"Muzikālā banka": ar mūziķiem, viesiem, aplausiem un ovācijām

Šo sestdien, 30. janvārī, pulksten 21.15 Latvijas Televīzijas (LTV) ēterā, sabiedrisko mediju portālā Lsm.lv un “Muzikālās bankas” “Facebook” kontos varēs noskatīties un noklausīties, bet Latvijas Radio 2 – tikai noklausīties, popa un roka dziesmu aptaujas “Muzikālā banka” noslēguma pasākumu.
©Publicitātes foto

Protams, pandēmijas dēļ “Muzikālās bankas” finālšovs notiks bez klātienes skatītājiem, tomēr rīkotāji ir apņēmības pilni darīt visu, lai šo trūkumu iespējami mazāk justu gan skatītāji pie ekrāniem, gan arī paši mūziķi. “Izmantosim gaviles, ovācijas un “urrā” saucienus no iepriekšējo gadu “Muzikālās bankas” apbalvošanas ceremonijām,” pastāstīja Aigars Dinsbergs - izpildproducents, kurš 21 reizi (visas) bijis pie MB stūres. “Tas tiks darīts, lai skatītājiem iedotu šādu apbalvošanas pasākumu īsto garšu un arī iedrošinātu mūziķus.”

Šis ir pareizs lēmums - pat ekrāna otrā pusē sēžot, paliek neomulīga sajūta, kad mūziķi sāk sarunu ar tukšo zāli (piemēram, kā koncertu ciklā Z studijā), bet tagad viņiem vajadzētu teikt pateicības vārdus, veroties operatora kameras “acī” un Toričelli tukšumā - diez kas nav...

Arī TV skatītāji tagad, iespējams, tikpat kā nemanīs atšķirību starp pasākumu ar pilnām skatītāju rindām, un šiem neklātienes priekiem, jo programmā plānota gan finālistu uzstāšanās, gan viesu priekšnesumi - viss kā klātienes MB.

Šogad svinamas divas nozīmīgas jubilejas, proti, Imantam Kalniņam apritēs 80, bet Raimondam Paulam jau apritēja 85. Pirmajā gadījumā komponista dziesmu popūriju sagatavos Olga Rajecka, kura šogad ir arī MB žūrijas locekle, bet otrajā gadījumā pie Maestro dziesmu popūrija ķersies “četri dziedoņi, kuru dzīvi un karjeru lielā mērā noteikusi liktenīgā satikšanās ar Raimondu Paulu”. Vēl uzstāsies pērn spilgti uzplaiksnījusī grupa “Citi zēni”, jaunu skaņdarbu būs sagatavojis ģitārists Mārcis Auziņš, izskanēs arī akcijas “Dod pieci!” kopdziesma, būs arī “sveiciens no Daugavpils” latgaliešu repa izskatā. “Man nav vajadzīgs šovu mākslīgi vilkt garumā - tā ilgums būs 2 stundas un 35 minūtes, īsi un kodolīgi,” norādīja Aigars Dinsbergs.

Šoreiz gan izpildproducentam pie viena nāksies būt arī epidemiologam (Dinsbergs pēc tam droši varētu startēt arī uz jauno Vakcinācijas projekta biroju), jo pasākumā VEF kultūras pilī jānodrošina visas nepieciešamās distancēšanās un ierobežošanās prasības -viss jāizplāno tā, lai mūziķu un tehnisko cilvēku ceļi maksimāli nekrustotos. Dabā tas varētu izskatīties aptuveni tā: aizskatuves zona - sadalīta; uz skatuvi pa vienām durvīm, atpakaļ no tās - pa citām; ģērbtuvēs un grimētavās tikai dalībnieki no vienas mājsaimniecības (grupas); nekādu tikšanos un sarunu; fotogrāfam sava zona, intervētājam - sava utt. Par laimi, mūziķiem pašiem nenāksies krāmēties ar pašapliecinājumu izdrukāšanu (gan mēģinājumi piektdien, gan koncerts sestdien ievilksies komandantstundā), to būs izdarījuši organizatori - nāksies atbilstošajās ailēs vien ierakstīt savus datus. Šis būs darba uzdevums, kurā mūziķus nosūtījis Latvijas Radio, kontaktpersona - Aigars Dinsbergs. “Ja policija zvanīs kontaktpersonai, lai pārliecinātos par faktu patiesumu, tad man gaidāma karsta naksniņa,” smējās Aigars. Savukārt policistiem šī varētu būt patīkamākā dežūra, jo būs iespējams kārtīgi “izkratīt” (un pēc tam palūgt autogrāfu), piemēram, pat Donu un Intaru Busuli.

Ar klausītāju un žūrijas balsojuma palīdzību noskaidrotas dziesmas, kas turpinās sacensību par 2020. gada vērtīgākās popa un roka dziesmas titulu - ceturtdaļsimts izšķirošajai kārtai izvirzīto dziesmu skaits sarucis līdz Top 15. Taču pagaidām savākti tikai 50% no kopējā rezultāta, otrus 50% dos skatītāju balsojums jau tiešraides laikā - tas ilgs tikai 15 minūtes. Apkopojot klausītāju balsis un ekspertu vērtējumu, “Muzikālās bankas” finālšovā par 2020. gada vērtīgākās dziesmas titulu sacentīsies (norādīts alfabēta secībā):

“Muzikālās bankas 2020” Top 15

  • “Dejo vientulību” - Intars Busulis
  • “Drāma” - Marta
  • “Garīgais arī” - “Musiqq”
  • “Haosā” - “Astro’n’out” & “Sudden Lights”
  • “Ietin mani” - Ivo Grīsniņš-Grīslis
  • “Ir lemts kopā būt” - Iveta Baumane & Roberts Pētersons
  • “Lai jau deg” - Ivo Fomins
  • “Mālos pelēkos” - “Triānas parks” un Igo
  • “Mēs vairs nē” - Samanta Tīna
  • “Panama” - “Tautumeitas”
  • “Stāvēt tuvāk” - “Dagamba”, piedz. Patrisha
  • “Šis ir mans laiks” - Aminata
  • “Tavs karogs” - “The Sound Poets”
  • “Tūrists” - Dons
  • “Vasara bez internetiem” - “Carnival Youth”

Pārlapojot Top 25 iekļuvušos un salīdzinot šo sarakstu ar Top 15, redzams, ka izšķirošajos balsošanas notikumos nepiedalīsies pat tādi pieredzējuši mūziķi kā Aija Andrejeva (ar dziesmu “Korķīši”), Markus Riva & Samanta Tīna (ar “Man nesanāk”), Lauris Reiniks (ar “Dīvaini mierīgi”), Ralfs Eilands un Viņa (ar “Pilnmēness Parīzē”), Jānis Stībelis (ar “Sabiles vīns”), Andris Ērglis (ar “Vējiem līdzi”), Fēlikss Ķiģelis (ar “Miljoniem gadu”) un “Double Faced Eels” (ar “Kur esi tu?”), tāpat piecpadsmitniekā nav tikuši arī Arturs Gruzdiņš ar “Plēs” un Madara Dzintara ar “Piedod”. Taču vēl interesantāk, ka pat no “Muzikālās bankas” Top 25 dziesmām neviena (!) nav tikusi Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” gada dziesmu Top 5. Jāatgādina, ka tajā ir “Antidepresanti” (Zebrene & Ozols, “Daudz par daudz” (Patrisha), “Dejot vienatnē” (“Rīgas modes”), “Dzeguzes balss” (“Carnival Youth”) un “Laime šī” (Aija Andrejeva, Kristīne Pāže, Agnese Rakovska).

“Tik krasas atšķirības [starp “Muzikālās bankas” un “Zelta mikrofona” fināldziesmām] līdz šim vēl nav bijušas,” nedaudz mulsi atzina arī Aigars. Netiekot līdz fināla piecpadsmitniekam, pie Top 25 sliekšņa apstājusies Patrisha, arī dziesmai “Laime šī” nedaudz pietrūcis, bet citas potenciālās ZM gada dziesmas nav tikušas pat tik tālu. Tiesa, starp abām aptaujām ir krasas atšķirības arī vērtēšanas krittērijos - “mikrofonus” dala tikai un vienīgi žūrija, savukārt MB lielākie kungi un pavēlnieki ir klausītāji, bet žūrijas vērtējums dod tikai 25% no kopējā rezultāta. “Ja mums rezultātu veidotu tikai žūrijas domas, arī Top 15 izskatītos krietni, krietni citādāk,” norādīja Aigars Dinsbergs. Starp citu, pat abās žūrijās ir tikai viens cilvēks - Latvijas Izpildītāju un producentu apvienības (LaiIPA) izpilddirektore Liena Grīna. Pārējie MB žūrētāji ir dziedātājas Dināra Rudāne un Olga Rajecka, mūziķis Reinis Sējāns, diriģents Jēkabs Jančevskis, reperis ansis, operdziedātāja Jolanta Strikaite-Lapiņa, dzejnieks Kārlis Vērdiņš, “Sony Music Baltic” pārstāvis, igauņu grupas “Ewert And The Two Dragons” menedžeris Tomass Oljums un Lietuvas Mūzikas asociācijas dibinātājs, mūzikas aģentūras “M.P.3” vadītājs Vaids Stackevičs.

Ņemot vērā iepriekš minētos apsvērumus, vai MB uzvarētājdziesma ir tiesīga saukties par gada vērtīgāko? Nē. Taču, kā pareizi norādīja Aigars Dinsbergs: “Ir labi, ka mums ir vairāki šādi pasākumi, kuros ar balsojuma vai vērtēšanas palīdzību tiek atzīmēts iepriekšējā gadā paveiktais.” Par pagājušā gada vērtīgāko dziesmu tika atzīta Dona "Es nāktu mājās", līdz ar to viņš šajā aptaujā nostājās līdzās “Prāta vētrai” - pa četrām uzvarām katram. Šo sestdien Donam ir iespējas kļūt par rekordistu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā