Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 3. līdz 9. jūlijam

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Kļaviņa un Broka, Osokins un Gupalo, Māliņa un Kalns, Pauls un Kalniņš
©Publicitātes foto

Otrais «Osokina Brīvības festivāls @152»

No 7. līdz 11. jūlijam Rīgā norisināsies otrais «Osokina Brīvības festivāls @152», kura laikā gandrīz nedēļas garumā ar īpašām koncertprogrammām uzstāsies dažādi latviešu mākslinieki - Andrejs Osokins, Ģirts Krūmiņš, Rihards Lībietis, Magdalēna Geka, Iveta Cālīte, Katrīna Gupalo un citi.

Pirmais festivāls «Osokina mini festivāls @152» norisinājās 2020. gada vasaras sākumā uzreiz pēc pirmā ārkārtas stāvokļa atcelšanas, kas sniedza iespēju īstenot koncertus šauram klausītāju lokam. Tā koncertos piedalījās Andrejs Osokins, Vladislavs Nastavševs, Rēzija Kalniņa, Kriss Noa (Chris Noah), Rihards Lībietis, Erna Daugaviete un Katrīna Gupalo.

«Pirmais mūsu festivāls sniedza neizsakāmu baudu gan mūziķiem un aktieriem, gan visiem klausītājiem, kuri piedalījās koncertos, jo tā mums visiem bija pirmā satikšanās klātienē pēc vairāku mēnešu ilga pārtraukuma. Mēs katrs saņēmām kultūras un mūzikas trieciendevu, kas bija tik ļoti vajadzīga pēc ieilgušās klusuma pauzes. Katrs koncerts bija īpašs - ar savu atmosfēru, brīnišķīgu pēcgaršu un vienmēr lielu klausītāju entuziasmu - un tieši tādu gaidām arī otro festivālu šovasar,» saka festivāla idejas autors un īstenotājs pianists Andrejs Osokins.

«Šī gada festivālu un vasaru gaidu ar lielu nepacietību, jo beidzot mēs, mākslinieki, varēsim brīvi dalīties ar saviem priekiem un sāpēm, mīlestību un iedvesmu ar klausītājiem klātienes koncertos. Šis ir viens no iemesliem, kādēļ festivālu nosaucu par «Brīvības festivālu». Turklāt tas notiek Brīvības ielā, kas ar savu nemitīgo un neapstādināmo dzīves ritmu simbolizē laiku, kas arvien liek mums jaunus šķēršļus, kas jāpārvar,» piebilst Andrejs Osokins.

Festivāla laikā - no 7. līdz 11. jūlijam - izskanēs astoņi koncerti, no kuriem trijos būs dzirdams Andrejs Osokins, kurš uzstāsies gan ar solo programmu, kas veltīta vācu romantisma daudzveidībai klaviermūzikā, gan kopā ar dziedātāju un pianisti Katrīnu Gupalo, izpildot kino un mūziklu mūziku. Viena no festivāla kulminācijām būs gaidāma sestdien, 10. jūlijā, kad pianists uz skatuves satiksies ar aktieri Ģirtu Krūmiņu īpaši festivālam radītā koncertizrādē, kas būs brīnišķīga dzejas, aktiermeistarības un mūzikas simbioze. Tajā savīsies Marinas Cvetajevas un Velgas Kriles dzeja ar Lūcijas Garūtas, Aleksandra Skrjabina, Sergeja Rahmaņinova, Igora Stravinska, Sergeja Prokofjeva un Jāņa Mediņa mūziku.

Par koncertizrādi Ģirts Krūmiņš saka: «Izvēlējos Marinas Cvetajevas un Velgas Kriles dzejoļus. Cvetajevu lasīšu oriģinālvalodā, krieviski. Abas šīs dzejnieces saista jūtīgā pasaules uztvere. Mīlestības dzejoļi, kas radušies no laimes un sāpēm. Šos dzejoļus, manuprāt, labi papildinās mūzika. Tas būs ceļojums pasaulē, kas izteikta vārdos, skaņā un ritmā.»

Festivāla laikā izskanēs arī vijolnieces Magdalēnas Gekas un pianistes Ivetas Cālītes koncertprogramma «Sievietes - komponistes», kā arī pirmo reizi uz skatuves satiksies Katrīna Gupalo un Rihards Lībietis, izpildot skaistākos latviešu, itāļu un ukraiņu skaņdarbus balsij, klavierēm un ģitārai.

Gaidāmi arī vairāki pārsteigumi.

Arī šogad festivāls notiks Klavieru salonā Rīgā, Brīvības ielā 152, tādējādi tiks saglabāts mini-festivāla koncepts, kas sniedz iespēju apmeklēt koncertus šauram klausītāju lokam, nodrošinot īpašo tuvības sajūtu starp māksliniekiem un klausītājiem. Andrejs Osokins atklāj, ka šis salons kā festivāla norises vieta saglabāts arī tādēļ, ka tam piemīt intīma un izsmalcināta gaisotne, kas līdzinās 19. gadsimta aristokrātu saloniem, kuros spēlēja Šopēns, Lists un citi izcili komponisti un kuros radās daudzi mūsdienās slaveni skaņdarbi.

Ņemiet vērā, ka

festivāla laikā notiekošos pasākumus klātienē var apmeklēt skatītāji, kuriem ir derīgs Covid-19 sertifikāts, kas apliecina vakcinācijas vai Covid-19 pārslimošanas faktu.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā