Juglas ezerā būs laivošana "Skyforger" dārdu un “Dagamba” muzikālo trakulību pavadījumā

Ir mūzikas pasākumi, uz kuriem var konkrētajā to norises dienā vienkārši nopirkt biļeti, paņemt telefonu ar kovidsertifikātu un doties. Taču ir arī tādi, kuriem jāgatavojas vismaz nedēļu iepriekš – jāpumpē laiva, jāžāvē airi, jākrāso SUP dēlis u.tml.
Pagājušajā gadā festivālā piedalījās Laima Jansone, “Tautumeitas”, “Dagamba” un “Mazais Princis” (kāpēc viņi?!), un to apmeklēja aptuveni 1500 cilvēku – visi laivās ©Publicitātes foto: Lauris Vīksne

Ievadā minētais, protams, ir joks, taču ar savu daļu patiesības - nākamajā sestdienā, 14. augustā, Latvijas Etnogrāfiskā brīvdabas muzeja krastā un Juglas ezerā norisināsies jau otrais starpžanru mūzikas festivāls “Laivā”. Pirmais šāds festivāls uzvarēja Latvijas pasākumu foruma “Izcilības balva 2020” nominācijā “2020. gada izcilākais Covid-19 ierobežojumu laika netradicionālas formas klātienes koncerts”, bet šā gada muzikālās laivošanas pasākums solās būt vēl iespaidīgāks - festivāla organizatori no grupas “Dagamba” svinēs apvienības desmit gadu jubileju.

Šāda un līdzīga veida muzikālie pasākumi uz ūdens nav nekāds jaunums - “Laivā” organizators, grupas “Dagamba” līderis Valters Pūce zināja stāstīt, ka, piemēram, jau 80. gados Venēcijā noticis interesants koncerts, kurā uzstājušies paši “Pink Floyd” - klausītāji bijuši gan laivās un jahtās, gan arī uz sauszemes. Latvijā jau vairākus gadus notiek “Ezera skaņas” - “muzikāls, vizuāls un metafizisks pasākums, kas sākas pirms saullēkta - pulksten 4, uz skatuves, kas peld mazapdzīvota ezera vidū”. Tāpat jau tradicionāli koncerti tiek rīkoti arī Usmas ezerā, taču “šis [“Laivā”] formāts ir mazliet citādāks - vairāk “festivalizēts”,” stāstīja Valters. Šā gada “Laivā” bez klasiskās mūzikas huligāniem (tā dēvē “Dagambu”) uzstāsies arī leģendārā pagānmetāla grupa “Skyforger”, kā arī fantastiskās Elzas Rozentāles grupa “Bur mani” un čellistes Madaras Fogelmanes projekts “Madara”, kurā ietilpst arī pazīstamā čelliste Erna Daugaviete un kontrabasiste Evita Bambāne - viņām nupat nāca klajā jauns singls “Es esmu viss”.

Esot Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas “Zelta mikrofons” žūrijā, vismaz vēl pirms dažiem gadiem tika novērots, ka starpžanrs - tā ir grupa “Damba” un viss pārējais, kas paliek pāri, jo nav ietilpināms nevienā citā kategorijā… “Starpžanrs jeb “krosovers” pasaulē kļūst aizvien populārāks un populārāks. Kā piemērs savulaik bija visiem zināmā “Apocalyptica”, arī “2 Cellos”, Deivids Garets un citi. Šādi mākslinieki pasaulē tagad jau piepilda arēnas un dažkārt pat stadionu izmēru koncertvietas. Nākamais solis ir pašiem savs festivāls - tāda ir izaugsme. Pasaulē šāda tendence ir, un mēs taču arī esam pasaule,” prātīgi skaidro Valters. Starpžanrs tiek raksturots kā tilts starp tradicionālajām un klasiskajām vērtībām ar mūsdienu pasauli. “Mūzika bez robežām, senču tradīcijas, kas savijušās kopā ar mūsdienām un mierpilnās, gleznainās Latvijas dabas skaistums - tas vislabāk raksturo starpžanru festivālu “Laivā”.”

Apmeklētāji uz festivālu ir aicināti ierasties gan ar laivām, motorlaivām, SUP dēļiem vai katamarāniem (festivāla organizatori piedāvā arī laivu nomu), gan arī kājām vai izmantojot sabiedrisko transportu, personīgo auto vai velosipēdu, jo šogad festivālu varēs skatīt, ne tikai esot ezerā, bet arī uz sauszemes, pateicoties īpaši izveidotai 360 grādu skatuvei, uz kuras uzstāsies mūziķi. Ievērojot valstī noteiktos drošības pasākumus, tie, kuri nebūs vakcinējušies vai pārslimojuši kovidu, festivālu varēs apmeklēt, tikai izmantojot peldošo transportlīdzekli (bet varēs!), savukārt tiem, kuri ir vakcinējušies vai izslimojuši minēto draņķību, klausīšanās un skatīšanās būs iespējama, gan atrodoties uz sauszemes, gan ezerā.

Gaidāms, ka šoreiz “Laivā” varētu ierasties arī “starpžanru publika” - vakcinētie (uz sauszemes) un nevakcinētie (laivās), “metālisti” (uz “Skyforger”), eksperimentālās mūzikas mīļotāji (uz “Bur mani”) un čellu piekritēji (uz “Dagamba”) u.tml. “Mēs, grupas “Bur mani” komanda, esam saviļņoti par iespēju muzicēt festivālā “Laivā” - pasākumā, kas ir unikāls savā būtībā. Tas apvieno starpžanru muzikantus, kas esam arī mēs, savā mūzikā savienojot tradicionālās latviešu tautas dziesmas ar mūsdienīgām melodijām, kam pievienots elektroniskās mūzikas skaņojums, it kā pagātni savijot ar tagadni, kur starp rindām var saskatīt nākotni - tā varu aprakstīt mūsu mūziku, kas spēcīgi skanēs pāri ezeram,” savējos piesaka Elza Rozentāle.

No ekskluzivitātes viedokļa interesantākie “laivotāji” šķiet “Skyforger”, kuri šogad uzstājušies RTU Lielajā auto izlaidumā Spilves lidostā (17. jūlijā), vēl priekšā uzstāšanās folka formātā etnofestivālā “Sviests” (28. augustā, Valmiermuižā), bet tas šogad laikam viss. “[“Laivā”] spēlēsim smago programmu, kaut ko no dažādiem albumiem,” pastāstīja grupas līderis Pēteris Kvetkovskis. Nav nekāds pārsteigums, ka “Skyforger” uzaicināti uz šo festivālu - čellists Valters Pūce bieži manīts arī smagās mūzikas koncertos. “Jā, tā bija mana ideja [uzaicināt “Skyforger”], tā ir mana mīļākā latviešu grupa!” apstiprina Valters. “Iespējams, ka mēs ar “Skyforger” kaut ko kopā arī uzspēlēsim. Tas ir mans bērnības sapnis - spēlēt kopā ar viņiem. Kad es vēl spēlēju grupā “Melo-M”, mēs bijām “nokaverējuši” viņu dziesmu “Kad Ūsiņš jāj” - tas bija mūsu kroņa numurs.”

Taču “hedlaineri”, protams, būs paši jubilāri - grupa “Dagamba”, kura varētu pa Juglas ezeru peldināt torti ar desmit svecītēm (“Laba ideja!” smejas Valters). Grupa uzstāsies savā jaunajā sastāvā, kurā iekļāvusies arī talantīgā un simpātiskā kontrabasiste Alise Broka. Pārējie - Valters Pūce (solo čells), Antons Trocjuks (basa čells), Dainis Tenis (klavieres), Artūrs Jermaks (bungas). “Būs arī viesi,” papildina Valters. “Atcerēsimies mūsu desmitgades foršākos mirkļus, kas ir pavadīti kopā ar draugiem. Skanēs arī tas viss, ko esam sadarījuši pēdējā laikā kopā ar dažādām dziedātājām, būs tās dziesmas, kuras skan rādžiņos, bet būs arī senāki gabali. Būs interesants šovs, kuram nepieciešama neliela tumsiņa.”

Organizatori neslēpj prieku, ka festivāls jau ieguvis tik plašu rezonansi. “Man ir milzīgs prieks par to, ka, organizējot festivālu jau otro gadu, “Laivā” ir novērtēts un ieņem būtisku vietu Latvijas mūzikas industrijā. Cilvēku interese par starpžanru mūziku palielinās, un jau tagad redzams, ka šogad apmeklētāju skaits gandrīz dubultosies,” prognozē Valters Pūce. Pagājušajā gadā festivālu apmeklēja aptuveni 1500 cilvēku, šogad “ideālā variantā būtu dubultā, bet ceram uz kādiem 2500.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā