Elīna Kroņkalne: pat pašās pozitīvākajās prognozēs nebijām plānojuši tādus skaitļus

Šā gada 18. jūnijā apmeklētājiem tika atvērts Zinātnes centrs “VIZIUM”, kas nedaudz vairāk kā mēneša laikā ir uzņēmis jau gandrīz 25 tūkstošus apmeklētāju.
©Publicitātes foto

Zinātnes centrā ikviens apmeklētājs ar vairāk nekā 80 interaktīviem un izglītojošiem eksponātiem septiņās tehnoloģijām un dabaszinātnēm veltītajās galerijās varēs iepazīt zinātni un vienlaikus aizraujošā veidā uzzināt par tādām tēmām, kā fizika un matemātika, modernās tehnoloģijas un programmēšana, veselīgs dzīvesveids, cilvēks un sevis izzināšana, ģeogrāfija u.c.

Šeit ir ko darīt, gan lieliem, gan maziem - var iejusties futbolista, šāvēja un snovbordista lomā, izjust zemestrīces spēku, izkļūt no virtuāla labirinta, pielaikot virtuālos tautas tērpus, izbraukt pa amerikāņu kalniņiem un ne tikai! "VIZIUM" pieejamas arī tehniski radošās darbnīcas un zinātnes šovi, kas piešķir zinātnes centra apmeklējumam papildus vērtību. Savukārt paši mazākie "VIZIUM" apmeklētāji var kārtīgi parotaļāties ūdens piedzīvojumu pasaules atrakcijā, spēlēt vienu no bērnības rotaļu klasikām - veikalu, un iejusties mazo būvnieku lomā!

Pēc aktīvas rosības eksponātu zālē un zinātnes šovos, zinātnes centra apmeklētāji aicināti izbaudīt iespaidīgu skatu uz Ventspili un uzņemt Instagram vērtu foto uz "VIZIUM" terases!

Publicitātes foto

Par centra darbības ikdienu vairāk stāsta Ventspils Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne.

“VIZIUM” apmeklētājiem durvis ir atvēris, un tagad var reāli redzēt, cik interesants tas šķiet sabiedrībai. Kādi ir pirmie secinājumi?

Jāsaka godīgi, ka sabiedrības interese pārsteidz un pārsniedz gaidīto. Pirmā darbības mēneša laikā esam uzņēmuši jau tik daudz interesentu, pat pašās pozitīvākajās prognozēs nebijām tādus skaitļus plānojuši. Protams, darījām visu, lai pie mums būtu interesanti, lai pie mums cilvēki gribētu nākt, taču šobrīd interese par zinātnes centru ir tik milzīga, ka rodas arī nevēlamas blakusparādības - cilvēki ir neapmierināti par garajām rindām, un lielais cilvēku pieplūdums nodara postu arī ekspozīcijai.

Mēs ļoti novērtējam katru mūsu viesi - gan lielu, gan mazu - un gribam, lai “Vizium” apmeklējums ikvienam sagādātu tikai pozitīvas emocijas, tāpēc arī sanāk pārdzīvot pārmetumus par gaidīšanu rindās un plūsmas ierobežošanu, bet tas tiek darīts tikai apmeklētāju drošības un labsajūtas nodrošināšanai. Jūlijs tomēr ir populārākais laiks atvaļinājumiem un ģimenes kopīgiem braucieniem, “Vizium” šogad ir viens no iecienītākajiem galamērķiem - tad nu tāds rezultāts. Interesentus, kuri tomēr nevēlas gaidīt rindās, aicinu mūs apciemot rudens pusē vai ziemā, kad lielās pilsētas viesu plūsmas būs beigušās - “Vizium” ekspozīcija noteikti nebūs kļuvusi sliktāka, mēs jau tagad aktīvi strādājam pie papildinājumiem un uzlabojumiem.

Visvairāk mūs priecē bērnu un jauniešu teiktais, ka centra apmeklējums bijis aizraujošs un ka viņi noteikti šeit atgriezīsies. Mums ir jādara viss, lai tas piepildītos!

Digitālā centra direktore Elīna Kroņkalne ir patiesi gandarīta, ka Zinātnes centrs “VIZIUM” ir tik atzinīgi vērtēts un ļoti pieprasīts. Vasarā centrs vairāk kalpo kā izklaides objekts, bet jau septembrī tas akcentēs STEM jomas izglītību / Publicitātes foto

Jūs teicāt, ka lielā pieplūduma dēļ ir cietusi ekspozīcija. Kas tai nodara pāri?

Mēs nevaram visus apmeklētājus bāzt vienā maisā un teikt, ka viņi neprot novērtēt iespējas, ko sniedz šie unikālie interaktīvie eksponāti un tehnoloģiskie brīnumi, taču nereti nākas redzēt, ka apmeklētāji pret eksponātiem izturas pavirši vai pat apzināti tie tiek bojāti. Būšu godīga - darbinieki ir patiesi nepatīkami pārsteigti par to, ka tik daudz viesu neprot uzvesties un saudzīgi izturēties pret iekārtām, tehnoloģijām un telpām. Turklāt arī vecāki bieži vien neaizrāda saviem bērniem par neatbilstošu uzvedību. Mēs tiešām nesaprotam, kāpēc ir notikušas tādas izmaiņas sabiedrības uzvedībā - varbūt Covid-19 pandēmijas ierobežojumi ir atstājuši savu iespaidu? Rodas sajūta, ka apmeklētāji uzskata - ja ir iegādāta biļete par ekspozīcijas apmeklējumu, tad drīkst darīt jebko. Tas tiešām sarūgtina, jo eksponāti ir dārgi, to rezerves daļas nav iegādājamas vietējā datoru veikalā - tās ir jāpasūta no ražotājiem visā pasaulē. Līdz ar to, kad kāds eksponāts tiek sabojāts, nākamajiem apmeklētājiem to izmantošana ir liegta. Protams, zālē ir “Vizium” darbinieki, kas uzrauga notiekošo, bet nav iespējams katru pie rokas pieķert. Ir vēl kāda nianse - vecāki nevis aizrāda saviem bērniem, bet pat uzdrošinās pārmest mūsu darbiniekiem, ja tie ir aizrādījuši viņu bērnam.

Pavisam drīz sāksies jaunais mācību gads. Ko Digitālais centrs, kas tagad izvietojies “VIZIUM” ēkā, piedāvās skolēniem papildus ekspozīcijas apmeklējumam?

Publicitātes foto

Patlaban “VIZIUM” vairāk tiek uztverts kā izklaides un atrakciju objekts, taču mēs vēlamies uzsvērt, ka centra galvenais uzdevums ir sabiedrības, it īpaši jaunās paaudzes, ieinteresēšana un izglītošana visā, kas saistās ar STEM - zinātne, tehnoloģijas, inženierija un matemātika. Mums bagāžā ir jau gana plašs izglītības programmu klāsts, bet šobrīd tas tiek vēl vairāk papildināts ar dažādām gan garākām (vairākiem apmeklējumiem), gan īsākām (vienam apmeklējumam) mācību programmām par dažādām ar STEM un dabaszinībām saistītām tēmām. Īpaša pievienotā vērtība ir faktam, ka mācību programmas tiks sasaistītas ar ekspozīciju zāles eksponātiem - kā zinām, vislabāk var iemācīties pamēģinot - te tas būs iespējams.

Turpināsim arī esošās Digitālā centra interešu izglītības programmas jeb Rīcības programmu datorprasmju apguvei Ventspils vispārizglītojošo skolu audzēkņiem, kas Ventspilī aktīvi darbojas jau kopš 2015. gada. Arī skolēni no visas Latvijas pie mums regulāri ierodas uz dažādām digitālajām nodarbībām. Apmācību tēmas ir ļoti dažādas un piemērojamas visām vēlmēm - datorgrafika un datordizains, 3D modelēšana, dažādas programmēšanas valodas, robotikas, “Youtube” skola, STEM skola, “Minecraft” skola u.c., bet visa pamatā ir eksaktās zinātnes.

Gandrīz pie katra eksponāta var novadīt kāda mācību priekšmeta stundu, tāpēc centrs gatavo jaunas mācību programmas, ko piedāvās izmantot gan skolotājiem, gan skolēniem / Publicitātes foto

Mums ir svarīgi, lai šādu programmu būtu arvien vairāk. Turklāt tas ir ieguvums ne tikai skolēniem, bet arī skolotājiem, jo viņi var arī savā darbā ieviest kādu elementu - piemēram, izmantojot eksponātu, nodemonstrēt iepriekšējā mācību stundā mācīto vielu vai novadīt visu mācību stundu “VIZIUM” ekspozīciju zālē, veicot dažādus uzdevumus un padziļināti iepazīstoties ar eksponātu saturu. Tāpat skolotāji var šeit apgūt jaunas tehnoloģijas un iegūt zināšanas, kas noder, plānojot savu mācību stundu saturu.

Ceram, ka jau septembrī “VIZIUM” kļūs par izglītības centru, kur ieradīsies skolu klases no visas Latvijas. Ļoti ceram, ka mēs skolām būsim interesanti un noderīgi.

Šobrīd veidojam sadarbību arī ar citiem zinātnes centriem un kopā esam aicinājuši Izglītības un zinātnes ministriju ieviest atbalsta instrumentus, lai šo centru kapacitāti varētu izmantot pēc iespējas lielāks Latvijas skolu audzēkņu un pedagogu skaits.

Vai Ventspils skolām ir īpašas priekšrocības?

Noteikti vislielākā priekšrocība ir “VIZIUM” tuvums. Tā kā visi Digitālā centra organizētie un pašvaldības apmaksātie pulciņi pārceļas uz jauno ēku, Ventspils bērniem šī centra piedāvājums ir pieejamāks. Domājam arī par skolotājiem - atsākoties mācību gadam, aicināsim skolotājus uz “Vizium” un stāstīsim par iespējām, ko piedāvā zinātnes centrs, un kā mūsu piedāvājumu var izmantot mācību satura pilnvērtīgākai apguvei.

Arī šobrīd, aktīvi strādājot pie jaunajām izglītības programmām, to izstrādē pieaicinām pedagogus, lai mūsu sagatavotie materiāli atbilstu mūsdienīgam mācību saturam un metodēm.

Vai var teikt, ka ekspozīcija ir pabeigta?

Publicitātes foto

Nē, ekspozīcijas izveide tiek turpināta un turpināsies katru dienu, mēnesi un gadu. Jau no pirmās dienas mēs vērtējam apmeklētāju interesi par katru no eksponātiem - skatāmies, kas cilvēkus interesē vairāk, kas mazāk. Mēs to ņemam vērā un, pilnveidojot “VIZIUM” ekspozīciju, noteikti ņemsim vērā, lai eksponāti vēl labāk spētu sniegt apmeklētājiem jaunas zināšanas. Mūsu darbinieki nemitīgi domā un analizē, kā vēl pilnvērtīgāk izmantot esošos eksponātus, ko vajadzētu papildināt vai pamainīt, jau šobrīd notiek uzlabošanas darbi, kā arī aktīvi meklējam ārvalstu finansējuma iespējas ekspozīcijas papildināšanai ar jauniem eksponātiem. Šobrīd galvenais uzdevums ir uzturēt ekspozīciju kārtībā, lai tā nezaudētu savu vērtību. Mēs vēlamies, lai apmeklētāji pie mums atgriežas, tāpēc nepārtraukti domājam, ar ko mēs viņus varētu pārsteigt, lai brauciens nebūtu veltīgs.

***Pielikums Neatkarīgā Ventspilī veidots no apmaksātām publikācijām.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā