Mežaparks popmūzikas lielkoncertiem atdzīvosies jau šovasar

Ja melns premjers pāri ceļam nepārskries, veselības ministrs sāls trauku neapgāzīs un epidemiologi trīsreiz pārspļaut pār kreiso plecu nepiemirsīs, jau augustā latvju mūzikas cienītāji varēs atminēties, kā tas ir, doties uz lielkoncertiem Mežaparkā.
Pēc oficiālajiem datiem, iepriekšējais grupas “Instrumenti” lielkoncerts “Daugavas” stadionā pulcēja vairāk nekā 16 000 klausītāju, taču uz aci to likās krietni vairāk. Bez maskām, bez distancēšanās – pilnīgi neticami! Un tas viss bija relatīvi nesen, 2019. gada 31. augustā… ©F64

Šonedēļ ar jaunumiem klajā nāca viens no trim lielākajiem latvju popmūzikas koncertu dižpārdokļiem (vēl arī “Prāta vētra” un Dons) - grupa “Instrumenti”. 26. un 27. augustā Mežaparka Lielajā estrādē plānoti šīs grupas koncerti “Skaisti savāds”. Tie “paredzēti nelielam apmeklētāju skaitam, kas kopā ar mūziku, scenogrāfiju, gaismām un mēroga pretnostatījumu radīs neierastu atmosfēru Mežaparka Lielajā estrādē un citādu grupas “Instrumenti” koncerta pieredzi,” informēja grupas PR nometne.

Mežaparka Lielā estrāde un lielkoncerts - tas uzreiz iztēlē uzbur “Prāta vētras” pirms trim gadiem tur notikušo koncertu “Skārda bungu tūres” ietvaros, kas pulcēja vairāk nekā 60 000 apmeklētāju. Droši vien tik daudz “Instrumenti” nesavāktu, taču kādus 20 000 klausītāju ataicināt gan spētu (2019. gada 31. augustā “Daugavas” stadionā viņus klausīties atnāca vairāk nekā 16 000 cilvēku), taču tāds šoreiz nav bijis mūziķu mērķis. “Koncerts “Skaisti savāds” no tiesas būs skaisti savāds piedzīvojums, jo Mežaparka estrādi, kuru zinām arī kā Dziesmu svētku estrādi, esam pieraduši redzēt, vairāku desmitu tūkstošu cilvēku piepildītu. Šoreiz to piepildīsim pavisam citādākā formātā - šaurākā apmeklētāju lokā, emocionāli tuvā atmosfērā, kurā līdztekus mūsu mūzikas skanējumam apmeklētājiem ļausim sajust arī Mežaparka estrādes lielumu,” tā grupas “Instrumenti” dalībnieks Jānis Šipkēvics.

Abu koncertu atšķirīgumu diktē arī pašlaik spēkā esošie kovidierobežojumu nosacījumi, par kuriem gan nevienam īpašas skaidrības nav, un vēl mazāk skaidrības ir par to, kādi tie būs augusta beigās. Taču šobrīd: koncerts 26. augustā ir plānots apmeklētājiem tikai ar derīgiem Covid-19 sertifikātiem, kas apliecina vakcinācijas vai vīrusa pārslimošanas faktu, savukārt koncertu 27. augustā aicinātas apmeklēt arī personas ar negatīvu Covid-19 testu, tostarp ģimenes ar bērniem, kuriem nav iespēja saņemt Covid-19 sertifikātu. Pēc projekta “Skaisti savāds” sabiedrisko attiecību konsultantes Alises Pabērzas stāstītā, tas nozīmē, ka pirmo koncertu varēs apmeklēt ap 3000 cilvēku, bet otro - 1000 - 1500 klausītāju, jo pie šāda formāta nepieciešams daudz striktāks publikas dalījums norobežotās zonās un sēdvietās. “Koncerti nebūs akustiskie, tie skanēs uz pilnu jaudu, tikai ierobežotam apmeklētāju skaitam,” stāstīja Alise.

“Instrumentu” koncertos izskanēs dziesmas no grupas albumiem latviešu valodā, uz skatuves grupai pievienosies arī viesi. Uz jautājumu, kāpēc pie tik ierobežota klausītāju loka tomēr nolemts rīkot koncertus no dažādiem aspektiem dārgajā Mežaparka estrādē, Alise teica, ka tāds jau sākotnēji, kad vēl ierobežojumi bijuši daudz krasāki, bijis grupas mērķis: dot iespēju klausītājiem klausīties mūziku intīmākā atmosfērā, taču plašākā un visiem pazīstamā teritorijā. “Tie būs divi pavisam īpaši vakari radošā un muzikālā atmosfērā, kurā koncerta apmeklētāji varēs sajusties tiklab kā viens vesels, tiklab - “pilnīgi viens”, atrodot sev piemērotāko koncerta baudīšanas veidu Mežaparka estrādes plašumos,” piebilst “Instrumentu” dalībnieks Reinis Sējāns.

Taču “Instrumenti” nebūs pirmie, kuru dēļ mūziku cienoši cilvēki aus kājas braucienam uz Mežaparku: 19. augustā Zaļajā teātrī plānots par 2020. gada labāko mūziķi Latvijā atzītā hiphopa mākslinieka anša (divi “Zelta mikrofoni” un Austras balva pilnīgi noteikti ļauj viņu par tādu kronēt) lielkoncerts, kas lielākoties būs veltīts gada albumam “Liela māksla”, savukārt 21. augustā turpat Mežaparka Zaļajā teātrī paredzēts “Astro’n’out” līdz šim lielākais vasaras brīvdabas koncerts. Plānots, ka šajos koncertos varētu būt pat 4000 - 5000 klausītāju.

Protams, arī anša un “astronautu” lielkoncerti varēs notikt, stingri ievērojot visus epidemioloģiskos nosacījumus, un šajā gadījumā ar ļoti radošu ierakstu sociālajos tīklos trešdien nāca klajā koncertaģentūra FBI: “Ja plāno apmeklēt anša koncertu 19. augustā Mežaparka Zaļajā teātrī, vēl šodien vari paspēt vakcinēties ar pirmo Covid-19 poti.” Iespējams, ka šāds ieraksts varētu stimulēt vakcinācijai krietni vairāk par atrotītām piedurknēm, atkailinātiem pleciņiem un tamlīdzīgām blēņām, lūk, uz ko balstīt vakcinācijas reklāmas kampaņas! Nevajag pateikties, Eva, nav par ko, Daniel, vienmēr laipni…

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā