Ventspils tērpusies vasaras puķu rotā un rožu smaržā

Uz Ventspili braucam gan svētkus svinēt, gan sportot un aktīvi atpūsties, gan arī lūkot ziedu kompozīcijas un smelties idejas savu pagalmu iekārtošanai. Šobrīd visas ziedu skulptūras ir pilnā plaukumā un bezgala valdzinoši smaržo rožu dobes.
©Publicitātes foto

Krāšņam pavasarim seko koša vasara

Šosezon pavasara stādīšanas darbi tika uzsākti 24. martā. Tradicionāli vienas no pirmajām noformējumu ieguva puķu dobes, kas atrodas Tilta dārzā, komunistiskā terora upuru pieminekļa pakājē, kā arī 93 visā pilsētā izvietotie puķu podi. Tajos ziedēja 45 anemoņu stādi, 55 prīmulas, 152 atraitnītes, 50 hiacintes, 200 narcises un 330 tulpes. Atceroties pavasari, Pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” Apzaļumošanas iecirkņa meistare Inga Reinholde stāsta: “Pavasaris bija garš un auksts, tāpēc pavasara darbi aizkavējās. Šopavasar pilsētā tika sastādīti kopskaitā 5032 atraitnīšu stādi, kā arī 890 prīmulas, 45 gundegas un 50 mārpuķītes.”

Jau rudenī pilsētas dobēs tika iestādītas kopskaitā 219 228 sīpolpuķes, no kurām vairums iepirktas 2021. gadā, bet daļa sīpolu saglabāta no 2020. gada sezonas. Aprīlī - maijā Ventspilī uzplauka 17 990 agrās tulpes, 3500 agrās pildītās tulpes, 29 300 triumfa tulpes, 14 800 Darvina tulpes, 15 630 lilijziedu tulpes, 6250 daudzziedu tulpes, 1100 Grega tulpes, 2800 papagaiļziedu tulpes, 2200 Kaufmaņa tulpes, 4800 vēlās tulpes, 26 280 narcises, 25 560 krokusi, 3940 “Allium” sīpoli, 300 hiacintes, 1600 fritilārijas, 2200 muskares, 300 cīrulīši. Savukārt 150 kvadrātmetru platībā sastādīts jau gatavs sīpolpuķu maisījums.

Publicitātes foto

Pilsētvidē ienāk vairāk koku un krūmu

Arī šogad aprīļa beigās Ventspilī noritēja tradicionālā koku stādīšanas talka, kuras laikā ar jauniem koku un krūmu stādījumiem tika papildināta kastaņu aleja Kuldīgas ielā un Reņķa dārzs.

Koku stādīšanas talka tika atklāta Kuldīgas ielā esošajā kastaņu alejā, kas, pateicoties Ventspils iedzīvotāju izrādītajai interesei, papildināta ar 23 sārtajām zirgkastaņām. Šīs šķirnes kastaņas ir īpaši piemērotas stādīšanai pilsētvidē dekoratīvos nolūkos, jo to ziedlapas ir rozā toņos.

Reņķa dārzā iestādīti 25 jauni koki, tostarp 9 baltie vītoli, 8 karaliskie valrieksti, 3 magnolijas un 5 zeltzaru vītoli. Lai padarītu parku ziedošāku, Reņķa dārzs papildināts ar vairāk nekā 100 jauniem krūmu stādiem - 70 eksohordām, 20 trīsdaivu mandelēm un 19 parastajiem ceriņiem.

Ventspils labiekārtošanas kombināta pārstāve Inga Reinholde stāsta: “Koki un krūmi tika piegādāti no stādaudzētavas Nīderlandē. Savukārt, lai stādi labi ieaugtu un kuplotu, mūsu uzņēmuma Apzaļumošanas iecirkņa darbinieki iepriekš sagatavoja augsni koku un krūmu stādīšanai.”

Publicitātes foto

Ziedu skulptūras uzziedējušas pilnā plaukumā

Ņemot vērā visai drēgno un garo pavasari, mazliet vēlāk nekā citus gadus, 5. maijā, pašvaldības SIA “Ventspils labiekārtošanas kombināts” uzsāka vasaras ziedu stādīšanas sezonu. Vienas no pirmajām vasaras noformējumu ieguva figurālās ziedu skulptūras jeb topiāriji, kurus šovasar rotās kopskaitā 27 690 vasaras puķu stādi.

Figurālajās ziedu skulptūrās tiek stādītas dažādu šķirņu leduspuķes un samtenes, kā arī kalocefāli, irasīnes, sedumi, pelēkās krustaines un saulrieteņi.

Pirmā no rudens-ziemas sezonas tērpa atvadījās “Zaķu ģimene” - skulptūrās ir sastādīti 4440 puķu stādi. Atbilstoši paveicamo darbu plānam nākamās vasaras ziedu rotu ieguva “Mārīšu ģimene” Pārventā, kur sastādīti 3600 augu, “Bobsleja komandā” - 1250, “Mārītēs” (Ostas ielas promenādē) - 1600. Vēlāk ziedu rotu ieguva arī pārējie pilsētā esošie topiāriji. Figurālajā ziedu skulptūrā “Puķu govs”, kas pilsētniekus un pilsētas viesus priecē jau 10 gadus, iestādīts 8900 vasaras puķu. Darbs pie četrus metrus augstās un septiņus metrus garās ziedu skulptūras “Puķu govs” tika uzsākts 16. maijā un ilga vairākas dienas. Vispirms tika noņemts augsni stiprinošais “BonTerra” ģeopaklājs, kas gada aukstajā laikā kalpoja par skulptūras ziemas tērpu, kā arī lampiņu virtenes, lai pēc tam uzsāktu topiārija papildināšanu ar augsni. “Puķu govī” šosezon sastādītas 8900 dažādu šķirņu viengadīgās vasaras puķes, tostarp 1700 samteņu stādi, 6400 leduspuķes, kā arī 800 saulrieteņi. Ziedu noformējumā dominē dzeltenie, oranžie, baltie, sarkanie un rozā toņi.

Savukārt “Basketbola bumbā” iestādīts 2020 stādu, “Pīļu ģimenē” - 2550, “Zemūdens pasaule” - 2220, bet “Ziedu pulkstenī” - 1110.

Kopumā Ventspilī abos Ventas krastos izvietotas deviņas figurālās ziedu skulptūras, kuru noformējums tiek veidots atbilstoši gadalaikam. Gada siltajā laikā ziedu skulptūrās tiek stādīti dekoratīvi augi, bet rudens-ziemas sezonā šim mērķim tiek izmantoti dažādi floristikas materiāli.

Publicitātes foto

Stādīšana noslēgusies - skaistumu jāturpina kopt

Ventspilī ir noslēgusies vasaras puķu stādīšanu dobēs. Kopumā pilsētas dobes, ziedu piramīdas, puķu podus un kastes, kā arī iekaramos puķu traukus rotā 106 414 stādi. Dobēs vairāk nekā 50 vietās visā pilsētā sastādīti 93 868 ziedu stādi, tostarp samtenes, leduspuķes, rudbekijas, lobēlijas, krustaines, balzamīnes, dālijas, petūnijas, gauras, verbenas, zeltnātres un citas. Atsevišķas dobes papildinātas ar dažādu šķirņu ziemcietēm, kas tiks saglabātas arī turpmākajās sezonās.

Kuldīgas un Jūras ielas, Ganību un Platās ielas, Ganību un Kārļa ielas krustojumā, kā arī uz Vidumupītes tilta, Brīvības ielā, Pārventas centrā, Jaunpilsētas laukumā, līdzās Ventspils Valsts 1. ģimnāzijai un Ventspils augstskolai izvietotas kopskaitā 226 puķu kastes, kas piepildītas ar 3242 vasaras ziediem. Puķu kastēs sastādīti sunīši, balzamīnes, lavanda, pelargonijas, petūnijas, zeltnātre, zeltenes, kalibrahojas un lobēlijas.

Ventspils vasaras ziedu rotu veido arī 157 iekaramie puķu trauki, kas uzstādīti Pārventā, Andreja ielā, Lielajā prospektā, Kuldīgas ielā, pie Ventspils augstskolas un citviet pilsētā. Tajos sastādīti 3242 augu stādi - begonijas, kalibrahojas, dālijas, balzamīnes, zeltnātres, pelargonijas, petūnijas un verbenas.

Centrālajās vietās - Rātslaukumā, Laikrakstu alejā, Bērnu pilsētiņā, Lielajā prospektā un Sarkanmuižas dambī, kā arī pie Pārventas bibliotēkas, Kultūras centra un Ventspils autoostas izvietotas 22 ziedu piramīdas, kas piepildītas ar 4936 vasaras puķēm. Ziedu piramīdām izvēlētas begonijas, leduspuķes, kalocefāli, zeltnātres, dālijas, ipomejas, pelargonijas, samtenes un verbenas.

Savukārt kopskaitā 87 pilsētā izvietotajos puķu podos šovasar aug 1126 vasaras puķes: petūnijas, gauras, pelargonijas, zeltnātres, kannas, graudzāles, begonijas, sunīši, salvijas, verbenas, dālijas un balzamīnes.

Apzaļumošanas iecirkņa vadītāja Ramona Jankovska ir gandarīta: “Ar Apzaļumošanas iecirkņa cilvēku apzinīgo darbu ir izdevies panākt, ka Ventspils kā jau katru gadu ir ziedoša, krāsaina un aizrauj ar skaistu uz sakārtotu vidi. Taču puķu stādīšana nebūt nav grūtākais darbs - ļoti svarīga ir ravēšana, veco ziedu un bojāto lapu nogriešana, mēslošana un laistīšana, lai visi stādījumi būtu perfekti. Tāpēc saku lielu paldies savām meitenēm par pašaizliedzīgo darbu.”

Publicitātes foto

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā