Ventspils - uzņēmējdarbībai draudzīga pilsēta

Jau pirms 20 gadiem Ventspils pieņēma stratēģisku lēmumu kļūt par uzņēmējdarbībai draudzīgu pilsētu, radot priekšnoteikumus mūsdienīgas ražošanas un IKT jomas attīstībai. Aizvadītajā gadā iegūtie rezultāti parāda, ka pašvaldības mērķtiecīgie centieni ir vainagojušies panākumiem – Ventspils ir pirmajā vietā starp Latvijas pilsētām, izņemot Rīgu, apstrādes rūpniecības produkcijas  izlaides apjomā uz vienu iedzīvotāju. Naudas izteiksmē Ventspilī ir saražota  produkcija 343 miljonu eiro vērtībā jeb 9580 eiro uz vienu iedzīvotāju.
25.05.2022. Publicitātes materiāls Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 

2.lapa

“Azeron” šogad plāno četru miljonu eiro apgrozījumu

Neierasta prakse ir detaļu ražošana uz 3D printeriem un to salikšana ar rokām, taču 3D printēšana ir vienīgais veids, kā nodrošināt iespēju katru produktu un pat detaļu īpaši pielāgot katram klientam. Patlaban detaļas tiek izgatavotas ar 120 3D printeriem, kam atvēlēta speciāli aprīkota telpa. Savukārt roku darbs “keypad” salikšanā garantē, ka iekārta būs kvalitatīva / Mārtiņš ZILGALVIS, F64 Photo Agency

“Azeron” valdes loceklis Jānis Kūlbārdis: “Pirms vairākiem gadiem aizrautīgs datorspēļu spēlētājs Imants Daigins konstatēja, ka, spēlējot videospēles datorā ar klaviatūru, ļoti nogurst roka, kā arī daudzas funkcijas nav iespējams veikt tik ātri, cik gribētos, tāpēc Imants no koka izgatavoja klaviatūras aizvietotāju - kontrolieri, sauktu arī par “keypad”. Šobrīd inovācija ir ieviesta ražošanā, kas Ventspilī norit uz 3D printeriem un ar rūpīgu roku darbu. Jau 2019. gadā, dažus mēnešus pēc dibināšanas, uzņēmums saņēma Latvijas eksportējošo uzņēmumu atbalsta kustības “The Red Jackets” uzlecošās eksporta zvaigznes “Rising Star” balvu. Pagājušā gada 26. maijā SIA “Azeron” ieguva “E-komercijas zvaigzne 2021” “Grand Prix”, kā arī divas zelta un vienu sudraba godalgu atsevišķās nominācijās, bet Patentu valdes organizētajā konkursā “Gada preču zīme 2020” - LRTK speciālbalvu. “Azeron” pilnībā ir uzņēmuma dibinātāju pašu kapitāla uzņēmums. 2021. gadā uzņēmuma apgrozījums bija 2,5 miljoni eiro, no tiem 99,8% ir eksports. Šajā gadā plānots sasniegt četru miljonu slieksni.

Produkts tirgū ir unikāls, tāpēc īpaša vērība tiek veltīta tā kvalitātei - neierasta prakse ir detaļu ražošana uz 3D printeriem un to salikšana ar rokām, taču 3D printēšana ir vienīgais veids, kā nodrošināt iespēju katru produktu un pat detaļu īpaši pielāgot katram klientam. Patlaban detaļas tiek izgatavotas ar 120 3D printeriem, kam atvēlēta speciāli aprīkota telpa. Savukārt roku darbs “keypad” salikšanā garantē, ka iekārta būs kvalitatīva. Šim aspektam ir ļoti liela loma arī klientu attieksmē pret “Azeron” produktu, jo, piemēram, ASV, Japānā un Vācijā roku darbs tiek augstu vērtēts.

Jānis Kūlbārdis: “Viens no “Azeron” straujās izaugsmes stūrakmeņiem ir pašvaldības atbalsts un ticība uzņēmuma idejām. Mūsuprāt, Ventspils valstspilsētas pašvaldība īsteno ļoti labu pieeju, piedāvājot telpas uzņēmējdarbības nodrošināšanai, jo it īpaši sākumstadijā uzņēmumam ir ļoti svarīgi attīstīties tieši savā specifiskajā jomā, nevis nodarboties ar ēku būvniecību. Tas ir neatsverams ieguvums un motivē attīstīt uzņēmējdarbību tieši Ventspilī” / Publicitātes foto

Vēl būvniecības laikā “Azeron” pieteicās telpu nomai jaunajā Ventspils Zinātnes un inovāciju centrā. Uzsākot darbu jaunajās, uzņēmuma darbības specifikai piemērotās 1200 kvadrātmetru plašajās telpās, uzņēmumam ir radīta iespēja augt un paplašināties. Mēs atzinīgi vērtējam, ka pašvaldība aktīvi strādā, lai radītu vidi uzņēmējdarbībai, tostarp ražošanas un biroju iekārtošanai. Šobrīd uzņēmumā strādā jau 107 darbinieki. Redzam, ka jaunajās telpās darbiniekiem mainās attieksme pret darbavietu - es teiktu, ka ceļas pašapziņa un iztaisnojas mugura. Tas ir saprotams, jo “Vizium” pati par sevi un skaista un inovatīva ēka ar fantastisku saturu un mūsu nomātajās telpās ir gaišs un gaisa kvalitāte ir teicama, turklāt ir lielisks skats aiz loga. Mūsuprāt, Ventspils pilsētas pašvaldība īsteno ļoti labu pieeju, piedāvājot telpas uzņēmējdarbības nodrošināšanai, jo it īpaši sākumstadijā uzņēmumam ir ļoti svarīgi attīstīties tieši savā specifiskajā jomā, nevis nodarboties ar ēku būvniecību. Tas ir neatsverams ieguvums. Arī Ventspils biznesa inkubators un Ventspils Biznesa atbalsta centrs ir ļoti labi palīgi.

Mēs ļoti priecājamies, ka visā plašajā pasaulē, kur nonāk mūsu produkcija, tagad zina par Latviju un Ventspili.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā