Didzis Ošenieks: mazuļu vajadzības ir specifiskas

Kopš 2016. gada Ventspils pašvaldība īsteno programmu "Ventspils - mazulim draudzīga pilsēta". Kā dzīvē izpaužas mazulim draudzīga pilsēta, “Neatkarīgā” vaicā Ventspils valstspilsētas domes deputātam, Izglītības, kultūras un sporta komitejas vadītājam Didzim Ošeniekam.
Didzis Ošenieks atzīst, ka, neskatoties uz to, ka mazuļu programma pilsētā darbojas jau sešus gadus, interese par to nezūd – pilsētā dzimst bērniņi, un katram no viņiem ir savas vajadzības, ko pašvaldība cenšas nodrošināt ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Kāpēc tika izstrādāta programma “Ventspils - mazulim draudzīga pilsēta”, jo jau pirms šīs programmas Ventspils sevi definēja kā ģimenei draudzīga pilsēta?

Iniciatīva par šādas programmas izveidi nāca no toreizējā pašvaldības vadītāja Aivara Lemberga, kam tajā laikā pasaulē nāca jaunākais dēls. Sastopoties ar tādām pašām grūtībām kā citi pilsētas jaunie vecāki, radās ideja izveidot īpašu programmu, kuras ietvaros tiktu apzinātas visas jauno vecāku vajadzības un vēlmes, kas būtu par pamatu pašvaldībai savu iespēju robežās radīt vidi, kas ir ērta un komfortabla ikvienam ventspilniekam. Bieži vien šķiet - ja jau pilsēta ir ģimenei draudzīga, tad tā ir arī mazulim draudzīga. Būtībā tā arī ir, taču mazuļu vajadzības ir ļoti specifiskas un visbiežāk tās pamana tikai mazuļu vecāki. Esam definējuši, ka Ventspilī mazulis ir bērniņš līdz trīs gadu vecumam, un tieši šai mērķa auditorijai ir pakārtotas visas šīs programmas iniciatīvas.

Piebildīšu, ka pašvaldība ir palielinājusi piedzimšanas pabalstu - ja abi vecāki ir deklarēti Ventspilī, tad par vienu bērnu pašvaldība piešķir 300 eiro, par dvīņiem tiek piešķirti 400 eiro par katru bērnu, bet trīnīšu gadījumā par katru bērnu tiek piešķirti 1500 eiro.

Publicitātes foto

Kā pašvaldība uzzina par jauno vecāku vajadzībām?

Programmu uzsākām ar vecāku aptauju, kurā lūdzām pastāstīt par svarīgāko, kas pilsētā traucē justies komfortabli, ko vajag pilnveidot vai mainīt. Atsaucība bija negaidīti liela un tēmu loks ļoti plašs. Pašvaldība bija maldīgi iedomājusies, ka ar infrastruktūru viss ir puslīdz kārtībā, taču tikai pēc aptaujas sapratām, ka tie bija maldi - jaunajiem vecākiem bija cits skatījums uz pilsētas infrastruktūru. Pirmais nopietnais darbs bija ielu apmalīšu pazemināšana pie gājēju pārejām un citās vietās ar dinamisku gājēju plūsmu, lai ne tikai māmiņas ar ratiņiem, bet arī cilvēki ratiņkrēslos un ar kustību traucējumiem varētu ērti pārvietoties. Tāpat pie visām publiski pieejamām ēkām tika izveidotas uzbrauktuves, kas mammai ar bērnu ļauj ērti tajā iekļūt. Mums ir izdevies rast labu kontaktu ar jaunajiem vecākiem, un viņi nav jāskubina uz sadarbību. Acīmredzot ventspilnieki zina, ka pašvaldība viņus sadzirdēs un viņu lūgumi nepaliks plauktā un neapaugs ar putekļiem. Protams, ne visu pašvaldība var izdarīt un ne visas vēlmes piepildīt, bet arī tad, ja kaut ko nevaram piedāvāt, mēs atklāti pasakām: diemžēl šo mēs nevaram! Mazulim draudzīgas pilsētas programmas ietvaros aptauja tiek atvērta reizi vai pat divas reizes gadā. Kaut arī šī programma strādā jau sešus gadus, vēl arvien atrodas kāda vajadzība, ko iepriekš nebijām pamanījuši. Visbiežāk problemātika ir jau zināma - jaunajās aptaujās tiek identificētas vietas, kur vēl ir kaut kas jāuzlabo.

Visas iniciatīvas tiek publiskotas Ventspils pilsētas mājaslapas sadaļā “Ventspils - mazulim draudzīga pilsēta”. Turpat redzami arī attiecībā uz konkrēto iniciatīvu pieņemtie pašvaldības lēmumi.

Publicitātes foto

Vai aptaujās tiek identificētas problēmas arī veselības aprūpes sistēmā?

Jā, tas ir ļoti svarīgs jautājums. 2018. gadā viena no problemātikām saistījās ar alergologa pieejamību - būtībā Ventspilī šāds speciālists nebija pieejams. Pašvaldībai izdevās piesaistīt alergologu, un 90% no vizītes maksas sedza pašvaldība. Šāda sistēma pastāvēja divus gadus - līdz laikam, kad valsts uzņēmās bērniem finansēt alergologa vizītes.

Ventspils novadā ir augstākā saslimstība ar ērču encefalītu, tāpēc valsts visiem bērniem līdz trīs gadu vecumam apmaksā vakcīnas pret šo slimību. Taču, tā kā pilsētā ir lielāks iedzīvotāju blīvums un saslimstība uz 1000 iedzīvotājiem nesasniedz kritiskos robežlielumus, pilsētas bērniem valsts vakcināciju pret šo slimību neapmaksā. Tāpēc pašvaldība no sava budžeta līdzekļiem 30 līdz 35 tūkstošus gadā novirza pilsētas bērnu līdz trīs gadu vecumam vakcinācijai pret ērču encefalītu.

Saprotams, ka ne visus ārstus speciālistus mēs varam piesaistīt Ventspilij, jo dažās jomās Latvijā kopumā ir tikai daži konkrētās specialitātes ārsti. Ja saņemam šādus jautājumus, tad sniedzam arī precīzu atbildi: kur šāds speciālists ir pieejams un kā pie viņa var pierakstīties.

Mani bērni ir izauguši, tāpēc grūti iedomāties, ko varētu vajadzēt. Ko vēlējās ventspilnieki?

Viena no iniciatīvām bija ģimenes autostāvvietu izveidošana pie tirdzniecības centriem. Lai gan ceļu satiksmes noteikumi neaizliedz arī citiem novietot automašīnu šajās vietās, ventspilnieki šīs norādes respektē, atstājot plašās autostāvvietas ģimenēm, lai tās viegli var izņemt bērnu ratiņus un pārlikt tajos mazuļus no auto sēdeklīšiem.

Tas bija tikai sākums - izrādījās, ka pilsētā ir pārāk maz soliņu, nav pieejami bērnu pārtinamie galdiņi un vēl daudz kas cits traucē jaunajiem vecākiem kopā ar bērniem justies komfortabli. Jautājumu par bērnu pārtinamajiem galdiņiem pašvaldības iestādēs un publiski pieejamās telpās varējām atrisināt ļoti vienkārši - vajag un ir jāizdara! Pārliecināt arī komersantus, ka šādas iekārtas ir nepieciešamas, nebija tik vienkārši, taču jāsaka paldies komersantiem, kuri izprata pašvaldības vēlmi uzlabot dzīves vidi ar mazuļu vecākiem vitāli nepieciešamām lietām un uzstādīja pārtinamos galdiņus arī veikalu, kafejnīcu, restorānu un citu publiski pieejamu objektu sanitārajās telpās.

Ļoti labi tiek vērtēta iniciatīva rotaļu laukumos zem iekārtām ieklāt amortizējošu gumijotu segumu, kas samazina bērnu traumatismu. Pakāpeniski to darām gan bērnu pilsētiņās, gan bērnudārzu ārtelpās, gan iekšpagalmu rotaļu laukumos. Vispriecīgākie, protams, ir vecāki - bērnu drēbes paliek tīras.

Publicitātes foto

Vai ir arī pilnīgi jaunas idejas?

Pagājušajā gadā pēc iedzīvotāju iniciatīvas bērnu pilsētiņās tika uzstādīti dzeramā ūdens krāni, kur var gan padzerties, gan piepildīt ūdens pudeli. Vasaras karstajās dienās ūdens šļakatas iet pa gaisu, jo mazuļi ne tikai padzeras, bet arī atvēsinās - un kāpēc gan viņiem šo prieku liegt? Salīdzinoši nesen bērnu pilsētiņu rotaļu iekārtas papildinājām ar tā sauktajām pamperšūpolēm, kurās vienlaikus var šūpoties mamma un mazulis, bet tas atrodas nevis mammas klēpī, bet speciālā, ļoti drošā sēdeklītī sēž tai pretī.

Pilnīgi jauna ideja, kas nu jau ir realizēta, ir pārtinamā kabīne ar galdiņu Zilā karoga pludmalē. Līdz šim, lai bērniņam nomainītu autiņbiksītes, tas bija jāliek zemē - tagad ir uzstādīta no trim pusēm skatu aizsedzoša kabīne ar galdiņu un soliņu, kur nolikt mantas vai piesēst, lai mazuli pabarotu ar krūti. Es domāju, ka šo jauninājumu māmiņas uztver ar lielu prieku.

Publicitātes foto

Mazulis sākas ar vecākiem - vai tiek domāts arī par to, lai vecāki būtu gatavi uzņemties atbildību un prastu audzināt savu bērnu?

Jā, mums ir izglītojoša programma jaunajiem vecākiem. Tēmas izvēlas pašas mammas - visbiežāk tās saistās ar pirmdzimto bērniņu aprūpi un audzināšanu. Pie mums regulāri viesojas arī daudziem zināmā bērnu psiholoģe Diāna Zande, kuras vieslekcijas apmaksā pašvaldība. Arī es pats esmu bijis uz divām Diānas Zandes lekcijām - tas tiešām bija lietderīgi. To novērtē arī vecāki - visas vietas viņas lekcijās vienmēr ir aizņemtas.

Ik svētdienu abu bērnu pilsētiņu estrādēs norit koncerti, pasākumi vai izrādes / Publicitātes foto

Bieži ir pieminēts mazuļu fotokonkurss - vai tajā var piedalīties tikai ventspilnieki?

Konkursā var piedalīties jebkurš, ir tikai viens nosacījums - fotogrāfijai ir jābūt uzņemtai Ventspilī, un vislabāk, ja tajā redzams arī kāds viegli atpazīstams pilsētas apskates objekts. Tā kā tas ir tieši mazuļu fotokonkurss, tad fotografētajam bērniņam jābūt līdz trīs gadu vecumam. Konkurss norit četras reizes gadā: ziemā, pavasarī, vasarā un rudenī. Šobrīd ir īstais laiks, lai iesūtītu sava mazuļa bildes vasaras konkursam, kas noslēgsies augusta beigās. Konkursu vērtē žūrija, un tiek piešķirtas trīs balvas - pirmajai vietai pienākas 100 eiro balva un pilsētas akvaparka apmeklējums visai ģimenei, otrajai vietai 70 eiro un akvaparka apmeklējums, bet trešajai vietai 50 eiro un akvaparka apmeklējums. Konkursam vēl arvien ir liela piekrišana - vidēji uz katru konkursu tiek iesūtītas mazuļu fotogrāfijas no 30 līdz 40 vecākiem. Fotogrāfijas jāsūta uz e-pastu mazulis@ventspils.lv.

Vai ar laiku iedzīvotāju interese piedalīties aptaujās par infrastruktūras uzlabojumiem un līdzdalību fotokonkursā nemazinās?

Zināmā mērā tas ir fenomens, bet interese tiešām nezūd. Ventspilniekiem dzimst bērniņi, un atkal kāds kļūst par jauno vecāku, kam svarīgas ir tieši viņa vajadzības, un viņš vēlas palielīties ar sava bērniņa fotogrāfijām. Līdz ar to mazuļu programma pašvaldību tur tonusā un neļauj atslābt.

***Pielikums Neatkarīgā Ventspilī veidots no apmaksātām publikācijām.

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā