"Positivus" un "Summer Sound" vietā šogad Rīgas “asfalta festivāls”

Lai gan mūzikas pasākumu mucai spunde jau ir vaļā, lielākie festivāli šovasar tomēr izvēlējās atkal “pārcelties” uz nākamo gadu. Uz šī fona pavisam negaidīta bija vēsts par pavisam jauna festivāla rīkošanu, turklāt pašā Rīgas centrā: 30. un 31. jūlijā kultūrtelpā “Hanzas perons” un tās terasē norisināsies “Var! Būt!” ar vairāk nekā 20 mūziķu apvienību dalību.
Visās nozīmēs krāšņie “The Tiger Lillies” uz Rīgu vedīs savu jaunāko programmu, kas veltīta šim Covid-19 laikmetam. Zinot viņu izteiksmes līdzekļus, būs skarbi… ©Publicitātes foto

Kultūrtelpas “Hanzas perons” vasaras terases festivāla priekus piedzīvoja un izdzīvoja jau vakar, kad tur risinājās “Pieci.lv” radio jubilejas svinības, taču tās bija tendētas uz gados ļoti jaunu un/vai zaļi domājošu auditoriju, bet nākamās nedēļas nogalē plānotais pasākums ir ar krietni nopietnāku piesitienu. “Divu dienu festivāls Rīgas centrā - bez distances un bez maskām. Šoreiz arī bez teltīm, bet ar iespēju nemaz neiet gulēt. Jauns mūzikas festivāls ar dažādu žanru ārzemju un pašmāju māksliniekiem, dejām līdz rītam un iespēju atkal satikt draugus un iepazīties ar jauniem,” tā tiek pieteikts jaunais festivāls ar tizlo nosaukumu “Var! Būt!”. Solītas “vairākas skatuves un atpūtas zonas, mūzika un performances, smiekli un satikšanās, dejas un sarunas, kokteiļi un uzkodas. Brīvība iepazīties, apskauties un beidzot stāvēt rindā pie bāra plecu pie pleca. Pilnīgi droši un bez distances.”

““Var! Būt!” ideja ir atdzīvināt krietni panīkušo Rīgas mūsdienu kultūras dzīvi un piedāvāt kvalitatīvas popmūzikas, roka, hiphopa, elektronikas un vēl citu žanru mūzikas cienītājiem izbaudīt īstenu vasaras festivāla sajūtu jau šogad,” informē organizatori. Festivālu producē pasākumu aģentūra “Ideju institūts”, kultūrtelpa “Hanzas perons” un tehniskā kompānija “GaCo”. “Kopā ar “Ideju institūtu” rīkojām arī pasākumu ciklu “Koncerts pirmajā rindā”: iesākām to vasarā, bet vēl bija palikuši divi pasākumi, kurus mēs pārcēlām un pārcēlām, jo kovids mūs nekādi nelaida vaļā,” pastāstīja “Hanzas perona” direktore Ieva Irbina. “Kad izziņoja jaunos [epidemioloģiskos] noteikumus, tad apsēdāmies un sākām domāt, ko ar šiem koncertiem iesākt, jo sarīkot tos attiecīgajā formā joprojām nebija iespēju, bet pārcelt vēlreiz nebūtu labais stils. Varbūt uzaicinām divus māksliniekus vienā vakarā? Bet varbūt trīs? Četrus? Un tā nu pamazām nonācām līdz festivāla idejai - ja jau šogad neviena liela festivāla nebūs, kāpēc gan mums neuztaisīt kārtīgu pilsētas festivālu?! Un notika tā, ka jau nedēļu vēlāk mēs to bijām izziņojuši!”

Par igauņu “Ewert And The Two Dragons” aicināšanu uzspēlēt Rīgā bijusi doma arī bez visa festivāla, bet iespējami koncerta datumi sakrituši tā, ka kaimiņu grupai iekritis tas gods kļūt par vieniem no jaunā festivāla “hedlaineriem”. / Publicitātes foto

Parakņājoties pa festivāla piedāvāto programmu, jāatzīst, ka tā ir visai iespaidīga. “Varbūtā” (gan jau tautā ieiesies šāds nosaukums) darbosies trīs skatuves: uz “Vasaras perona” skatuves muzicēs publikai labi zināmi mākslinieki, bet “Hanzas perona” divas iekštelpu skatuves tiks atvēlētas mazliet eksperimentālākai muzikālajai gaisotnei, kā arī dīdžeju setiem, kas turpināsies līdz pat trijiem naktī. “Mūsu priekšrocība ir tā, ka “Hanzas peronam” jau ir uzbūvēta āra terase, arī iekštelpās skatuves varēja viegli izveidot, līdz ar to bāze bija gatava un nenācās domāt par investīcijām,” norādīja Ieva Irbina. “Māksliniekiem šovasar nav daudz uzstāšanās iespēju, līdz ar to arī “booking” jomā nebija lielu problēmu. Mums tiešām viss sanāca nedēļas laikā, taču šāds ātrums ir šim jocīgajam laikam un mūsu darbībai ar “Ideju institūtu” raksturīgs.”

Par visu pēc kārtas. 30. jūlijā uz “Vasaras perona” skatuves kā “hedlaineri” uzstāsies Latvijā pazīstamā igauņu indīroka grupa “Ewert And The Two Dragons”, kas Rīgā atzīmēs desmit gadu jubileju kopš viņu “izlaušanās” albuma “Good Man Down” iznākšanas. Tāpat uz lielās skatuves uzstāsies arī sen tāda mēroga pasākumos neredzētā Linda Leen ar grupu, brāļu Kauperu indīroka blice “Carnival Youth” un modernā soulpopa duets “Kautkaili”. Noteikti vērts iesoļot arī iekštelpās, kur cita starpā būs klausāms džeza eksperimentētāju Matīsa Čudara un Ivara Arutjunjana duets, sensacionālā elektroniskās mūzikas māksliniece Sign Libra, reperis Fiņķis kopā ar apvienību “Pragaii” un citi.

Savukārt 31. jūlijā uz “Vasaras perona” skatuves kāps kolorītā britu kulta grupa “The Tiger Lillies”, kas attīstījusi unikālu stilu, sajaucot kopā 20. gadsimta pirmās puses kabarē stilistiku ar panku attieksmi un bez tabu dziesmu tekstiem. No mūsējiem jāatzīmē repa veterāns Ozols, džezfanka grupa “Very Cool People” un allaž amizantais “Jakob Noiman Festival Band”, iekštelpās uzstāsies vācu minimālisma pianists Niklass Pašburgs, arī mūsdienīga džeza manierē muzicējošā dziedātāja un pianiste Elīna Silova, krieviski dziedošā alternatīvā roka grupa “Nikto” un citi. Arī uz dīdžeju skatuves abās dienās kāps daudzi pazīstami vārdi.

Biļešu cenas ir diskutablas: uz vienu dienu - 35 eiro, uz abām dienām - 50 eiro, VIP biļete abām dienām - 80 eiro. Turklāt “varbūtā” varēs ietikt tikai derīgu Covid-19 sertifikātu īpašnieki. Taču rīkotāji nemaz arī nealkst festivālā redzēt milzu apmeklētāju pūļus - gana būs arī ar aptuveni 1500 cilvēkiem. “Lai ir sajūta, ka cilvēku ir daudz, taču tajā pašā laikā to nav daudz. Lai visiem ir iespēja māksliniekus ne tikai dzirdēt, bet arī redzēt. Ierobežotāks cilvēku skaits tajā visā iedod savu šarmu un arī kvalitāti,” skaidroja Ieva. Par vēl vienu savu mērķi “varbūta” rīkotāji sauc lielās skatuves iespējas došanu pašmāju mūziķiem, kuriem pie tādas tikt nav nemaz tik daudz iespēju - paveroties festivāla dalībnieku listē, jāsecina, ka šis visnotaļ simpātiskais mērķis ir realizēts. Vai šāds “asfalta festivāls” tiks rīkots arī nākamgad? “Kad rīkojām pirmo “Koncerts pirmajā rindā”, mums arī bija doma tikai par vienu pasākumu, bet tam sekoja nākamais, tad - nākamais utt. Ja mums viss [ar šo festivālu] sanāks, kāpēc lai mēs to nedarītu vēlreiz?!” retoriski vaicā “Hanzas perona” direktore Ieva Irbina. Jā, kāpēc gan ne?!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā