīti “Hercogs Jēkabs” vai tūristu vilcieniņu “Ventspils Train” pa pilsētas ielām noteikti ir jautri visu vecuma cilvēkiem. Turklāt Mazbānītis var kalpot par satiksmes līdzekli, lai nokļūtu Piedzīvojumu parkā, kas ir iekarojis lielu popularitāti ar dažādām vecuma grupām paredzētām atrakcijām - var vizināties ar bamperlaivām, braukt ar mašīnītēm bērnu autoskolā, lēkāt batutos vai piepūšamajās pilsētiņās vai izvēlēties kādu citu no daudzajām atrakcijām. Jauniešu izklaidei piemērotāka būs Kaķa taka, peintbols, “Airsoft” šautuve ar armijas ekipējumu, Disku golfa laukums vai veikparka apmeklējums. Aizrautīgākajiem iesakām izmēģināt katapultu, savukārt izturīgākie var uzkāpt kalna virsotnē, apciemot briedi un ieraudzīt ne tikai pilsētu, bet arī jūru.

Izzināt visumu un skatīties zvaigžņu šovus uz 360 grādu ekrāna var Ventspils Jaunrades nama Planetārijā, savukārt, Observatorijā ar augstas kvalitātes teleskopu iespējams vērot sauli, miglājus un dubultzvaigznes. / Publicitātes foto

Pavisam drīz durvis apmeklētājiem vērs jaunais zinātnes un inovāciju centrs “Vizium”, kas ir pavisam īpašs un interesi raisošs objekts, kam līdzīga Latvijā nav. Jau ēkas vizuālais tēls vien rada pārliecību, ka saturs ir jāiepazīst obligāti. Zinātnes centrs apmeklētajiem piedāvās vairāk nekā 80 interaktīvu eksponātu, sešas tehniskās radošās darbnīcas un zinātnes šovus. “Vizium” ekspozīcija ir unikāla - eksponāti ir radīti tieši šī centra vajadzībām un dod iespēju caur spēli izprast eksakto zinātņu procesus. Centrs piedāvās ne tikai ekspozīciju, bet arī dažādus pasākumus, darbnīcas un cita veida notikumus, kas saistās ar STEM, tas ir, zinātni, tehnoloģijām, inženieriju un matemātiku.

Zinātnes centra "VIZIUM" misija - saprotami stāstīt par fiziku, dabu, vielu, skaņas, gaismas savstarpējo ietekmi, kā arī dažādām mērķauditorijām veicināt izpratni par zinātni un tās visaptverošo dabu / Publicitātes foto

Centra veidotāji uzskata: “Centra mērķis ir popularizēt zinātni bērnu un jauniešu vidū - vienkāršotā veidā demonstrēt, ka zinātne ir mums visapkārt un jau no mazotnes ir iespējams padziļināti apgūt kādu jomu. Zinātne nesākas tajā brīdī, kad ir pabeigta augstskola un iegūts doktora grāds - ar zinātni var nodarboties jebkurš, jebkurā vecumā. Domājam, ka daudzi bērni un jaunieši pēc šo centru apmeklējuma sāks vairāk interesēties par procesiem, kas notiek mums apkārt, un vairāki no viņiem izaugs par zinātniekiem ar lielo burtu.” Uzkāpjot uz centra jumta kores - skatu platformas, kā uz delnas var ieraudzīt visu pilsētu.

PASTAIGAS. Iecienīta pastaigu un pikniku vieta Ventspilī ir Jūrmalas parks, kur iespējams apskatīt Baltijā lielāko enkuru kolekciju / Publicitātes foto

Pilsēta mainās - jābrauc atkal!

Esam jau pieraduši, ka ik pa dažiem gadiem Ventspilī tiek radīts kāds jauns, ievērības vērts objekts, kura arhitektonisko un tehnisko izpildījumu atzinīgi vērtē ne tikai vietējie iedzīvotāji un pilsētas viesi, bet arī nozaru eksperti. Atcerēsimies kaut vai vareno strūklaku “Fregate Valzivs”, kas tapa vēl pirms koncertzāles “Latvija”. Arī par koncertzāles ēkas tehniskajiem risinājumiem atzinīgi izsakās nozares eksperti. Ir vērts izstaigāt koncertzāles apkaimi un doties garākā pastaigā pa parkiem un skvēriem, kur slēpjas vēl vairākas interesantas strūklakas, tostarp viena no jaunākajām ir “Lietussargs”. Kamēr vēl īsti neesam pieraduši pie pilsētas vaibstiem ar koncertzāles ēku, tikmēr jau ir tapis vēl viens izcils objekts - jau pieminētais Zinātnes centrs, kas sagaida katru pilsētas viesi, kurš Ventspilī ierodas no Rīgas puses.

Publicitātes foto

Jaunumi ir arī Piejūras brīvdabas muzejā, kur pērn tapa Laivu māja. Tajā izstādīta 21 pilnībā atjaunota zvejnieku laiva, tostarp leģendārā Oskara laiva, kas redzama filmā “Zvejnieka dēls”. Šīs kolekcijas unikalitāte slēpjas faktā, ka visas ekspozīcijas laivas ir pilnībā restaurētas, jo visbiežāk muzejos, arī Skandināvijas valstīs, izvietotās zvejas laivas nav atjaunotas - tās tiek pakāpeniski restaurētas un nodotas apskatei pa vienai - Ventspilī visas laivas ir restaurētas vienlaikus un vienā laikā būs apskatāma visa kolekcija.

Publicitātes foto

Īpašs stāsts ir par liellaivu “Vienība” - pašu lielāko redzamo laivu varētu nosaukt par kuģi. “Vienība” būvēta pēckara gados un zvejnieku kolhozā izmantota ne tikai kā zvejas, bet arī kā apgādes laiva. Tās atrašanās muzejā ir kā unikāls stāsts, jo kopš septiņdesmitajiem gadiem, kad laiva atvesta uz muzeju, tā arī praktiski nav pārvietota - vienīgi laivu mājas būvniecības laikā izkustināta par aptuveni 20 centimetriem. Arī pavisam nelielā pārvietošana prasīja radošu pieeju un lielu darbu. “Vienība” ir restaurēta šajā pašā vietā, un faktiski laivu māja ir uzcelta tai apkārt. Šīs liellaivas nogādāšana no ostas līdz muzejam notika ziemā - tā tika pārvesta uz rotējošiem baļķiem ar četriem milzīgiem traktoriem. Jaunā Laivu māja ir ieguvusi atzinību konkursā “Gada būve”. Šobrīd būvniecības stadijā ir muzeja administrācijas un krājumu uzglabāšanas ēka, bet tā apskatei būs pieejama tikai nākamgad.

CEĻO AR VELOSIPĒDU! Viens no lieliskākajiem veidiem, kā apskatīt Ventspili, ir pārvietoties ar velosipēdu - pilsētā velosipēdu celiņi vijas teju 70 km garumā / Publicitātes foto

Vajag aizbraukt līdz Gāliņciemam un pagaidām vismaz no ārpuses jāapskata jaunais Gāliņciema sabiedriskais centrs ar bibliotēkas funkciju. Kā jau Ventspilī ierasts, arī šī sabiedriskā ēka lepojas ar netradicionālu arhitektūru un lielisku pieguļošās teritorijas labiekārtojumu. Apmeklētājiem centrs būs pieejams vasaras izskaņā.

Vizualizācija

Pārmaiņas notikušas arī Ventmalas promenādē - tā ir kļuvusi garāka un papildināta ar diviem jauniem apskates objektiem -iespaidīgu un krāšņu boju kolekciju un nule kā uzstādīto, savulaik jūras gultnē atrasto divas tonnas smago kuģa dzenskrūvi, kas nu, nokļūstot tēlnieka rokās, izveidota par vides objektu “Cilvēciskais spēks”. Dace Kalsere aicina atpūsties pie minētajiem objektiem un pavērot, kā ostā ienāk un iziet kuģi. “Latvijā nav pilsētas, kur katrs savām acīm var vērot, kā caur jūras vārtiem kuģi no jūras ienāk Ventas ostā. Protams, jāaiziet arī līdz molam un jāizbauda Kurzemes vējš.”

Publicitātes foto

Par apskates objektiem, ēdināšanas vietām un naktsmītnēm vairāk: www.visitventspils.com

Uz tikšanos Ventspilī!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā