Pilsēta, kas jābauda nesteidzīgi

Vai Ventspils ir liela vai maza pilsēta? Tas atkarīgs no tā, kā mēs uz to skatāmies! Ja mēs skatāmies no tūrisma industrijas puses, tad noteikti tā ir liela – varbūt ne tik liela, cik jaudīga, jo tūrisma piedāvājums ir daudzveidīgs, kvalitatīvs un izglītojošs.
Ventspils Govju parādes eksponāti, kuros galvenā loma ir Puķu gotiņai, vēl arvien ir aktuāli apskates objekti. Apskatīt dzīvē visas Ventspilī pieejamās gotiņas var, dodoties pastaigā, izmantojot Tūrisma informācijas centra sagatavoto Pastaigu karti ©Publicitātes foto

Dodies pastaigā un baudi!

Ko mēs varam redzēt pastaigā, un cik ilgai tai jābūt? Nebūšu īstais padomdevējs, jo pastaigu virziens un garums ir atkarīgs no katra cilvēka individuālajām interesēm, fiziskās kondīcijas un vecuma. Tas, kas būs interesanti un izzinoši vecākiem, var likt garlaikoties bērniem un otrādi. Tāpēc vislabākais padomdevējs būs tūrisma informācijas centrs. Tā vadītāja Dace Kalsere stāsta: “Esam izstrādājuši pastaigu un velomaršrutus dažādām grupām ar dažādām interesēm. Tāpēc katru pilsētas viesi vispirms iztaujājam par interesēm, par ģimenes vai draugu grupas vecumu, par fiziskajām spējām un tad jau ļoti precīzi varam ieteikt, mūsuprāt, vislabākos pastaigu vai velo maršrutus. Pilsēta ir bagāta ar ziediem, strūklakām, skvēriem, bērnu rotaļu laukumiem, vides un izglītojošiem objektiem, tāpēc iesakām doties nesteidzīgās pastaigās, izbaudot visu skaistāko, ko šī pilsēta spēj dot. Ja esat kopā ar bērniem, tad noteikti vienu dienas daļu vajag ieplānot Bērnu pilsētiņas apmeklējumam, kurā interesantas un attīstošas nodarbes ir visām bērnu vecuma grupām - pat zīdainīšiem ir speciālas šūpoles.”

Gotiņas Ventspilī joprojām ir mīlēts apskates objekts, jo īpaši pilsētas viesiem. Par to liecina pieprasījums pēc Tūrisma informācijas centra veidotās Pastaigu kartes, kurā atrodamas ne vien gotiņas, bet arī strūklakas un ziedu skulptūras. Ceļotāji, galvenokārt ģimenes, aktīvi iesaistās gotiņu meklēšanā. Tas ir labs veids, kā pie reizes apskatīt visu pilsētu.

Pavisam nešaubīgi arī var teikt, kaut projekts “Cow Parade” ir beidzies, tomēr šo abu mākslas akciju vērtība Ventspilī ir nezūdoša un ne mazums cilvēkiem Ventspils asociējas tieši ar pilsētā izvietotajām govju skulptūrām - ar iespaidīgo ziedu skulptūru “Puķu govs” vai uz mola esošo “Govs Matrozis”. Pēc diviem mākslas un mecenātisma projektiem jeb Govju parādēm Ventspilī sastopamas nu jau 28 dažāda izmēra un krāsu gotiņu skulptūras, ko veidojuši slaveni Latvijas un ārvalstu mākslinieki.

Apskatīt dzīvē visas Ventspilī pieejamās gotiņas var, dodoties pastaigā, izmantojot Tūrisma informācijas centra sagatavoto Pastaigu karti.

Izvēlies patīkamāko velomaršrutu

Publicitātes foto

Viens no lieliskākajiem veidiem, kā apskatīt Ventspili, ir pārvietojoties ar velosipēdu. Pilsētas velosipēdu celiņi vijas teju 70 km garumā, sasaistot iecienītākos tūrisma objektus un padarot pilsētas skaistāko vietu apskati īpaši ērtu. Pieejams arī plašs apkārtnes velomaršrutu piedāvājums. Var droši teikt, Ventspils ir velobraucējiem draudzīga un pieejama pilsēta! Pilsētā darbojas vairākas velonomas, tāpēc savus velosipēdus līdzi var nevest. Ar velo un TRIX piedāvājumu var iepazīties visitventspils.com.

Velomaršruts Vecpilsēta-Jaunpilsēta ved no kuģīša “Hercogs Jēkabs” piestātnes gar ostas promenādi, dodot iespēju pa ceļam apskatīt strūklaku “Kuģu vērotājs”, Livonijas ordeņa pili, govi “Ceļotāju” un citus objektus, tajā skaitā jaunākajā promenādes daļā uzstādīto kuģu ceļu boju kolekciju un tikai šovasar atklāto vides objektu “Dzenskrūve “Cilvēciskais spēks””, ko uz no jūras izceltas vācu kuģa dzenskrūves bāzes veidojis mākslinieks Kirils Panteļejevs.

Publicitātes foto

Savukārt maršruts “No Staltbrieža līdz Matrozim” ved pa veloceliņu no Piedzīvojumu parka gar mežu līdz pat jūrai, bet maršruti “Gar Ventas krastu” un “Iepazīsti labo krastu” dos iespēju apskatīt Pārventu, kas kļūst par arvien populārāku apskates objektu.

Publicitātes foto

Tālāku braucienu cienītājiem ir pieejams viens no garākajiem un populārākajiem velomaršrutiem Ventspilī - “Apkārt Būšnieku ezeram”. Šis maršruts vijas 20 km garumā, sākoties pilsētas centrā, vedot caur Pārventai, Būšniekiem un aizvedot līdz pat Staldzenei. Šogad veloceliņš ir izbūvēts līdz pat labiekārtotajam Staldzenes stāvkrastam, kur var ne tikai baudīt jūras ainavu, bet arī izpeldēties eksotiskajā Staldzenes pludmalē. Pa ceļam var apmeklēt 30 hektāru lielo Briežu dārzu, kā arī ieplānot atpūtu pie Būšnieku ezera, kur atpūtniekiem ir pieejamas labiekārtotas peldu un piknika vietas, iespēja nomāt laivas vai supus. Ja nejūtaties pietiekami spēcīgi tik garam pārbraucienam ar velosipēdu, līdz Būšnieku ezeram varat doties ar auto, bet apceļot ezeru ar velosipēdiem. Jāteic gan, ka velosipēdi būs jāņem līdzi, jo šajā vietā velonomas nav.

Publicitātes foto

Ventspils veloceliņi ne tikai iedvesmo vietējos iedzīvotājus un pilsētas viesus aktīvi pavadīt laiku un sportot, bet arī ļauj pilsētai veiksmīgi iekļauties EuroVelo 10 un 13 tīklā un doties tālāk ar velosipēdu pa Kurzemi.

EuroVelo 10 maršruts ved gar Baltijas jūras piekrasti, piedāvājot izbaudīt tās dabas un kultūras resursus. Velobraucējus pa ceļam pavada cilvēka maz skartais jūras krasts un piekrastes teritorijas, kas atsevišķos posmos ir saglabājušas savu pirmatnību. Maršruts iekļauj dažādus dabas parkus un liegumus, kultūrvēstures objektus un tūrisma galamērķus, piemērots tiem, kuri vēlas ne tikai aktīvi ceļot, bet arī baudīt atpūtu jūras krastā un vērot dabu.

Velocienītājiem noteikti vērts iepazīties ar Ventspils TIC izdoto velokarti, uzzināt informāciju par Ventspils pilsētā izveidotajiem velomaršrutiem un izvēlēties sev interesējošāko.

Aktīvajiem un sportiskajiem

Būšnieku ezera dabas taka sākas pie Būšnieku ezera Laivu bāzes Staldzenes ielā 70.

Astoņus kilometrus gara dabas taka vijas apkārt visam ezeram, ko var iziet gan kājām, gan izbraukt ar velosipēdu. Savukārt pa ezera purvaino krasta zonu ved 187 metrus gara gājēju laipa ar skatu platformu putnu vērošanai galā. Ezera krasta austrumu daļā izveidota Veselības taka ar 10 vingrošanas stendiem visām vecuma grupām. Noteikti vajag pamēģināt izdarīt visus piedāvātos vingrinājumus, kuri attīsta gan fiziski, gan mentāli - sākotnēji vienkāršs uzdevums ar čiekuru mētāšanu vai pirkstu locīšanu izrādās pat visai sarežģīts. Ezera krastos ierīkotas labiekārtotas peldvietas un piknika vietas, velosipēdu novietnes, vasaras sezonā Laivu bāzē var nomāt laivu vai supu, bet aktīvā ūdens sporta cienītāju ērtībai ierīkotas laipas. Ejot ap ezeru, pastaiga aizņems divas stundas.

Publicitātes foto

Neaizmirstam, ka Ventspils ir jūras pilsēta

Esot jūras pilsētā, nedrīkst aizmirst par jūru! Tas gan ir visai iespējams, jo pilsēta piedāvā daudz atpūtas un izklaides objektu, kas nav saistīti ar jūru. Ventspils Zilā karoga pludmalē baudāma mierpilna atpūta, acis priecē kāpas un baltais smalko smilšu liedags. Uz jūru ved 10 dažādas laipas. Ejot pa pludmales 5. laipu, Pludmales volejbola stadionā brīvi pieejami pieci publiskie pludmales volejbola laukumi, savukārt turpinot ceļu uz jūru, kāpas virsotnē var apskatīt vides objektu - Latvijas kontūras zīmi. Ventspilī padomāts arī par četrkājainajiem draugiem - Saulrieta ielas galā izveidota pludmales ieeja Nr. 10, kas šķērso Pelēkās kāpas zonu. Dienvidu mola promenādē var ļauties romantiskai pastaigai, kas ved gar eksponētiem zvejas kuģiem “Azova”, “Grots”, skatu torni, četrus metrus augsto skulptūru “Govs Matrozis” un milzu “Krēsls”, kas veidots no enkuru ķēžu posmiem.

Publicitātes foto

Līdzās jūrai atrodas plašs un labiekārtots Jūrmalas parks, kas piedāvā atpūtas un pastaigu iespējas svaigā gaisā visai ģimenei. Cauri parkam vijas daudzas un dažādas taciņas, kā arī divas īpašas takas - Enkuru taka un Džungļu taka. Enkuru taka ir 730 metru gara, un tajā ir apskatāma Baltijas valstīs lielākā enkuru kolekcija - vairāk nekā 140 dažādu tipu enkuru, kas ir vieni no lielākajiem pasaulē. Lielākais enkurs ir 23 tonnas smags un sešus metrus augsts.

Publicitātes foto

Savukārt Džungļu taka ir 380 metru gara, sevišķi patiks bērniem - tajā var kāpelēt un ložņāt kā īstos džungļos. Šeit izveidotas vairākas laipas, iekarināti tiltiņi, ierīkots tornītis un trase, kas augstākajā vietā sasniedz divu metru augstumu. Vasaras sezonā, no maija līdz oktobra beigām, cauri Jūrmalas parkam kursē arī Piejūras brīvdabas muzeja Mazbānītis. Pastaiga parkā aizņems 1-2 stundas.

Publicitātes foto

Jūrtaka ir Eiropas garās distances pārgājienu maršruta E9 daļa un šķērso plašu Ventspils novada Baltijas jūras piekrastes daļu. Garais pārgājiens gar jūru var sākties jebkurā Jūrtakas Dižjūras distances posmā. Ventspils puses 109 km krasta līnija sākas līdz ar Labragu un noslēdzas ar Miķeļtorni. Šajā posmā gaidāmie spilgtākie iespaidi - stāvkrasti, mazskarta daba, dzintars, zvejniekciemi, klusas pludmales, bākas un baltās dziedinošās smiltis.

Vairāk info: https://baltictrails.eu/lv/coastal

***Pielikums Neatkarīgā Ventspilī veidots no apmaksātām publikācijām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā