Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 23. līdz 29. janvārim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Piņķis un Gāga, Pāvuls, Franks un Okonovs, Rainis un Aspazija.
©Publicitātes foto

«Paliec negatīvs» - jauns Latvijā radīts seriāls

Latvijas Televīzijas (LTV) eksperimentālā satura platformā «16+» tapis jauns seriāls - «Paliec negatīvs». Seriālam ir sešas epizodes, katra aptuveni 12 minūtes gara. Seriāls veidots filmu studijā «fon Films», kuras radošajā kontā šis ir pirmais seriāls. Pirmizrāde - ceturtdien, 28. janvārī.

Televīzijas, kino un reklāmas profesionāļi ar režisoriem Unu Rozenbaumu un Māri Lagzdiņu priekšgalā, radījuši krāsainu stāstu Latvijas seriāliem neierastā estētikā. Dažādu pasauļu satikšanās radītas emocijas, līdzāspastāvēšana, empātija un drosme ir šī stāsta centrā. Turklāt - stāsts ir visnotaļ aktuāls, jo darbība risinās pandēmijas laikā. Visi jaunieši, kuri piedalās seriālā, ir bez iepriekšējas pieredzes, bet pieaugušo lomās iejūtas profesionāli aktieri.

Seriāla scenārijs tika veidots no nulles, sadarbojoties seriāla režisoru tandēmam Mārim Lagzdiņam un Unai Rozenbaumai, veiksmīgi pieaicinot ilggadējo «Pusnakts šova septiņos» un seriāla «Nopietni?» scenāristi Ievu Biti.

Seriāla «Paliec negatīvs» sižets seko notikumiem kādā lauku muižā «Covid-19» pandēmijas laikā. Divi jauniešu kolektīvi - meiteņu volejbola komanda kopā ar savu treneri (Varis Piņķis) un zēnu pūtēju ansamblis kopā ar diriģenti (Alma Rix) - ir devušies uz savām nometnēm, taču muižas īpašnieka (Gatis Gāga) izklaidības dēļ ir sajaukti nometņu rezervācijas datumi un pārpratuma rezultātā muižas numuriņos meitenes un zēni tiek salikti kopā uz vienu nakti. No rīta izrādās, ka zēnus atvedušajam šoferim ir saslimšanas simptomi un pozitīvs tests, tādēļ drošības pēc jauniešiem jāpaliek pašizolācijā tieši tādās kompānijās, kā pārlaista nakts.

«Ļoti ātri vienojāmies savā starpā, ka gribam, lai seriāls ir par sapratni, draudzību un dažādības pieņemšanu. Un, protams, par mīlestību, par ko lielākā vai mazākā mērā ir visas pasaules filmas un seriāli,» saka Māris Lagzdiņš. «Mēs gribējām nevis pamācīt jauniešus, bet parādīt pasauli, kurā jau eksistē vēlamā normalitāte, kurā dažādība tiek pieņemta, nevis izsmieta,» piebilst Una Rozenbauma.

Abi režisori ne bez pamatojuma izvēlējušies strādāt ar jauniešiem, kuriem nav iepriekšējas ekrāna pieredzes. Māris stāsta, ka viņu mērķis bija izvēlēties tādus jauniešus, kuri ir «jau gatavi tēli» - bez uzspēlētības, neliekot jauniešiem mocīties ar tēliem, kas viņiem ir sveši.

Galvenās jauniešu lomas seriālā atveido Elīza Mickus (Marta), Varis Vilciņš (Vova) un Frīda Šulte (DžiDži).

«Trīs galvenos tēlus mēs atlasījām paši, kad gatavojām vizuālo paraugu. Es biju sajūsmā, skatoties, kā viņi saaug ar tēliem un tos papildina. Un «sīkajiem» piemīt neticama atbildības sajūta,» atklāj Una.

Abi režisori ir gandarīti par iespēju sastrādāties ar jauniešiem.

Mārim tā bija pirmā pieredze un praktiski visa sadarbība viņam nāca kā atklājums un pārsteigums. «Sākot ar to, cik viņi ir brīvi un atraktīvi, un beidzot ar to, cik pacietīgi un mērķtiecīgi! Bet vispatīkamāk laikam bija tas, ka aktieru savstarpējā mijiedarbībā aiz kadra izpaudās tieši tas, par ko mums gribējās, lai ir seriāls. Par to, ka, neskatoties uz dažādām interesēm, raksturiem, sociāliem slāņiem vai jebko citu, izšķirošas ir vispārcilvēcīgas īpašības - spēja veidot draudzību, saprast vienam otru un pieņemt atšķirīgo. Tas, ka pa vidu viņi pamanās arī strīdēties un būt lecīgi, visu padara tikai interesantāku.»

Savukārt Unas pārsteigums bija jauno aktieru entuziasms. «Viņi gribēja filmēties nevis tāpēc, lai kļūtu slaveni vai atpazīstami, bet tāpēc, ka tas viņus interesēja. Viņiem bija interesanti vienkārši atrasties procesā, kas aplipināja visu komandu ar pozitīvismu un entuziasmu. Viņi prot būt tieši tajā mirklī, kurā atrodas, tā ir laba skola man,» secina režisore.

Seriālu producējusi Agate Prozoroviča.

*Seriāla treileris:

*«16+» «Youtube» kanāls («LTV_16plus») ir LTV radīta eksperimentālā satura platforma auditorijai, kas tradicionālu televīzijas saturu vairs nepatērē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā