Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 6. līdz 12. februārim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: divi pievilcīgi brālēni, trīs talantīgi Balanas, Rutulis un Gupalo.

2.lapa

Stāsts par Latvijas lauku cilvēkiem

Publicitātes foto

Sestdien, 6. februārī, pulksten 12.45 LTV1 būs skatāma Daugavpils teātra divām «Spēlmaņu nakts» balvām godalgotā izrāde «Kliedzēji». Režisors - Viesturs Roziņš.

Daugavpils teātra iestudējums veidots pēc Jāņa Klīdzēja romāna «Sniegi» motīviem.

Jāņa Klīdzēja darbus visvairāk pazīstam no Jāņa Streiča filmām. Arī romāns «Sniegi» plašākai publikai zināms caur leģendāro filmu «Likteņdzirnas» (1997). Skatuves versija Daugavpils teātrī ir stāsts par Latvijas lauku cilvēkiem - par mūsu vecvecāku trako jaunību, kas joprojām dzīvo mūsos un ir mūsu Latvijas kods.

Lauku zemnieks Eduks uzzina, ka viņam atlicis dzīvot vien sešus mēnešus, tomēr doties uz sanatoriju ārstēties viņš atsakās. Sirdsmieru viņš rod sarunās ar savu bērnības draudzeni, aklo meiteni Tāsīti, kurai vienīgajai viņš var uzticēt savu noslēpumu. Tāsīte iemāca Edukam izkliegt savu sāpi ar dziesmu mežā, kas kļūst par viņu tikšanās vietu. Kādu dienu, braucot mājup, viņi satiek kāzu muzikantu - klejotāju Ruduku, un Eduks piedāvā viņam pajumti. Rodas nešķirama trijotne. Daugavpils teātra un režisora Viestura Roziņa izrāde «Kliedzēji» nominēta četrām, bet saņēmusi divas «Spēlmaņu nakts 2018/2019» balvas: «Muzikālās partitūras autors» (Jēkabs Nīmanis) un «Gada mazās formas izrāde».

Dramatizējuma autore - Ludmila Roziņa, scenogrāfs un kostīmu mākslinieks - Valters Kristbergs, komponists - Jēkabs Nīmanis, gaismu mākslinieks - Sergejs Vasiļjevs.

Lomās: Milena Savkina, Agris Krapivņickis, Mihails Abramovs, Kristīne Veinšteina, Egils Viļumovs un Zanda Mankopa.

*Pirms izrādes raidījumā «Teātris.zip» ar Ojāru Rubeni sarunāsies režisors Viesturs Roziņš un Ruduka lomas atveidotājs aktieris Agris Krapivņickis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā