Ventspils Olimpiskā vienība – vieta, kur kaldina medaļas

Ventspils valstspilsētas pašvaldības sporta filozofija ir vērsta uz to, lai radītu nepieciešamos apstākļus un iedzīvotāju vēlmi piekopt veselīgu dzīvesveidu, kā arī saglabātu cilvēkos prieku un gandarījumu par sasniegto, mudinātu sasnieg arvien augstākus rezultātus, īpašu uzmanību pievēršot jauniešiem un atbalstot augstas klases sportistu rezultātu izaugsmi.
Svarcēlājs Artūrs Plēsnieks Olimpiskajās spēlēs ieguva bronzas medaļu. Sportists saka lielu paldies treneriem, kā arī Ventspils Olimpiskajai vienībai un personīgi Uldim Boitmanim par sagādāto iespēju trenēties labos apstākļos, kas ir viens no pamatiem, lai sasniegtu augstus sportiskos rezultātus. ©Publicitātes foto

Lai atbalstītu talantīgākos sportistus, līdzās citām sportistu atbalsta programmām pirms pieciem gadiem Ventspilī ir izveidots nodibinājums “Ventspils Olimpiskā vienība” (VOV), kura mērķis ir atbalstīt augstas klases sportistus, gatavojoties olimpiskajām spēlēm, kā arī pasaules un Eiropas čempionātiem. 2022. gadā nodibinājuma “Ventspils Olimpiskā vienība” sarakstā ir iekļauti 25 sportisti, un Ventspils valstspilsētas pašvaldība sportistu atbalstam šajā gadā atvēlējusi 60 400 eiro.

Ventspilnieki atnes olimpiskās medaļas

Patlaban Ventspils Olimpiskajā vienībā ir uzņemti 25 sportisti dažādos individuālajos sporta veidos, tajā skaitā svarcelšanā, vieglatlētikā, šorttrekā, 3x3 basketbolā, BMX frīstailā. Gandarījums, ka Latvijas Olimpiskās vienības (LOV) sastāvā iekļauti 14 Ventspils Olimpiskās vienības sportisti.

Ritvars Suharevs (svarcelšana), Artūrs Plēsnieks (svarcelšana), Daniela Ivanova (svarcelšana), Kārlis Pauls Lasmanis (3x3 basketbols), Roberts Krūzbergs (šorttreks), Rolands Štrobinders (šķēpmešana), Madara Palameika (šķēpa mešana), Ruslans Smolonskis (soļošana), Rūta Kate Lasmane (trīssoļlēkšana), Darja Sopova (trīssoļlēkšana) un citi. Saraksts ir tiešām iespaidīgs, un šos vārdus zina gandrīz visi, kuri kaut nedaudz interesējas par lielo sportu. Atceramies Artūra Plēsnieka 3. vietu Tokijas olimpiskajās spēlēs un sensacionālo zelta medaļu 3x3 basketbolā, kura komandā ir arī Ventspils Olimpiskās vienības atbalstītais Kārlis Pauls Lasmanis.

2021. gadā Pilsētas domes Lielās balvas un balvu pasniegšanas ceremonijā tika godināti arī Ventspils Olimpiskās vienības sportisti - Tokijas vasaras olimpisko spēļu dalībnieki un viņu treneri. / O.Jūra

Virza uz pasaules un Eiropas čempionātiem

Biedrības valdes priekšsēdētājs Uldis Boitmanis atzinīgi vērtē Ventspils valstspilsētas pašvaldības ieguldījumu sporta attīstībā, tajā skaitā nemitīgi pilnveidojot sporta infrastruktūru un augstas klases sportistu atbalstā. “Ventspilī ir sporta skola “Spars”, kurā bērni un jaunieši trenējas desmit sporta veidos, un tā ir viena no lielākajām sporta skolām Latvijā. Jāpiebilst, ka sporta skolā “Spars” nevienā sporta veidā nav paredzēts vecāku līdzmaksājums - visus izdevumus sedz pašvaldība.

Sporta skolas “Spars” audzēkņiem, Ventspils olimpiskās vienības sportistiem un citiem interesentiem Ventspilī pieejams plaši attīstīta sporta infrastruktūra. / Publicitātes foto

Tāpat pilsētā aktīvi darbojas vairāk nekā 30 sporta klubu, kuros darbojas vairāk nekā 3000 bērnu, jauniešu un pieaugušo. Līdz ar plašo sporta piedāvājumu visām vecuma grupām un sabiedrības aktīvo iesaisti sportiskos pasākumos ir iespēja atrast jaunos talantus un virzīt viņus vēl augstāku mērķu sasniegšanai. Darbs ar pašiem talantīgākajiem un centīgākajiem ir Ventspils Olimpiskās vienības virsuzdevums. Vērtējot sportistu sasniegumus, redzu, ka ieguldītais darbs un finansējums nav bijis veltīgs, jo mēs esam spējuši izaudzināt tik tiešām augstas klases sportistus, ko pamana visā pasaulē. Kā ļoti perspektīvas sportistes es saredzu Rūtu Kati Lasmani un Darju Sopovu - abas meitenes studē ASV. Uzsvēršu, ka sportistu iekļaušana VOV sastāvā nenozīmē, ka viņiem jātrenējas un jādzīvo Ventspilī - ja redzam, ka sportistam labāki treniņu apstākļi vai spēcīgāks treneris ir ārvalstīs, atbalstām viņa izvēli, taču viņš vienalga paliek VOV sastāvā. Piemēram, Roberts Krūzbergs, kurš Pekinas olimpiskajās spēlēs ieņēma 9. vietu, ir vienīgais šīs atbalsta programmas šorttrekists. Šajā sporta veidā nevar trenēties vienatnē - ir nepieciešami sparinga biedri, tāpēc aizsūtījām viņu trenēties kopā ar Polijas izlasi.”

3x3 basketbola laukumi pie Ventspils Valsts 1.ģimnāzijas. / Publicitātes foto

Vaicāts, kā sportists var iekļūt Ventspils Olimpiskās vienības sastāvā, Uldis Boitmanis skaidro: “Principi ir līdzīgi kā Latvijas Olimpiskās vienības sastāva veidošanā - sportistam jau ir jābūt augstā līmenī un jāspēj sasniegt augstus rezultātus. Tikai tad tiek lemts par viņa uzņemšanu VOV sastāvā un piedāvāts atbalsts turpmāko mērķu sasniegšanai. Katram sportistam tiek izvirzīti konkrēti mērķi, ko jāspēj izpildīt. Ja redzam, ka sportists nav pietiekami centīgs vai viņa mērķi mainās, nākamajā gadā viņš tiek izslēgts no šīs atbalsts programmas. Tāpat mēs arī neatbalstām sportistus “kredītā” - programmā netiks uzņemts sportists, kurš vēl tikai domā, ka sasniegs augstus rezultātus - mēs atbalstām tikai tos, kas jau ir pierādījuši savas spējas un vēlas tās attīstīt.”

Atbalstu no VOV saņem ne tikai sportisti, kuru mērķis ir starts olimpiskajās spēlēs, bet arī tie, kuri gatavojas pasaules un Eiropas čempionātu startiem. Šogad atbalstu saņem 13 sportistu.

Pludmalē izvietotie pieci volejbola laukumi pieejami ikvienam interesentam jebkurā laikā. / Publicitātes foto

Papildus sportistu virzīšanai uz augstiem individuālajiem sasniegumiem VOV sniedz atbalstu arī sporta veidiem - ir izstrādātas sporta veida atbalsta programmas. Uldis Boitmanis atzīst, ka pagaidām šajos sporta veidos nav ļoti augstu rezultātu, taču ir piesaistīti ļoti labi treneri un veidojas spēcīgu sportistu komandas, kas nākotnē var nest slavu ne tikai Ventspilij, bet visai Latvijai.

Sportisti saka paldies

Svarcēlājs Artūrs Plēsnieks: “Pateicoties Ventspils pilsētai un manam trenerim, esmu ļoti gandarīts, ka savās trešajās olimpiskajās spēlēs Tokijā sasniedzu augstāko sasniegumu, izcīnot bronzas medaļu.”

Publicitātes foto

Trīssoļlēcēja Rūta Kate Lasmane: “Esmu ventspilniece un vienmēr esmu jutusi pilsētas atbalstu, lai arī kur es pasaulē būtu. Paldies, Ventspils!”

Publicitātes foto

***Pielikums Neatkarīgā Ventspilī veidots no apmaksātām publikācijām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā