Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 2. līdz 8. janvārim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Pauls un Apkalna, Osokins un Rebeka, Vāne, Mennika un Dreģe

4.lapa

«ORGANismi» un «Dzīšmu gruomota» TV pirmizrādēs

Sestdien, 2. janvārī, televīzijas pirmizrādes piedzīvos vairāki šogad Latgales vēstniecībā «GORS» izskanējuši koncerti.

Pulksten 18.20 LTV1 tiks pirmizrādīta piektā ērģeļmūzikas festivāla «ORGANismi» koncertprogramma «Apkalna, Pauls un LNSO», kurā apvienojušies ērģelniece Iveta Apkalna, maestro Raimonds Pauls un Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris diriģenta Jāņa Stafecka vadībā (attēlā).

Savukārt pulksten 22 kanālā «ReTV» izskanēs latgaliešu dziesmu koncerta «Dzīšmu gruomota» koncertieraksts. Koncertā piedalījās «Raxtu Raxti», Guntis un Kristaps Rasimi, Andris Baltacis, Artūrs Uškāns, Kārlis Kazāks, «Latgales dāmu pops» un citi mūziķi.

Koncerta iedvesmas avots ir pagājušā gada pavasarī biedrības «LgSC» izdotais latgaliešu dziesmu tekstu un nošu krājums «Muna dzīšmu gruomota», kurā apkopotas 300 dziesmas latgaliski - 120 dažādu Latgales vietu tautasdziesmas, tostarp arī Sibīrijas latgaliešu dziesmas, un 180 dažādu laiku autoru dziesmas latgaliski, kuras aptver aptuveni gadsimtu ilgu periodu - no 20. gadsimta sākuma līdz pat 2019. gada otrai pusei.

Tāpat kā dziesmu grāmatas, arī koncerta iecere bija parādīt latgaliešu dziesmu dažādību gan laika ritējumā, gan žanru izvēlē, kā arī plašāk izstāstīt un pievērst uzmanību tieši dziesmu rašanās ceļam. Jaunākām dziesmām to autori atklās skaņdarbu iedvesmas un rašanās stāstus, senākām - būs iespēja neklātienē satikt dziesmu teicējus un apjaust, ka dziesmām ne vienmēr ir vienkāršs un skaidri zināms rašanās stāsts. Izrādās, ka atsevišķām dziesmām, kuras latgalieši sauc par savām, saknes meklējamas citu tautu mūzikā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā