Dailes teātris sāk ar 7 jaunām programmām

Otrdien, 27. jūlijā, Dailes teātris atklāja jauno – 102. sezonu. Savus šīs sezonas pirmos skatītājus teātris sagaidīs jau otrdien, 3. augustā, kad ar aktrises Olgas Dreģes un pianista, komponista Edgara Cīruļa kopdarbu tiks atklāts teātra simtgadei veltīts koncertcikls «Dailes kanons».
102. SEZONA IR ATKLĀTA. Pēc jaunās sezonas pirmās kolektīva kopsapulces notika tradicionālā Dailes teātra kolektīva sezonas atklāšanas fotografēšanās ©Jānis DEINATS, Dailes teātra publicitātes foto

Dailes kanons dzejā un mūzikā

«Dailes kanona» ietvaros līdz pat 9. septembrim atsevišķos vakaros Dailes dārzā būs iespēja klātienē piedzīvot kādu no septiņām koncertcikla programmām.

Tikai divus vakarus - 3. un 4. augustā - Olgas Dreģes un pianista un komponista Edgara Cīruļa savienība šī gada jubilāra Imanta Kalniņa mūzikas pavadībā ar Broņislavas Martuževas dzeju ļaus ielūkoties Latgales un cilvēka mūža līkločos.

Juri Bartkeviču, Ievu Segliņu un izaicinošo, muzikāli spilgto un idejās ekstrēmo komponistu Platonu Buravicki kanonā apvienos klavieru improvizācijas, Jāņa Rokpeļņa dzeja un Janas Jacukas horeogrāfija - tikai 10. un 11. augustā.

17. un 18. augustā Juris Strenga ar mūziķi Jāni Šipkēvicu tiksies caur Frīdriha Nīčes «Tā runāja Zaratustra»

24. un 25. augustā Lilita Ozoliņa Montas Kromas dzejā un izcilā pianista Reiņa Zariņa atskaņotās klaviermūzikas pavadībā dosies jaunrades procesa meklējumos un pētīs mākslinieka attiecības ar savu mākslas darbu.

Rēzija Kalniņa komponista un pianista Vestarda Šimkus klaviermūzikas pavadījumā 31. augustā un 1. septembrī piedāvās iepazīt savas mammas Helgas Dancbergas iecienītākos dzejoļus.

3. un 4. septembrī Zentas Mauriņas dzejai un modernajai klaviermūzikai pievērsīsies Lidija Pupure un pianiste Agnese Egliņa.

7. un 8. septembrī «Dailes kanona» ciklu noslēgs atkalredzēšanās ar Raimondu Paulu, Ausmu Kantāni, Ilzi Ķuzuli-Skrastiņu un Vizmas Belševicas daiļradi programmā «Visi koki Dieva doti».

Pandēmijas laikā paveiktais

Paralēli «Dailes kanona» norisei Lielajā zālē sezonu plānots uzsākt ar pandēmijas laikā radītajām, bet līdz skatītājiem nenonākušajām izrādēm.

5. augustā Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos Regīnas Ezeras romāna «Zemdegas» iestudējums Dmitrija Petrenko režijā.

Lomās: Anete Krasovska, Toms Veličko, Ērika Eglija-Grāvele, Kristīne Nevarauska, Juris Bartkevičs, Artis Robežnieks, Milēna Mickēviča, Indra Briķe, Mārtiņš Upenieks, Lilita Ozoliņa un Imants Strads.

12. augustā skatītāju vērtējumam tiks nodota mūsdienu britu dramaturģes Nīnas Reinas spriedzes pilnā un izklaidējošā mūsdienu traģikomēdija «Piekrišana», ko Lielajā zālē iestudējusi režisore Laura Groza.

Lomās iejutīsies Dainis Grūbe, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Mārtiņš Upenieks, Anete Krasovska, Kaspars Dumburs, Katrīna Griga, kā arī Latvijas Nacionālā teātra aktrise Maija Doveika, kurai šī ir atgriešanās Dailē, uz kuras skatuves, vēl būdama Dailes teātra 8. studijas audzēkne, spēlējusi pirmās lomas.

Savukārt 27. augustā pirmizrādi beidzot piedzīvos Dailes teātra simtgades centrālais notikums - Māras Zālītes jaunākās lugas «Smiļģis» iestudējums Viestura Kairiša režijā. Luga sākas ar Dailes teātra ieceres dzimšanu viena ģēnija prātā, kam seko teātra dibināšana. Drāma divās daļās cenšas izdibināt, kas patiesībā slēpjas aiz Smiļģa tūkstoš maskām un kādu cenu ģēnijam nākas maksāt par spēju spēlēt teātri, sāpēt un mīlēt pāri vidusmēra cilvēka varēšanas robežām.

Lomās: Artūrs Skrastiņš, Lauris Dzelzītis, Gints Grāvelis, Dainis Grūbe, Kaspars Dumburs, Kārlis Arnolds Avots, Kristīne Nevarauska, Ilze Ķuzule-Skrastiņa, Rēzija Kalniņa, Dārta Daneviča, Ieva Segliņa un Lidija Pupure.

9. septembrī gaidāma pirmizrāde Ežēna Jonesko komiskai absurda drāmai «Degunradži», ko Dailes teātra Lielajā zālē iestudējusi Eiropā veiksmīgi strādājošā ungāru režisore Ildiko Gāšpāra, izrādes radošajā komandā apvienojot Reini un Kristu Dzudzilo un vairākus izcilus ungāru māksliniekus.

Lomās: Toms Veļičko, Lauris Dzelzītis, Anete Krasovska, Juris Bartkevičs, Ģirts Ķesteris, Vita vārpiņa, Artūrs Skrastiņš, Indra Briķe, Ieva Segliņa, Juris Strenga, Dainis Gaidelis un Aldis Siliņš.

Tāpat šoruden Dailes teātra repertuāru papildinās Regnāra Vaivara iestudējums «Trīs draugi» ar Lauri Dzelzīti, Gintu Grāveli un Andri Buli galvenajās lomās. Iestudējums tapis, iedvesmojoties no slavenākā Ēriha Marijas Remarka romāna ar tādu pašu nosaukumu.

Elīnas un Rūdolfa Gediņu un Kristas un Reiņa Dzudzilo kustību izrāde «Ļoti labas minūtes», kas radīta, domājot par trešo pāri - Asju Lācis un Valteru Benjaminu. Šis darbs, atsaucoties Benjamina «Maskavas dienasgrāmatai», rodas kustību mākslai un vizuālajai mākslai sarunājoties. Izrāde iecerēta kā sievietes un vīrieša ķermeniska saruna bez vārdiem, kurā abi ir iesprostoti ne tikai savās attiecībās, bet arī sarkanajā kubā, kas iezīmē divu cilvēku neizbēgamo blakus eksistenci, kas ir pilna spēles, absurda, pārpratumu, dusmu, prieka, seksualitātes, ziemas un vasaras.

Savukārt pavisam jaunā spēles laukumā pirmizrādi piedzīvos Patrika Zīskinda «Kontrabass». Tā ir aktiera Alda Siliņa monoizrāde, ko iestudējis jaunais režisors Henrijs Arājs.

Cēsīs, Ventspilī un Alūksnē

Jaunajā sezonā plānotas arī Dailes teātra viesizrādes.

15. augustā ar skatītāju un teātra profesionāļu novērtēto, četras «Spēlmaņu nakts» nominācijas un divas balvas saņēmušo iestudējumu «Elpa» Dmitrija Petrenko režijā, kur galvenās lomas spēlē Kārlis Arnolds Avots un Anete Krasovska, Dailes teātris piedalīsies Cēsu mākslas festivāla Teātru «Grand prix» skatē. Bet 28. septembrī «Elpa» ar Gintu Andžānu un Ievu Segliņu galvenajās lomās būs skatāma Ventspilī, Teātra namā «Jūras vārti».

Savukārt 30. oktobrī ar komēdiju «Mūsējās» Intara Rešetina režijā plānots viesoties Alūksnes Kultūras centrā.

Der zināt!

Dailes teātra izrādes drīkst apmeklēt personas, kuras ir vakcinētas pret Covid-19 vai pēdējā pusgada laikā Covid-19 vīrusu pārslimojušas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā