Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 23. līdz 29. janvārim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Piņķis un Gāga, Pāvuls, Franks un Okonovs, Rainis un Aspazija.

2.lapa

Eduarda Pāvula ilgais ceļš Jūrmalas kāpās

Publicitātes foto

Ceturtdien, 28. janvārī, pulksten 17 ikviens interesents aicināts uz vēsturnieces Daces Ulpes lekciju «Eduarda Pāvula ilgais ceļš Jūrmalas kāpās», kas notiks tiešsaistē Aspazijas mājas «Facebook» lapā.

Šogad aprit 40 gadi kopš dienasgaismu ieraudzīja pirmā daudzsēriju melodrāma Latvijas kino vēsturē - «Ilgais ceļš kāpās». Filma tapa pēc Oļega Rudņeva romāna ar tādu pašu nosaukumu. Leģendas vēsta, ka tieši kādas jūrmalnieku ģimenes dzīves stāsts Rudņevu, kurš ieņēma Jūrmalas pilsētas komitejas pirmā sekretāra amatu, pamudināja 1976. gadā uzrakstīt romānu par Jēkabu Ozolu, viņa daiļo meitu Martu un viņas liktenīgajiem vīriešiem. Starptautiskajā aktieru ansamblī visspožāk mirdzēja mūsu pašu pērles: Lilita Ozoliņa un jūrmalnieks Eduards Pāvuls Jēkaba Ozola lomā. Vēsturniece Dace Ulpe uzsver, ka pats Pāvuls Jēkaba Ozola lomu uzskatīja par turpinājumu Oskara lomai «Zvejnieka dēlā»: «Viņš būtu gribējis, lai Ozols ir niknāks, skarbāks, viņa paša vārdiem sakot «lielāks rīkļu rāvējs», lai parādītu, ka latvietis var. Viņaprāt, loma tika mīkstināta, kā nodeva laikmetam, kurā tā tapa.»

Vēsturniece Dace Ulpe ir aizraujoša stāstniece, kura caur paša Eduarda Pāvula un viņa līdzbiedru atmiņām aizvedīs pagātnē, kad tapa leģendārā filma «Ilgais ceļš kāpās», kuras uzņemšana arī cieši saistīta ar Jūrmalu. Tolaik filmēšanas grupa kādu laiku dzīvoja pat Jaunķemeru kempingā, jo vairākas filmēšanas vietas bija Jūrmalas tuvumā - Spuņciemā un Bigauņciemā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā