Ainars Virga aicina uz dziesmu svētkiem Fontēna pilsētā

Šo sestdien, 28. augustā, Pāvilostā, atpūtas vietā “Fontaine City” notiks grupas “Līvi” dziesmu svētki. Roka guru Ainars Virga ciemos pie brīvdomātāja Luī Fontēna – tas jau vien skan daudzsološi.
©Publicitātes foto

Savulaik grupas “Līvi” līderis Ainars Virga Liepājā organizēja pasākumu “LīviFest” (2006., 2016., 2017. un 2018. gadā), taču nu jau vairākus gadus tas dažādu iemeslu dēļ nav noticis. Arī Liepājas roka simbols, koncertestrāde “Pūt, vējiņi!” joprojām ir remonta stadijā, kura beigas ir grūti saskatāmas. ““LīviFest” nenotiek jau trešo gadu, “pūtvēji” remontā, un, tā kā [šogad] Latvijā nenotiek arī dziesmu svētki, tad būs vismaz “Līvu” dziesmu svētki!” norāda Ainars. Jaunajā atpūtas vietā viņš jau paguvis iemīlēties - esot spēlēts koncerts “Fontaine City”, salīdzinot to ar dāņu Kristiāniju Kopenhāgenā.

Šāds salīdzinājums ir pat vairāk nekā vietā, jo šī “pilsēta Pāvilostā”, kas atrodas pamestas fabrikas telpās, pieder skandalozajam dāņu uzņēmējam un mūziķim, savulaik sevi par Liepājas šerifu pasludinājušajam Stīnam Lorencam, plašāk pazīstamam kā Luī Fontēnam. Nav bijis tas gods (un arī laiks) viesoties viņa jaunajās prērijās, taču atsauksmes par “Fontaine City” ir ļoti labas, arī muzikālais piedāvājums tai jau iepriekš ir bijis gana pievilcīgs. Un vēl - Fontēns diezgan eiropeiski (šeit prasās cits vārds, bet to nedrīkst drukāt…) skatās uz kovida raisītās pandēmijas sekām, līdz ar to, pēc neoficiālas informācijas, ar ironisku smaidu raugās uz mūsu bieži vien diezgan pastulbajiem ierobežojumiem un vēsā mierā tik maksājot sodus par to pārkāpšanu, ja tā gadās. “Līvu” dziesmu svētkos “būs divas zonas - vakcinētajiem un nevakcinētajiem, tāpēc uz pasākumu aicināts ikviens” - brīvpilsētā brīvo režīmu sola rīkotāji.

“Festivāla ideja ir pavisam vienkārša - caur “Līvu” dziesmām apvienot dažādas paaudzes, dažādu profesiju, konfesiju, politisko pārliecību un visādi citādi jaukos un dažādos ļaudis.

Izveidot grupas “Līvi” dziesmu svētkus. Dažādi kori (kopā - 21) no dažādām Latvijas pilsētām koncertā izpildīs visiem zināmas un kopā izpildāmas dziesmas [diriģenta] Jēkaba Ozoliņa redzējumā,” stāsta organizatori. Pēc Ainara teiktā, kori būšot no visām Latvijas pusēm, sākot no Latgales līdz Kurzemei, turklāt gaidāmi dažādākā vecuma koristi - “gan vecāki vīri manos gados, gan jaunieši”. Kopskaitā - vismaz 200 dziedātāju. Arī koncertā skanošais repertuārs no grupas “Līvi” apcirkņiem tiek plānots visplašākais, bet, ja īsumā, tās būs “Līvu” dziesmas amplitūdā no “Aprīļa pilieniem” līdz pat nemirstīgajai “Dzimtajai valodai”. “Dzirdēsim gan “Līvu” dziesmas koru izpildījumā ar slaveniem un mazāk slaveniem solistiem, gan vakara koncertu, kurā muzicēs Latvijā populāri mākslinieki, būs spokains nakts disko pamestās fabrikas telpās.”

Par “spokaino nakts disko” viss skaidrs - par to atbildēs rokpublicists un dīdžejs Uldis Rudaks. Par “slaveniem un mazāk slaveniem solistiem” arī puslīdz skaidrs - tiek solīta tādu vīru kā Guntis Veits, Normunds Pauniņš, Elviss Grodums, Emīls Dreiblats u.c. kāpšana uz skatuves. Tas notiks pa dienu, no pulksten 15 - 17, savukārt vakara programma būs no pulksten 18 - 23, kad pēc emocionālā dienas koncerta koristu un pavadošās grupas izpildījumā visi būs pelnījuši vienu īstenu roka festivāla noslēgumu - to daļu, kurā uzstāsies grupas “Otra puse”, “Credo” un, protams, pasākuma vaininieki - “Līvi”. Jāmin vēl divas grupas, kuras uzstāsies šajos dziesmu svētkos - Ainara senā cīņubiedra “Līvu” rindās ģitārista Modra Šterna izlolotā “Inde” (“Modris ir mans skolotājs un draugs, ar kuru nebijām tikušies 35 gadus!” stāsta Ainars. “Viņš darbojās citās jomās, uzturējās citā sabiedrībā, un līdz šim es par viņu īsti neko nezināju.”) un jaunie “Quickstrike”, kas tiek pieteikti kā “autentiska “oldschool” rokenrola pieredze - skaļa, ugunsnedroša un bez robežām, aprokot mūsdienu vienveidīgās grupas zem zemes.” Protams, uzspēlēs arī pats “pilsētas šerifs” Luī Fontēns - viņam vienmēr ir bijis, ko teikt uz skatuves, un viņam vienmēr līdzās bijuši spēcīgi muzikanti.

Protams, droši vien atkal sociālajos tīklos tiks lauzti šķēpi, vai šie “Līvi” ir īstie “Līvi”, kuri tiesīgi saukties par “Līviem” un līdz ar to organizēt “Līvu” dziesmu svētkus utt., u.t.jpr. Beidziet, šie “Līvi” ir tie “Līvi”, kuri mums šobrīd ir! Ar Ainaru Virgu (ģitāra, balss) priekšgalā, ar dzelzsrīkli Jāni Buķeli jeb “dziedošo ugunsdzēsēju” Buku pie mikrofona, ar vēl vienu “Līvu” veterānu Guntaru Mucenieku pie taustiņiem un viņa dēlu Henriju Mucenieku ar otru ģitāru, ar “credisko līvu” (jeb otrādi) Edgaru Silacērpu pie basģitāras četrām stīgām un kādreizējo “dakotieti” Ilvaru Manfeldu pie bungām. ““Līvi” dzīvi - tieši tas skanēs no katra korista mutes un ģitārista aizskartās stīgas!” sola festivāla organizatori. Un tā tam būs būt.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā