Ventspils pilsētas svētki – pārsteigumiem bagāti

Ventspils ir pirmā pilsēta Latvijā, kas 1990. gadā aizsāka tradīciju svinēt pilsētas svētkus, un arī šogad Kurzemes pērle no 5. līdz 7. augustam aicina uz savām vērienīgajām svinībām vislabākajās tradīcijās, tostarp atkal notiks svētku gājiens, ziedu paklāju festivāls un tiek solīta neaizmirstama uguņošana.
©Publicitātes foto

Svētki, kas ir arī Ventspils 732. dzimšanas diena, ieskanēsies piektdien, 5. augustā, pulksten 19 koncertzāles “Latvija” amfiteātrī. Notiks svētku atklāšana un pilsētas domes Lielās balvas un balvu pasniegšanas ceremonija. Uzstāsies grupa “Sudden Lights” un Ventspils sieviešu koris “Venda”.

Publicitātes foto

Koncertā tiks apvienota tautā tik iemīļotā estrādes mūzika ar korim raksturīgo akadēmisko pieskaņu. Pēc tam Ventspils pilsētas svētku ieskaņā ar pirmo un vienīgo koncertu Latvijā uzstāsies mūsdienu džeza mūzikas duets “Svaneborg Kardyb” no Dānijas. Koncerta īpašie viesi - Matīsa Čudara trio.

Gājiens atgriežas

Publicitātes foto

Savukārt sestdien, 6. augustā, viens no galvenajiem notikumiem būs svētku gājiens, kam starts tiks dots pulksten 11. Covid-19 šo svētku sadaļu bija uz diviem gadiem apturējusi, taču šogad atkal Ventspils pašvaldības uzņēmumi, dienesti, iestādes, filiāles, pārvaldes un citi sarūpējuši atraktīvas izdarības, lai priecētu skatītājus un citus dalībniekus.

Kaspars KRAFTS, F64 Photo Agency

“Tehnoloģijas turpina savu attīstības ceļu, tādējādi paverot ļoti daudzveidīgas iespējas gājiena dalībniekiem kļūt pamanāmākiem, jo gājiens ir sava veida uzņēmuma prezentēšana,” norāda Ventspils Kultūras centra direktors Māris Valtenbergs.

Tūliņ pēc gājiena Lielajā laukumā notiks Digitālie svētki. To tematika šogad būs “Digitālās maģijas atklājumi”, gadu no gada pulcējot arvien lielāku interesentu pulku. Digitālajos svētkos ikvienam būs iespēja piedalīties radošās un digitālo tehnoloģiju darbnīcās, virtuālās realitātes aktivitātēs, kā arī vērot zinātnes eksperimentu šovus un iluzionistu trikus. Protams, visus, kurus aizrauj zinātnes pasaule, pie sevis gaidīs arī jaunatklātais Zinātnes centrs “VIZIUM”.

Publicitātes foto

Cīkstēsies pavāri

Jestras sacensības “Garšu cīņas” notiks Dzirnavu laukumā. Tur būs bauda acīm, ausīm un garšas kārpiņām, jo savā starpā sacentīsies Latvijas labākie pavāri. Piedalīsies Pāvels Skopa, Dāvis Auškāps, Ina Poliščenko, Roberts Meloni un Vanesa Rufino. Tiks gatavots garākais sendvičs, kā arī īpašais deserts, kuru skatītāji varēs nobaudīt.

Publicitātes foto

Bet Rātslaukumā pulcēsies grāmatu cienītāji, izdevēji un Ventspils bibliotēkas, lai kopīgi atzīmētu Grāmatu svētkus. Šoreiz svētku tēma - “Mežs ienāk pilsētā”. Atbilstoši tematikai arī dažādas aktivitātes un radošās darbnīcas bērniem.

Publicitātes foto

Ostas ielas promenādes piedāvājums

Publicitātes foto

Ar pilnu jaudu un dažnedažādām izklaides iespējām visas dienas garumā pilsētas svētki norisināsies Ostas ielas promenādē. Tur būs aplūkojami 20. Starptautiskā ziedu paklāju festivāla dalībnieku darbi par jubilejas tēmu “Dzimšanas dienas torte”.

Publicitātes foto

Notiks Latvijas čempionāts spēkavīriem, bet uz lielās skatuves klausītājus priecēs dažādi mākslinieki. “Pērn aizsākām veiksmīgus kopprojektus, kad kopīgus priekšnesumus sniedz mūsu vietējie kolektīvi sadarbībā ar Latvijā zināmiem mūziķiem. Piemēram, šogad popstudija “Jūras akmentiņi” uzstāsies kopā ar puišu grupu “The Stones”, Katrīnu Binderi un Ukrainas dziedātāju Milanu. Dziedātājs Rihards Saule muzicēs kopā ar grupu “Windy temper”, Ventspils bigbenda mūziķu grupa saspēlēsies ar dīdžeju duetu “Skrapneshi”,” informē M. Valtenbergs.

Noteikti ir vērts ieplānot laiku Baltijas dizaina tirgus apmeklējumam. Piedalīsies gandrīz 50 Latvijas labāko modes, rotu un aksesuāru dizaineru, kā arī viesi no Lietuvas un Igaunijas. Bet par muzikālo baudījumu rūpēsies Šota Adamašvili (Gruzija), Viktors Diavara (Lietuva/Mali), Fadhille Itulja (Kenija). Pauzēs būs cirka “Beztemata” atklāsmes.

Viduslaiku noskaņas

Par aizraujošu piedāvājumu parūpējusies Livonijas ordeņa pils. Tur norisināsies viduslaiku izgudrojumu darbnīcas - papīra liešana, pulveris, astrolabs un pulkstenis. Viduslaiku cīņas demonstrēs “Comturia Vinda” un citi seno cīņu klubi. Būs klausāmi ansambļa “Trakula” “Viduslaiku dziedājumi”, un norisināsies arī Ākstu svētki - pantomīmas iestudējums pēc “Parīzes Dievmātes katedrāle” motīviem, dzīvā skulptūra, mīmu joki.

Publicitātes foto

Visas dienas garumā Ventspils parkos, skvēros un laukumos notiks dažādas sportiskas aktivitātes, koncerti, izstādes un ielu tirdzniecība, savukārt sestdienas vakarā uz svētku centrālās skatuves kāps grupa “Latvian blues band”, vēlāk mūziķis Dons ar ekskluzīvu šīs vasaras koncertu. Savukārt pēc Ventspils valstspilsētas domes priekšsēdētāja Jāņa Vītoliņa uzrunas būs grandioza svētku uguņošana.

Padomāts arī par nakts dzīves baudītājiem: Reņķa dārzā uz nakts dejām aicinās Ivo Fomins, grupa “Citi zēni” un viens no Latvijas hiphopa mūzikas pamatlicējiem - Ozols, kā arī DJ Rojs Rodžers. Paredzēti dažādi izklaides pasākumi arī citviet pilsētā.

Publicitātes foto

Mierīga, bet aizraujoša svētdiena

Svētdienas, 7. augusta, rīts un pēcpusdiena organizēta bērnu priekam - aizraujošas svētku aktivitātes būs pieejamas bērnu pilsētiņās. Bet Piejūras brīvdabas muzejā būs skatāma ceļojošā izstāde “Izzini baltus”. Izstādē par Kuršu loku ir iespēja atklāt ko vairāk par kuršu pilskalniem, svētvietām, amatiem, apģērbu un ēdienu. Tāpat paredzēta Amatu dienas rosība - tirgotāji, amatu demonstrācijas, koncertprogramma ar grupu “Apvedceļš” un lauku valši.

Publicitātes foto

Visbeidzot Ventspils pilsētas svētki noslēgsies uz muzikālas nots. Pārventas estrādē notiks Bardu koncerts, un koncertzālē “Latvija” ar klaviermūzikas koncertu savas turnejas “Before And Now Seems Infinite” ietvaros uzstāsies itāļu pianists un komponists Federiko Albanēze.

Svētku programma ŠEIT

Lai visiem jauki svētki!

***Pielikums Neatkarīgā Ventspilī veidots no apmaksātām publikācijām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā