"Zelta mikrofoni" sadalīti, kam tika "sudraba mikrofoni"?

Pēdējās nedēļas varētu pasludināt par balvu dalīšanas laiku, turklāt gan starptautiskā, gan lokālā mērogā. Latvijas Lielā mūzikas balva, “Grammy” balva, Latvijas mūzikas ierakstu gada balva “Zelta mikrofons”, vēl arī “Oskara” nomināciju izsludināšana (gaidījām un nesagaidījām “Dvēseļu puteņa” tikšanu oriģinālmūzikas kategorijā) – ir bijis, kam pievērst uzmanību.
©Publicitātes foto

Par šā gada “Zelta mikrofona” izcilnieku var saukt reperi ansi (Ansis Kolmanis), kurš vienīgais (vienīgais!) saņēma divas glītās statuetes - gan par labāko darbu savā hiphopa nominācijā, gan par to pašu darbu, tikai kā “Gada albumu”. Pati vērtīgākā nominācija vismaz oficiāli skaitās “Gada albums”, kurā vienā katlā samesti visu nomināciju labākie vai gandrīz labākie albumi. Šogad šīs kategorijas vērtēšanas nosacījumi tika mazliet pamainīti, līdz ar to var paklusām iemest actiņu ne tikai uzvarētāju sarakstā, bet arī tajā iepriekš pieslēptajā, taču neslēptu ziņkāri vienmēr izraisījušajā sadaļā, ko varētu dēvēt par “kurš tad palika otrais?” jeb “sudraba mikrofonu” (ne)saņēmēju sarakstu. Albumu kategorijās šoreiz iespējams piedāvāt atbildes uz šo jautājumu. Jāpiebilst, ka “Top 5” tika izziņots jau iepriekš, taču vietas no 3. līdz 5. pievienotajā tabulā minētas alfabēta secībā. Tātad - kuri albumi savās kategorijās finiša taisnē cīnījās plecu pie pleca?

Kopskaitā “Zelta mikrofonam” tika iesniegts rekordskaits pieteikumu - 561 (pērn - 262), “kas ir aptuveni tikpat daudz, cik dzejoļu uzraksta Guntars Račs bezmiega naktī” (Mārtiņš Daugulis). Šķiet, pati lielākā grūstīšanās notika divās nominācijās. Indīmūzikas kategorijā bija tik daudz labu darbu, ka kod, kurā pirkstā gribi, visi sāp, tomēr beigu galā Alise Josta vinnēja Goran Gora (apskatnieks Jāni šajā divniekā būtu mainījis pret grupu “Martas asinis”).

Savukārt popmūzikas nominācijā (kopumā tai tika iesniegti 22 albumi!) tieši “Top 5” bija viens otra cienīgi: apskatniekam par lieliem sirdsēstiem pie balvas netika ne viņa subjektīvā favorīte Marta, ne pat objektīvā favorīte Aija Andrejeva. Dons? Viņa albums ir ļoti kvalitatīvs un perfekts, taču - ne vērtīgākais.

Ir nominācijas, kurās uzvarētāji ir pašsaprotami, ir arī tādas, kurās abi bija pelnījuši kļūt par labākajiem savā kategorijā, bet ir tādas, kurās iznākums ir pārsteidzošs. Pie pēdējiem pirmām kārtām jāmin alternatīvās mūzikas nominācija, kurā labākā šķita brīnumainā augu un elektronikas pavēlniece Waterflower (Sabīne Moore), ar interesantu albumu izcēlās arī tumšās mūzikas projekts “Pamirt” ar Kristiānu Kārkliņu pie mikrofona, neganti labs darbs bija arī “Careless Afterlife” paveiktais, taču beigu galā par “mikrofonu” spēkojās eksperimentālais Jānis Ruņģis un dziesminieks Imants Daksis, kuram šis nudien nebija pats labākais albums karjerā (ja neskaita tā nosaukumu…). Dīvaini. Jokaini bija redzēt arī abus “Roka albuma” nominācijas galvenos - “underground” aprindās drīzāk iederīgos histēriskā roka pārstāvjus “Židrūns”, kā arī “Nova Koma” kopdarbu ar Idus Abra un Edavārdiem, kuri teju, teju tika iebāzti hiphopa nominācijā. Taču te ir mazliet citādāka situācija - “Židrūns” pārliecinoši bija labākie, un tas nekas, ka šī grupa mazliet neatbilst tradicionālajai izpratnei par roku.

Jokainas lietas vērojamas abās dziesmu kategorijās (pieskaitot “Elektrum” Gada dziesmu - visās trīs). “Gada dziesma” tiešām ir “Antidepresanti”, nopietni? No visām 186 iesniegtajām? Lai gan - ja “Top 5” var iekļūt tāds reti dzirdēts gabals kā “Rīgas modes” izpildītais “Dejot vienatnē”, tad ko var gribēt… Arī “Radio hita” uzvarētājs pārsteidza, taču tā izvēlē viss notiek pēc smalkiem algoritmiem (aprēķiniem pēc Latvijas radiostaciju datiem), tāpēc brīnīties nav iemesla - gan kaut kur nelielākas radiostacijās tiešām visu gadu ēterā ir maukuši “astronautu” un “Sudden Lights” kopdarbu. “Elektrum” jeb tautas balsojumu vispār nav vērts pat pieminēt - par labāko 2020. gada dziesmu tika atzīta 1979. gadā izdotā dziesma “Dzeguzes balss” jeb tā kaverversija grupas “Carnival Youth” izpildījumā… Ieteikums mūziķiem: labi ātri blieziet augšā “Mēmās dziesmas” kaveru, gan 2022. gadā “balsotāji iz tautas” to atzīs par gada labāko.

Lai gan iesniegtos ierakstus vērtēja žūrija no kopskaitā 46 mūzikas industrijas pārstāvjiem, katrs centās primāri izvēlēties nominācijas no sev tuvāko mūzikas stilu aprindām, tāpēc saprotams, ka džeza nomināciju vērtēja šajā stilā drēbi zinošie, metālmūziku - nosacītie “metālisti” utt. Tā nu džezmeņi no savas kategorijas izspieduši fanka triecienniekus “Very Cool People”, elektronisti nav atzinuši par gana labu esam tādu vīru kā Kārlis Kazāks un Kaspars Tobis kopdarinājumu, bet šlāgeristi turējuši buru un nav laiduši “mikrofona” tiešā tuvumā jaunā šlāgera pārstāvjus “Čipsis un Dullais”, kuri, taisnības labad jāatzīst, nemaz arī nav šlāgeris. OK, tā varētu būt. Metālmūzikā uz šaurās finiša laipas satikās “old school” ar moderno metālu, proti, latvju “death/doom metal” pašreizējie līderi “Frailty” pret postmetāla grupu “Tesa”. Uzvarēja jaunās vēsmas, kas pēc tādas grupas kā “Velns viņu zin” pārsteidzošās uzvaras pirms diviem gadiem jau bija prognozējams.

Hiphopa nominācijā notikusi simboliska paaudžu maiņa - ansis pirms dažiem gadiem apspēlēja Gacho jeb Mesu, bet šoreiz aiz sevis atstājis Ozolu. Vai pagājušais bijis hiphopa gads? Diez vai, lai gan reperi uzvarēja gan “Gada albuma” kategorijā (apskatnieks gan balsoja par “Tautumeitām”, Alisi Jostu un “Frailty”), gan debitantu nominācijā (prieks par Ūgu!), taču tāds nu šis gads bija. Skumji, ka Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas 25 gadu jubileju nācās svinēt šādā “epidemioloģiski drošajā gaisotnē pie TV”, kur par svētku gaisotni lielākoties gādāja vien paša sarūpētais noskaņojums, vēsturiskie kadri no iepriekšējo gadu ceremonijām un muldoņa Kaspars Breidaks. Atmiņā nāca “Zelta mikrofons 2020” balvu pasniegšanas ceremonija Dailes teātrī, kurā Elita Mīlgrāve lika klātesošajiem uz balsošanu, vai padarīt 25 gadu jubilejas pasākumu visiem pieejamāku un rīkot to “Arēnā Rīga” vai arī šo svētku dalībniekiem mīlīgāku, rīkojot to ierastajā mājvietā Dailes teātrī. Balsojumā pārliecinoši uzvarēja Dailes teātris, taču… Pagaidām visos cīniņos uzvar Covid-19, cerams, ka vismaz līdz 2022. gadam viss aizies savās sliedēs un arī “Zelta mikrofonu” sadale noritēs tai ierastajā formātā un ar kārtīgu “afterparty” noslēgumā.

“Zelta mikrofons 2021”

Alternatīvās vai eksperimentālās mūzikas albums:

Yggdrasil - Jānis Ruņģis

Ilgais ceļš kapos - Imants Daksis

-----------------------

Balta gaisma - Waterflower

Mausoleum - Pamirt

Searching for buried pleasures v Careless Afterlife

Džeza vai fanka mūzikas albums:

Identities - Kārlis Vanags, Latvian Radio Big Band

The Maze - Kārlis Auziņš, Matīss Čudars, Ivars Arutyunyan

-----------------------

Koncertprogramma Pa Apli - Very Cool People feat. Edavārdi, ansis un Kristīne Prauliņa

Lick Attack - B.H.A.D. Company

Then and Now - Krists Saržants

Elektroniskās mūzikas albums:

Dialogue - Kasetes

Blaumaņa laika mašīna - Oriole

-----------------------

Apspēlēts - Kārlis Kazāks un Kaspars Tobis

Cheasy Rider - Kodek

Insulin - Brimstone

Hiphop mūzikas albums:

Liela māksla - ansis

Y A U D A - Ozols

-----------------------

Krasta FM - Kreisais krasts

Lavīna - Arturs Skutelis

LG ir HH - Ūga

Indie mūzikas albums:

Šākātā - Alise Joste

Renesanse - Goran Gora

-----------------------

Bauda - Martas asinis

Dzīvojumi - Jāņa Ruņģa klātbūtne

Uz karstām oglēm zem degošām zvaigznēm - Baložu pilni pagalmi

Instrumentālās vai starpžanru mūzikas albums:

igo/hermanis/dziesmas - Igo, Aivars Hermanis

Mans mīļākais karš - Kārlis Auzāns

-----------------------

Ezera skaņas - The Bad Tones, Ukko Heinonen, Dzintars Vīksna

Gaisma krīt - Jolanta Gulbe-Paškeviča

Zeme - Reinis Jaunais

Klasiskās vai kora mūzikas albums

Vēja mirdzums - Liepājas Simfoniskais orķestris, Vestards Šimkus, diriģenti Gintars Rinkevičs, Atvars Lakstīgala

Tālivaldis Ķeniņš: Vijoļkoncerts, Koncerts pieciem sitaminstrumentālistiem un orķestrim, Beatae voces tenebrae - Latvijas Nacionālais simfoniskais orķestris un solisti

-----------------------

Codex Faenza - Ilze Bertrand Daumants Liepiņš: Rahmaņinovs. Zemzaris - Daumants Liepiņš Rihards Dubra: 2. simfonija, Mystery of His Birth - Liepājas Simfoniskais orķestris, Ēriks Kiršfelds, diriģents Atvars Lakstīgala

Metāla mūzikas albums:

Control - Tesa

Tumši ūdeņi - Frailty

-----------------------

Grimt - Oghre

Veļu laiks - Druun

vvz - Velns viņu vin

Mūzikas albums bērniem:

Nu-ku-smalki-šiki-drū - Laura Polence

Sadziedam? - Tarkšķi

-----------------------

Guliet, mazie! - Lauris Valters

Rīgas kalnu lielā balle - Podziņas

Visi kopā - Marta Marija Sproģe

Popmūzikas albums:

Tūrists - Dons

Es iešu tālāk - Aija Andrejeva

-----------------------

Distance - Chris Noah

Kompozīcijas - Triānas parks

Lietas, kas notiek manā galvā - Marta

Rokmūzikas albums:

Kovārņu mazbērniem - Židrūns

Vismaz 9 reizes - Nova Koma, piedalās Edavārdi, Idus Abra

-----------------------

Ak dievs, ko par mums teiks citplanētieši - Krāsa

Aplī - Arturs Gruzdiņš

We`re all connected - So Lucid Electric Feel

Šlāgera mūzikas albums:

Nopietni pa jociņam - Guntis Skrastiņš un Raimonds Pauls

Trīs no Pārdaugavas - Ducele

-----------------------

Bravo! - Čipsis un Dullais

Jauni jāja karavīri - Dobeles zemessargi

Vēja dēls - Tērvete

Tautas vai pasaules mūzikas albums:

Dziesmas no Aulejas - Tautumeitas

Sibīrijas dziesmas - Mūziķu apvienība “Sventava”

-----------------------

13 i 1 - Kārlis Kazāks

Mūzika no topošās folkbaleta deju izrādes “Cik Saules mūsos” - Jānis Strazdiņš, Kārlis Auzāns, Mārtiņš Miļevskis

Mantojums Volume 1 - Ieva Kerēvica

Dziesma:

Antidepresanti - Zebrene & Ozols

-----------------------

Daudz par daudz - Patrisha

Dejot vienatnē - Rīgas Modes

Dzeguzes balss - Carnival Youth

Laime šī -Aija Andrejeva, Kristīne Pāže, Agnese Rakovska

Debija:

LG ir HH - Ūga

-----------------------

Ieroči - Loreta Reide

Lai noskan klusums - Evija Smagare

Runa nav par naudu - Audiokvartāls

The Lighthouse Trilogy - Audrú

Videoklips:

Kaut kaili - Kautkaili

-----------------------

Atkal jau - rolands če

Bez gaismiņas nedzīvošu - Auļi, RTU Vektors, Laima Jansone

Blingi & Bambaleo - Singapūras Satīns

Šis ir mans laiks - Aminata

Koncertieraksts video:

Dabas koncertzāle. Geastrum. Basas kājas

-----------------------

Deniss Pashkevich Quintet / Birthday Concert at Ziemeļblāzma

Dainu kamermistērija “Es, karā aiziedams...” - Ansamblis “Arcandela”

Guntara Rača autorvakars “Mīlestība ir” - Guntars Račs, “Saldās sejas”, “Bet bet”, Ivo Fomins, Mārtiņš Ruskis, Normunds Jakušonoks un citi

Tutas koncerts - Laura Polence, Elīna Ose, Annija Putniņa, Staņislavs Judins, Rūdolfs Dankfelds, Rihards Goba

Radiohits

Haosā - “Astro’n’out” un “Sudden Lights”

-----------------------

Dejo vientulību - Intarz Busulis, “Abonementa orķestris” un “GG Choir”

Ilgoties man nesanāk - Dons

Vasara bez internetiem - “Carnival Youth”

Laime šī - Aija Andrejeva, Kristīne Pāže, Agnese Rakovska

Gada albums

Liela māksla - ansis

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā