Ekskursijas, degustācijas, meistarklases, dzīvnieki un andele – sākušās "Atvērtās dienas laukos"

Jau astoto gadu pēc kārtas Latvijā norisinās pasākums „Atvērtās dienas laukos”. Tā ir iespēja apmeklēt dažādas pašmāju saimniecības, nobaudīt un iegādāties viņu produkciju, iepazīt dažādu amatnieku ikdienu, kā arī atpūsties un izbaudīt aktivitātes un sajūtas, ko var piedzīvot vienīgi laukos. Šogad pasākums notiek no 10. līdz 13. jūnijam.
12.06.2021. Helmuts Nikandrovs Abonē digitālo avīzi Neatkariga.lv bez maksas
 
©celotajs.lv

„Katru gadu pasākuma popularitāte no uzņēmēju dalībnieku puses pieaug. Šogad ir rekordliels dalībnieku skaits - 240, kas ir par 60 dalībniekiem vairāk nekā iepriekš - 2020. gadā. Arī 2020. gadā bija dalībnieku pieaugums, par 50 dalībniekiem vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo gadu. Katru gadu pieaug arī apmeklētāju interese. 2020. gadā vidēji vienā saimniecībā ir bijuši 96 apmeklētāji. Salīdzinājumam - vidējais apmeklētāju skaits saimniecībā 2016. gadā bija 24, 2017. gadā - 26, 2018. gadā - 45, 2019. gadā - 77 apmeklētāji,” informē „Lauku ceļotāja” (viens no pasākuma organizatoriem) pārstāve Anna Palelione, piebilstot, ka

saistībā ar Covid situāciju pasākuma popularitāte palielinās, jo ir ievērojami samazinājies citu pasākumu skaits un daudzi, kas citus gadus ceļoja uz ārzemēm, tagad nolemj iepazīt dzimto zemi.

Un redzēt, baudīt ir ko. Piemēram, šogad „Atvērtajās dienās laukos” piedalās naktsmītnes, amatnieki, pirtnieki, pārtikas ražotāji, biškopji, stādu audzētāji, lielās lauku saimniecības, pilis un muižas, atrakciju parki, lauku krodziņi un restorāni, dabas takas un ne tikai (visus pasākuma dalībniekus var atrast pasākuma mājaslapas vietnē www.celotajs.lv/atvertasdienas, sadaļā „Pasākuma dalībnieki” vai „Karte”).

„Atvērtās dienas laukos” ir īpašas ar to, ka, pirmkārt, pasākuma dienās uzņēmumi pie sevis rīko izzinošas ekskursijas, spēles, gardumu degustācijas, kā arī piedāvā draudzīgākas cenas saviem produktiem un pakalpojumiem. Otrkārt, tā ir unikāla iespēja paviesoties pie tādiem saimniekiem, kas ikdienā vairāk laika velta ražošanai vai arī ir sastopami ar savu produkciju tirdziņos, taču šoreiz būs savās saimniecībās un gaidīs ciemiņus. Treškārt, nevienā citā reizē tik daudz dažādu saimniecību nebūs atvērtas vienlaikus - tāpēc šī ir laba iespēja doties ceļojumā ar daudziem interesantiem galamērķiem.

Tiesa, ciemošanās laikā nedrīkst aizmirst par valstī noteiktajām epidemioloģiskās drošības prasībām (2 metri utt.). Un šogad ir obligāta prasība pirms vizītes pieteikt savu apmeklējumu (kontaktinformācija jau minētās mājaslapas sadaļās). „Tāpat notiek regulāra komunikācija ar dalībniekiem - lauku tūrisma uzņēmējiem, skaidrojot valstī noteiktos epidemioloģiskās drošības noteikumus. Aicinām visus uzņēmējus rūpīgi ievērot noteikumus, kā arī komunikācijā ar apmeklētājiem aicinām būt atbildīgiem un ievērot visus noteikumus,” norāda A. Palelione.

Jāpiebilst, ka šis nav bezmaksas pasākums (katrs uzņēmējs nosaka savu ieejas maksu), taču, kā norāda organizatori, šajās dienās daudzviet pakalpojumi vai preces ir par draudzīgākām cenām, ir dažādi īpašie piedāvājumi, ir arī uzņēmumi, kas piedāvā bezmaksas ekskursijas vai kādus bonusus.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā