Saldus medicīnas centrs turpina izaugsmi

Saldus medicīnas centrā var saņemt ambulatoros medicīniskos pakalpojumus – diagnostiku, ģimenes ārstu un ārstu speciālistu konsultācijas, rehabilitācijas pakalpojumus un laboratoriskos izmeklējumus. Medicīnas centrā izvietots arī traumpunkts un stacionārā aprūpes nodaļa.
“Esmu optimisma pilna un ticu, ka Saldus medicīnas centram ir laba nākotnes perspektīva. Esmu gandarīta, ka maniem kolēģiem pietiek ar izteiktu ideju, lai viņi nevis meklētu argumentus, kāpēc tas nav iespējams, bet gan izdara visu, lai neiespējamais kļūtu iespējams,” uzsver Nellija Kleinberga ©Publicitātes foto

Vairāk par Saldus medicīnas centra attīstības virzieniem un jau sasniegto stāsta centra valdes priekšsēdētāja Nellija Kleinberga.

Kas ir tas, ar ko šajā gadā lepojaties visvairāk?

Pēdējie gadi kopumā ir bijuši ļoti dinamiski, un esam spējuši elastīgi piemēroties jebkuram izaicinājumam. Reizēm pat bail domāt par kādu ideju, kas šķiet nerealizējama, jo bieži no idejas mēs nonākam līdz rezultātam ļoti īsā laika sprīdī.

Taču viens no redzamajiem projektiem ir šogad pavasarī veiktā galvenās ēkas ieejas pārbūve. Lielākie ieguvēji ir cilvēki ar kustību traucējumiem, jo tagad ieejai ir lēzena uzbrauktuve un automātiskās durvis. Kopumā uzlabojums dod iespēju ērtāk iekļūt ēkā patstāvīgi, bez citu palīdzības.

Pārbūvēti arī celiņi, kuri ved uz galveno ieeju. Viens no tiem ved uz autostāvvietu pretī vecās slimnīcas ēkai, tur ir arī papildus izveidota stāvvieta automašīnām cilvēkiem ar invaliditāti. Tādējādi šie mūsu pacienti var piebraukt tuvu galvenajai ieejai un pa līdzenu celiņu nokļūt līdz uzbrauktuvei.

Priecājamies gan par ēkas funkcionalitātes, gan labskata uzlabojumiem!

Jūs pieminējāt idejas, kas bieži pārtop realitātē. Vai varat nosaukt kādu piemēru?

Jā, pirms dažām nedēļām runājām ar telpu nomnieka SIA “Vizuālā diagnostika” pārstāvjiem, kas šobrīd Saldū nodrošina datortomogrāfijas, rentgenogrāfijas un mamogrāfijas izmeklējumus, par visai pārdrošu ideju - pakalpojumu klāstu papildināt ar mūsdienīgām iekārtām, kas būtiski uzlabotu vizuālās diagnostikas iespējas. Šodien jau notiek reālas pārrunas par iekārtu uzstādīšanu, un, ja nenotiks nekas neparedzēts, tad jau gada nogalē Saldū varēs veikt arī augstas precizitātes vizuālos izmeklējumus. Tā ir lieliska ziņa, jo daudziem pacientiem būs iespēja svarīgus izmeklējumus veikt tepat Saldū, nedoties uz Rīgu vai Ventspili.

Vai Saldus medicīnas centrs iesaistījās arī Covid-19 vakcinācijā un testēšanā?

Jā, protams, mēs ļoti ātri noreaģējām un atvērām četrus vakcinēšanas kabinetus mūsu medicīnas centra telpās, vakcinācijas centru sporta hallē, kā arī vakcinācijas punktu lielveikalā. Jāteic, ka kovida pandēmija radīja iespēju centram piesaistīt papildu finansējumu, ko tagad varam izmantot centra attīstībai.

Publicitātes foto

Tieši kam?

Esam iegādājušies vairākas fizikālo procedūru medicīniskās iekārtas, kā arī veikuši veco iekārtu atjaunošanu aprūpes nodaļā, operāciju zālē un speciālistu kabinetos.

Vai centram ir piesaistīts pietiekami plašs ārstu speciālistu loks?

Ar katru gadu ārstu speciālistu pieejamība paplašinās, taču vienmēr var gribēt vairāk un labāk. Liels centra atbalstītājs ir arī Saldus novada pašvaldība, jo tā ir ieinteresēta, lai iedzīvotāji saņemtu iespējami labāko veselības aprūpi tuvāk dzīvesvietai. Lai piesaistītu jaunus speciālistus, pašvaldība nodevusi medicīnas centra īpašumā divistabu dzīvokli labiekārtotā daudzdzīvokļu mājā. Dzīvojamā platība ir viens no plusiem, lai jaunie speciālisti pārceltos uz dzīvi Saldū un šeit veidotu savu karjeru. Šobrīd esam izsludinājuši neirologa un ķirurga vakances - skatīsimies, vai būs interese, un, ja vajadzēs, nodosim šo dzīvokli īrē ārstam speciālistam. Piebildīšu, ka mums ir izdevies piesaistīt pāris jaunu speciālistu, kuri ir pārcēlušies uz dzīvi Saldū. Tāpat viens no fizioterapeitiem, kurš iepriekš strādāja Vaivaru rehabilitācijas centrā un dzīvoja Brocēnos, tagad ar pilnu atdevi strādā Saldus medicīnas centrā un ir apmierināts ar šo darbavietu.

Runājot par darbiniekiem, vēlos pateikt, ka mēs vienmēr augstā godā turam tos, kuri šajā mājā ir strādājuši gadu desmitiem. Šogad medicīnas darbinieku dienā, kuras svinības mūsu centrā notika jūnija beigās, sveicām darbinieces, kuras Saldus medicīnas centrā strādājušas jau 50, 45, 35, 20, 10 gadus. Es uzskatu, ka cilvēkresursi ir pats galvenais, lai uzņēmums varētu augt un attīstīties. Svētki nu jau trešo gadu tiek rīkoti kā svinīgs un vienlaikus draudzīgs pasākums, kurā varu pateikt lielu paldies centra darbiniekiem.

Vai esat izveidojuši atsevišķu rehabilitācijas nodaļu?

Pagaidām tā nav kopēja nodaļa, jo speciālisti strādā vairākās vietās, taču mūsu nodoms ir ķerties klāt rehabilitācijas centra izveidošanai, jo esam nokomplektējuši medicīnisko personālu un iegādājušies vairākas iekārtas, kas mums ļautu strādāt kā pilnvērtīgam rehabilitācijas centram. Tehniskais projekts esošajā Saldus medicīnas centra ēkā jau ir izstrādāts, un bija plānots to arī šogad realizēt. Taču lielais būvniecības sadārdzinājums pagaidām liek atteikties no šī plāna. Tagad apzinām jaunās izmaksas un rēķinām, ko mēs varam atļauties, ko ne.

Publicitātes foto

Pieņemu, ka, attīstot Saldus medicīnas centra darbu, palielinās arī pacientu skaits. Vai pietiek kapacitātes?

Saldus medicīnas centrā apkalpoto klientu skaits trīs gadu laikā ir palielinājies par pieciem tūkstošiem, sasniedzot 37 tūkstošus, tāpēc tieši reģistratūras darba pārkārtošana, uzlabošana paliek viens no galvenajiem šī gada darbiem. Klienti mums bieži sūdzējās, ka nav iespējams mūs sazvanīt, tāpēc aktualizējam atzvanu sistēmu neatbildētiem zvaniem. Vienlaikus strādājam ar reģistratūras personālu, apmācot viņus komunikācijas specifikā ar pacientiem - ātri, laipni un precīzi sniegt viņiem visu nepieciešamo informāciju. Esam dzirdējuši labus vārdus, bet vienmēr jau būs kāds, kam viss ir slikti.

Saldus medicīnas centrā izvietots arī traumpunkts. Cik plaša ir tā darbības joma?

Tieši par šo jautājumu mēs vēlamies runāt plašāk - ir jāsaprot, ka traumpunkts nav neatliekamās palīdzības slimnīcas uzņemšanas nodaļa, kur var saņemt plaša spektra medicīnisko palīdzību. Mūsu steidzamās medicīniskās palīdzības punktā jeb, kā tautā saka, traumpunktā palīdzību sniedzam pacientiem, kuriem ir trauma, pēkšņa saslimšana vai hroniskas slimības saasināšanās, kas prasa steidzamu ārstniecības personu iejaukšanos. Visos citos gadījumos palīdzības sniegšanai paredzēts neatliekamās palīdzības dienests, kuram zvanot uz telefona numuru 113 tiek izvērtēta situācija un pieņemts lēmums - sniegt pirmo palīdzību vai arī slimnieku pārvest uz kādu no tuvākajām slimnīcām. Saldū slimnīcas nav! Šeit ir tikai aprūpes un hronisko slimību nodaļa, kurā uzturas cilvēki, kam nepieciešama īslaicīga medicīniskā aprūpe. Mūsu nodaļā slimnieki nokļūst ar ģimenes ārsta nosūtījumu vai tiek atvesti no augstāka līmeņa slimnīcām. Protams, savas kompetences ietvaros mēs nevienu neatstājam bez palīdzības, piemēram, pagājušajā gadā traumpunktā tika pieņemtas dzemdības, jo no Pampāļiem līdz Kuldīgas slimnīcai ir mērojams tāls ceļš, bet mazā meitiņa, lai nāktu pasaulē, negribēja tik ilgi gaidīt. Tas bija gandarījuma pilns brīdis!

Medicīnas centrs atrodas bijušās slimnīcas ēkā. Vai visas telpas tiek izmantotas?

Medicīnas centra darbībai tik plašas telpas nav nepieciešamas, tāpēc piedāvājam tās nomāt dažādām nevalstiskajām organizācijām, skaistumkopšanas speciālistiem un citiem interesentiem. Lai būtu skaidri “spēles noteikumi”, tad pirms diviem gadiem rūpīgi strādājām, lai aprēķinātu telpu nomas maksas. Tagad visiem telpu īrniekiem ir iespēja pārliecināties, par ko un cik izmaksās telpu kvadrātmetri mūsu dažādajās ēkās.

Tuvākajā laikā sāksim sagatavot vidēja termiņa attīstības stratēģiju, lai skaidri noformulētu mūsu mērķus un iezīmētu ceļus tuvāko piecu gadu nākotnei. Esmu optimisma pilna un ticu, ka Saldus medicīnas centram ir laba nākotnes perspektīva.

Esmu gandarīta, ka maniem kolēģiem pietiek ar izteiktu ideju, lai viņi nevis meklētu argumentus, kāpēc tas nav iespējams, bet gan izdara visu, lai neiespējamais kļūtu iespējams.

Katra diena man dod prieku par darbu, ko daru. Šo sajūtu man palīdz radīt ikviens centrā strādājošais darbinieks un cilvēki, kuri saņēmuši atbalstu savas veselības sakārtošanai. Bet ikdiena nav iespējama bez pārpratumiem, cilvēciskām un reizēm arī medicīniski profesionālām kļūdām. Un ir svarīgi tās risināt, noskaidrojot cēloņus, neaizmirstot, ka neviens cilvēks nav ideāls. Mums katram ir sava ikdienas dzīve, kurā tāpat kā pacientiem rodas veselības, ģimenes, sadzīves problēmas. Un katrai dienai ir savs rūpju slieksnis un prieka debesis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā