Top nams mūzikai, mākslai un kultūrai

Līdz gada beigām noslēgsies būvniecības darbi jaunajā Gulbenes radošo iniciatīvu centrā, kurā jauna mājvieta būs Gulbenes Mākslas skolai, kā arī telpas Gulbenes Mūzikas skolas vajadzībām un plašākiem cita veida pasākumiem – koncertiem, kino vakariem, mūžizglītībai un citām radošām izpausmēm.
Jau līdz gada beigām tiks pabeigti Radošo iniciatīvu centra būvniecības darbi un Gulbenes Mākslas skola no šobrīd nepiemērotajām telpām pārcelsies uz īpaši mākslas skolas vajadzībām radītiem kabinetiem un darbnīcām ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Mākslai vajag telpu

Tas, ka gan mākslas skolai, gan mūzikas skolai ir nepieciešamas plašākas telpas, kas piemērotas dažādu jomu radošajiem procesiem, tostarp glezniecībai, tekstiliju, keramikas, dizaina un citu jomu topošajiem māksliniekiem, bija runāts jau sen. Izvērtējot iespējamos variantus, pašvaldība nolēma, ka bijušo Bērzu pamatskolu, kas padomju gados būvēta kā bērnudārzs, bet vēlāk pārveidota par pamatskolu un sākumskolu, kas 2015. gadā slēgta, iespējams pārbūvēt par mākslas skolas un mūzikas skolas vajadzībām atbilstošu ēku.

Gulbenes novada pašvaldības Attīstības un projektu nodaļas vecākā projektu vadītāja Elīna Strode stāsta: “Pagājušajā vasarā mums radās iespēja piesaistīt valsts budžeta finansējumu augstas gatavības investīciju projektu atbalsta programmā 1,8 miljonu eiro apmērā. Kopējās projekta izmaksas ir 2,1 miljons eiro. Gulbenes novada pašvaldība līdzfinansē projekta aktivitātes, kā arī pilnībā sedz būvuzraudzības, autoruzraudzības un ekspertīžu veikšanas izmaksas. Pašvaldība paredzējusi arī papildu finanšu līdzekļus mēbeļu un iekārtu iegādei, lai pilnībā aprīkotu ēku. Projekta ietvaros Gulbenes Mākslas skolas vajadzībām iegādātas keramikas virpas, apdedzināšanas krāsnis, ploteri, augstas izšķirtspējas dators, digitālās stelles, auduma apdrukas printeri un citas iekārtas, lai mākslas skolā varētu īstenot mūsdienīgu apmācību dažādās mākslās.”

Elīna Strode ir pārliecināta, ka novada iedzīvotāji ļoti gaida Radošo iniciatīvu centra atklāšanu, jo tā būs skaista un aizraujoša vide, kur sanākt kopā un radoši izpausties / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Mūzikai un kultūrai

Mūzikas skolas galvenā mītne paliks esošajās telpās, taču atjaunotajā ēkā vieta paredzēta arī mūzikai - tiek izbūvētas telpas mūzikas nodarbībām, it īpaši orķestra mēģinājumiem. Mūzikas skolas vajadzībām ir papildināts arī mūzikas instrumentu klāsts - ir iegādāts gan pianīns, gan flīģelis. Elīna stāsta: “Līdz ar jaunajām telpām varēsim piedāvāt plašāku mūzikas skolas pakalpojumu klāstu - plānojam mūzikas apguvē iesaistīt ne tikai bērnus, bet arī pieaugušos - domājam, ka ne viens vien vēlēsies iemācīties kāda instrumenta spēli. Jaunā ēka ļaus efektīvāk izmantot esošo mūzikas skolas pasniedzēju potenciālu.”

Ēka tiek veidota kā multifunkcionāla vide, kurā katram pasākumam vai ikdienas vajadzībai var atrast piemērotu vietu, piemēram, viena no sienām ir transformējama, padarot telpu plašu, piemēram, koncertiem vai kino vakariem, vai gluži pretēji, sadalot to divās mazākās telpās, dodot iespēju vienlaikus ēkā notikt dažādām aktivitātēm.

Pilnībā izmantota ārtelpa

Radošo iniciatīvu centrs atrodas privātmāju rajonā, tāpēc arī ārtelpā iespējams radīt īpašu vidi, ko izmantot gan pasākumiem, gan atpūtai. Teritorijā būs iekārtots auto stāvlaukums, turklāt visa infrastruktūra veidota tā, lai šo vietu ērti varētu izmantot arī cilvēki ar ierobežotām iespējām. Centra iekšpagalmā tiek veidota terase/platforma, kas ļauj organizēt pasākumus ārtelpā, savukārt otrā stāva līmenī būs vēl viena terase, ko var piemērot visdažādākajiem mērķiem, tostarp mākslas skolas plenēriem.

Elīna uzsver, ka ēkas pārbūves projekts izstrādāts tā, lai šī ēka atbilstu zemas enerģijas patēriņa ēku kritērijiem. Vecais silikāta ķieģeļu nams tiek siltināts ar akmens vati 400 mm biezumā, izbūvējot vēdināmo fasādi. Tāpat pilnīgi no jauna tiek izbūvēta grīdu apsildes sistēma visā ēkā. Ēkā paredzēts uzstādīt vadības un automatizācijas sistēmu, lai veiktu ēkas inženiersistēmu procesu attālinātu uzskaiti, veiktu telpu mikroklimata procesu vadību.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā