Eirovīzijā uzvar itāļu rokeri, Samanta – pēdējā vietā

Ar itāļu rokgrupas “Måneskin” izpildītās dziesmas "Zitti E Buoni" uzvaru agrā svētdienas rītā Roterdamā noslēdzās 65. starptautiskais Eirovīzijas dziesmu konkurss. Latvijas pārstāvei Samantai Tīnai totāls fiasko – pēdējā vieta visu 39 dalībvalstu konkurencē.
Ja žūrijas vērtējumā grupa “Måneskin” bija trešie, tad skatītāju balsojumā itāļi pārliecinoši uzvarēja. Starp citu, vārds “måneskin” dāņu valodā nozīmē “mēnessgaisma” – grupas basģitāristē Viktorijā De Andželisā rit dāņu asinis ©Scanpix

Grūti izprotamajā rezultātu apkopošanas maratonā - iesākumā tika paziņoti visu 39 dalībvalstu žūrijas vērtējumi, bet pēc tam vienā maisā sasviesti katras valsts skatītāju balsojumi, spriedze tika uzturēta līdz pēdējam brīdim. Nonākot finiša taisnē, pretendenti uz uzvaru palika divi - Šveices albāņu izcelsmes dziedātājs Gjon’s Tears, kuram uzvaru būtu devusi žūrija (267 punkti) un itāļu garāžroka blice “Måneskin”, kurai žūrijas vērtējumā bija trešā vieta (206 punkti). Skatītāji priekšroku pārliecinoši deva itāļiem, bet starp viņiem un šveicieti vēl iespraucās arī Šarla Aznavūra cienītāja Barbara Pravi no Francijas.

Grupa “Måneskin” pastāv no 2015. gada, to izveidojuši četri draugi vēl no vidusskolas laikiem: vokālists Damjāno Dāvids, ģitārists Tomass Radži, basiste Viktorija De Andželisa un bundzinieks Etans Torčio. Šī grupa izdevusi divus albumus, ar panākumiem piedalījusies vietējā “X Faktorā” un pat sensacionāli vinnējusi Sanremo festivālā, tādejādi automātiski kvalificējoties arī Eirovīzijai. Šajā konkursā Itālija pēdējoreiz bija uzvarējusi 1990. gadā, savukārt smagās mūzikas pārstāvji līdz šim vienīgo reizi te bija triumfējuši 2006. gadā, kad to paveica somu “Lordi”. Tiesa, somi bija vecās skolas “hard & heavy” pārstāvji, bet “Måneskin” spēlē modernā roka manierē - viņi varētu iesildīt, piemēram, šā brīža topa rokgrupu “Greta Van Fleet”. Pēc uzvaras preses konferencē Dāvids laistījās ar šampanieti: “Atceros, ka mēs koncertēt sākām vienkārši uz ielas. Tas ir unikāli. Mēs vienkārši esam četri draugi, kuri spēlē mūziku, kas mums patīk. Un tas ir nenovērtējami.”

Itālijas uzvara ir arī smags sitiens zem jostas vietas visiem tiem, kas joprojām cenšas uzminēt kaut kādu sen vairs neeksistējošo Eirovīzijas formātu - itāļu valodā dziedošai trakulīgai rokgrupai te teorētiski nevajadzēja pat atrasties, kur nu vēl uzvarēt.

Toties atkal pierādījās, ka bukmeikeru domas ir vērā ņemamas: kā viņi izskaitļo iespējamo rezultātu, nav ne jausmas, taču kopumā viņi kļūdījās tikai pavisam nedaudz: krietni augstākas vietas tika prognozētas amerikāņu “lielā izmēra” dziedātāju Lizzo atgādinošajai maltietei Destinijai (redzot viņas reakciju uz skatītāju iznīcinošo vērtējumu, 18 gadus jauno meiteni palika pat žēl) un bulgāru Billijai Ailišai Viktorijai, bet zemāka - spridzinošajiem somiem. Nav izslēgts, ka somu ņūmetāla grupa “Blind Channel” būtu pat vinnējusi, ja vien balsis viņiem nenoņemtu stilistiskie līdzinieki no Itālijas, taču to mēs nekad neuzzināsim.

Bukmeikeri bija pareizi prognozējuši arī Latvijas izredzes iekļūt finālā, proti, ka mums izredžu nav nekādu. Taču, ka rezultāts būs tik dramatisks, nedomāja neviens. Skatot pēc Eirovīzijas noslēguma publicētos abu pusfinālu rezultātus, noskaidrojās, ka Samanta Tīna palikusi pēdējā vietā ne tikai savā pusfinālā, bet arī kopumā. Dziesma “The Moon Is Rising” savākusi tikai 14 punktus, kurus tai bija devuši Gruzijas (5 punkti), Lielbritānijas (4) un Igaunijas (1) TV skatītāji, kā arī Moldovas žūrija (4). Mūsu pusfinālā 16. vietā ierindojās bezcerīgais gruzīns, kuram bija izdevies sakasīt 16 punktus, savukārt otrā pusfinālā pēdējā palika Īrija ar 20 punktiem. Ņemot vērā to, ka Samantas dziesma tika radīta speciālā dziesmu rakstīšanas nometnē, piesaistot jaunākās paaudzes talantīgākos “song writter” un producentus, dziedātājai tika izstrādāts žilbinošs tērps, sagatavots elegants priekšnesums ar spilgtām gaismām, ieguldīti resursi PR kampaņā (tiesa, lielākoties pašu zemes robežās) utt., u.t.jpr., citādāk kā par fiasko to nevar nosaukt.

Latvijas TV skatītāji lielāko punktu skaitu bija devuši kaimiņiem - Lietuvai (12), Krievijai (10) un Somijai (8). Tālākajās vietās - Itālija (7), Ukraina(6), Islande (5), Šveice (4), Francija (3), Norvēģija (2) un Zviedrija (1). Savukārt Latvijas žūrija bija lēmusi tā: Šveice (12), Islande (10), Itālija (8), Ukraina (7), Lietuva (6), Bulgārija (5), Somija (4), Francija (3), Malta (2) un Krievija (1). Latvijas žūrijas sastāvā bija menedžmenta guru Guna Zučika, superģitārists Kaspars Zemītis, radiopersonība Magnuss Eriņš, dziedātāja Patrisha (Patrīcija Ksenija Cuprijanoviča) un komponists Valts Pūce.

Jāpiebilst, ka žūrijas sastāvs tiek izvēlēts pēc kritērijiem, ko nosaka starptautiskās raidorganizācijas EBU pārstāvji - jābūt konkrētam skaitam sieviešu un vīriešu, dažādiem vecumiem, pārstāvētām dažādām radošajām nozarēm utt. Ja par mūsu žūrijas vērtējumu nav kauns, tad dažu valstu profesionāļu (uzsvērsim - profesionāļu!) vērtējums gan bija, maigi izsakoties, pārsteidzošs. Arī TV tiešraides vadītājs Toms Grēviņš brīnījās, kā žūrija daudzos gadījumos var tik izteikti atdot punktus kaimiņvalstīm, savukārt favorītdziesmas atstāt pat aiz Top 10. Savulaik žūrijas vērtējums tika ieviests tieši tādēļ, lai mazinātu iespējamo kaimiņvalstu balsošanas efektu, taču izskatās, ka šobrīd žūrija vēl lielākā mērā par TV skatītājiem realizē šo kaimiņu būšanas politiku. EBU būs viela pārdomām.

“Eurovision ‘2021”

  1. Itālija 524
  2. Francija 499
  3. Šveice 432
  4. Islande 378
  5. Ukraina 364
  6. Somija 301
  7. Malta 255
  8. Lietuva 220
  9. Krievija 204
  10. Grieķija 170
  11. Bulgārija 170

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā