Kurzemes Rehabilitācijas centrs – mūsdienīgi pakalpojumi tuvāk dzīvesvietai

Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas jaunā Kurzemes Rehabilitācijas centra būvniecības darbi ir gandrīz pilnībā pabeigti. Objektu ekspluatācijā plānots nodot aptuveni pēc trim mēnešiem, un jau oktobrī centrs uzsāks pilnvērtīgu darbu.
Rehabilitācijas ēka: Jaunais Kurzemes Rehabilitācijas centrs izvietots priežu ielokā, un dabas motīvi ieviesti arī interjerā, padarot šo ēku par cilvēkam draudzīgu un mājīgu atveseļošanās vidi, kur strādā augsta līmeņa profesionāļi ©Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Ērta un droša vide

Jaunajā Rehabilitācijas nodaļā, kas ir tapusi kā divu stāvu piebūve pie esošās slimnīcas ēkas, būs astoņas dienas stacionāra gultas, plaša fizioterapijas zāle ar speciāliem rehabilitācijas trenažieriem, rehabilitācijas baseins ar paceļamo grīdu, kā arī ūdens un fizikālās procedūras, sāls istaba, ergoterapijas, logopēda un citu funkcionālo speciālistu kabineti ar atbilstošām tehnoloģijām un iekārtām.

Rehabilitācijas nodaļas būvniecība tiek veikta ERAF projekta “SIA “Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca” veselības aprūpes infrastruktūras attīstība” ietvaros. Līdz ar jaunās nodaļas izveidi rehabilitācijas pakalpojumi kļūs iedzīvotājiem pieejamāki, daudzveidīgāki un nodrošinās mūsdienīgu veselības aprūpi tuvu dzīvesvietai. Īpaši tiks uzlabota un attīstīta stacionāra un dienas stacionāra pacientu rehabilitācijas pakalpojumu kvalitāte un dažādība, kā arī pilnveidoti ambulatorie pakalpojumi.

Jaunā ēka izvietota priežu ielokā, un tās arhitektoniskie risinājumi pacientiem neliek šo vietu uztvert kā slimnīcu, bet gan kā cilvēkam draudzīgu vidi ar mājīgu atmosfēru, ko paspilgtina individuāli mākslinieciskie risinājumi grīdu segumos, sienu flīzēs, mēbelēs un apgaismojumā.

Rehabilitācijas centrs būvēts atbilstoši reģiona pieprasījumam, kas ir pietiekami augsts, tāpēc bažu par centra noslogojumu nav, skaidro Ziemeļkurzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Ziemeļkurzemes slimnīcas valdes priekšsēdētājs Juris Lācis skaidro, ka Rehabilitācijas centrs būvēts atbilstoši reģiona pieprasījumam, kas ir pietiekami augsts, tāpēc bažu par centra noslogojumu nav. Vaicāts, vai šobrīd pieejamais valsts finansējums rehabilitācijai ir vērtējams kā pietiekams, Juris Lācis skaidro: “Pēdējos gados valsts finansējums rehabilitācijas pakalpojumiem ir palielināts, taču to nevar uzskatīt par pietiekamu. Ne tikai rehabilitācijai, bet veselības aprūpei kopumā Latvijā, salīdzinot ar citām Eiropas valstīm, finansējums joprojām ir ļoti mazs. Pēdējos gados finansējums pamatā ir palielināts atalgojuma sadaļā, bet tas jau tiešā veidā nepalielina pakalpojumu pieejamību. Tarifos nav kompensēts izdevumu pieaugums nedz elektroenerģijai, nedz ēdināšanai, nedz citiem pakalpojumiem.”

Kopējās Kurzemes Rehabilitācijas centra būvniecības izmaksas plānotas 3,2 miljoni eiro, tajā skaitā aprīkojuma un iekārtu iegādei. ERAF finansējums ir 85% no attiecināmajām izmaksām, valsts finansējums - 9%, slimnīcas finansējums - seši procenti.

Sienas panelis ar priedēm: No kataloga ražotājam ir pasūtītas īpaša dizaina flīzes, kas dabas motīvu - priedes - ienes no āra iekštelpās / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Modernākās rehabilitācijas iekārtas

Jaunais rehabilitācijas centrs būs viens no mūsdienīgākajiem Latvijā, un tajā tiks izvietotas pašas modernākās rehabilitācijas iekārtas un aprīkojums - vairākām no Ventspilī uzstādītajām iekārtām līdzvērtīgu nav pat rehabilitācijas pakalpojumu sniedzējiem Rīgā. Divas no inovatīvākajām iekārtām ir iegādātā rokas robottehnoloģiju iekārta “Armeo Spring+Senso” un virtuālās realitātes iekārta. Tāpat centrā tiks izvietots skrejceliņš “HP Cosmos” ar svara redukcijas sistēmu “Airwalk” un gaitas korekcijas komplektu un integrēta pneimatisko trenažieru sistēma ar programmatūru, kas ļaus izstrādāt pacientiem individuālas termiņu programmas, sekot to izpildei un analizēt rezultātus, līdzsvara un spēka novērtēšanas sistēma, zemūdens masāžas vanna, hidroterapijas vanna, cirkulārā duša, sāls istaba, slingi, dažādas fizikālās terapija iekārtas un cits aprīkojums.

Rehabilitācijas centrā tiks izvietotas ķermeņa masas atbalsta ierīces ar svara redukcijas sistēmu “Airwalk” / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Juris Lācis uzsver, ka viena no Latvijā līdz šim neesošām rehabilitācijas tehnoloģijām ir baseins ar paceļamo grīdu un vienu stikla sienu. Paceļamā grīda ļauj variēt ar baseina dziļumu, tāpēc to varēs izmantot gan bērnu, gan pieaugušo rehabilitācijā. Turklāt ūdenī vingrot varēs arī cilvēki ratiņkrēslos - uz paceltās grīdas varēs uzbraukt ar ratiņkrēslu, un grīda pamazām tiks nolaista līdz vajadzīgajam dziļumam. Savukārt caur stikla sienu fizioterapeits varēs sekot, kā tiek izpildīti vingrinājumi. Tā kā šāds baseins ir vienīgais Latvijā, baseina izbūve bija nozīmīgs izaicinājums būvniekiem.

Viena no Latvijā līdz šim neesošām rehabilitācijas tehnoloģijām ir baseins ar paceļamo grīdu un vienu stikla sienu / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Lai sagatavotos pilnvērtīgam darbam, slimnīcas Rehabilitācijas un fizioterapijas nodaļas speciālisti ir apguvuši arī jaunās rehabilitācijas iekārtas, piemēram, rehabilitācijas robottehnoloģijas iekārtu, kas sniegs jaunas terapijas iespējas pacientiem ar rokas un plaukstas funkciju ierobežojumiem, kas radušies dažādu slimību dēļ.

Iegādātā “Armeo Spring” iekārta ir rokas ekoskelets ar svara atbalstu darbam trīs dimensijās. Pielāgojams svara atbalsts ir īpaši nozīmīgs, jo ļauj pacientiem jau drīz pēc slimošanas sākt vingrināt roku, pat ja saviem spēkiem veikt kustību vēl neizdodas. Iekārtas galvenais uzdevums ir pilnveidot kustību amplitūdu un precizitāti.

Lai padarītu terapiju intensīvāku un pacientiem motivējošāku, iekārta savienojumā ar datoru veido virtuālu realitāti ar spēles elementiem. Ar datorsistēmas un atgriezeniskās saites palīdzību ir iespējams novērtēt arī pacienta funkcionālo stāvokli, dažādot terapiju, kā arī novērot pacienta progresu dinamikā.

Savukārt vēlākos rehabilitācijas posmos pacientiem rokas kustību kvalitāti palīdzēs uzlabot komplektācijā esošais “Armeo Senso” modulis, ko veido integrēta kustību un spēka satvēriena sensoru un datora sistēma. Šī iekārta ļaus pacientiem turpināt iesākto darbu jau iepriekš iepazītā virtuālā vidē, turpinot pilnveidot rokas un plaukstas kustību apjomu un koordināciju.

Jaunās, modernās robottehnoloģijas pacientu rehabilitāciju padarīs efektīvāku, kā arī pilnveidos un modernizēs terapeitu darbu.

Jāpiemin arī virtuālās realitātes telpa. Esam jau pieraduši, ka virtuālā realitāte redzama ar 3D brillēm - jaunajā rehabilitācijas nodaļā virtuālā realitāte ir telpā. Fizioterapeita vadībā pacientiem tiks doti dažādi kustību uzdevumi virtuālajā realitātē, tādējādi padarot aizraujošāku un intensīvāku atlabšanas procesu.

Centrā izvietota arī virtuves iekārta ar regulējamu virsmu, kurā ergoterapeita vadībā pacientiem palīdzēs atgūt pašaprūpes pamatprasmes pēc insultiem vai citām smagām slimībām.

“Esam gandarīti, ka tagad varēsim sniegt kvalitatīvus rehabilitācijas pakalpojumus daudz plašākam cilvēku lokam, jo līdz šim rehabilitācijas pakalpojumu saņemšanu ierobežoja telpu trūkums. Domājot par jauno centru, tika papildināts rehabilitācijas un fizikālās terapijas ārstu un fizioterapeitu kolektīvs, un tagad viņi pilnvērtīgi varēs izmantot savas prasmes un zināšanas, lai palīdzētu atveseļoties ne tikai Ventspils, bet arī plašākas apkārtnes cilvēkiem,” teic Juris Lācis.

***Pielikums Neatkarīgā Ventspilī veidots no apmaksātām publikācijām.

Dušas un vannas: Katrā ūdens procedūru telpā ir izmantotas viena dizaina, tomēr atšķirīgas sienu flīzes / Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā