Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 7 kultūras pasākumi līdz 3. septembrim

Vērts redzēt un apmeklēt

2.lapa

Pirmais diasporas amatierteātru salidojums tiešsaistē

Publicitātes foto

Sestdien un svētdien, 28. un 29. augustā, Sanfrancisko Jaunais teātris kopā ar Pasaules Latviešu Amatieru teātru savienība (PLATS) rīko pirmo diasporas amatierteātru salidojumu tiešsaistē, kam dots nosaukums dzejnieka Māra Čaklā vārdiem «Tas ir nieks dzīvu uguni norīt».

Teātru salidojums norisināsies divas dienas, apvienojot gan dalībnieku video mājas darbu prezentācijas, gan arī meistarklases Latvijas teātru profesionāļu pavadībā. Pirmo reizi notiks arī meistarklases jaunākajai paaudzei - PLATS dalībnieku bērniem un jauniešiem būs iespēja attīstīt radošo fantāziju un mācīties veidot teātri.

Tiešsaistes salidojuma mērķis veicināt PLATS dalībnieku ciešāku saikni un profesionālo izaugsmi, gan satiekot kolēģus no visiem trīs kontinentiem, gan arī apgūstot jaunas radošas izpausmes formas meistarklasēs augstas raudzes Latvijas teātru profesionāļu vadībā.

Savu dalību meistarklašu vadīšanā apstiprinājuši režisori Indra Roga, Reinis Suhanovs un Valdis Lūriņš, aktieri Jana Herbsta, Viesturs Vizulis, Dace Vītola un Mārtiņš Meiers. Savukārt vakarēšanu sestdienas vakarā vadīs teātra zinātnieces Līvijas Akurateres meita, dziesminiece Ieva Akuratere.

Salidojuma sākumā paredzētas arī oficiālas uzrunas gan no PLATS valdes pārstāvjiem, gan atbalstītājiem un citiem sadarbības partneriem.

«Man ir liels gods uzņemties atbildību un organizēt pirmo PLATS teātru tiešsaistes salidojumu, kad mēs visi tiksimies vienkopus un aizvadīsim divas piepildītas dienas. Jau tagad nevaru sagaidīt mirkli, kad redzēšu filmiņas, ko radījuši kolēģi par godu Annas Brigaderes lugām! Mirklis, kad radām priekšnesumus ar kolēģiem, ir ne tikai radošs process, bet arī iespēja satikties, pavadīt laiku kopā un runāt mūsu dzimtajā valodā. Es ceru, ka arī Latvijas teātra profesionāļiem, kuri piekrituši vadīt meistarklases, būs interesanti iepazīties ar PLATS teātriem un gūt iedvesmu vienam no otra, jo mēs esam atsaucīga un zinātkāra publika, kura vēlas apgūt ko jaunu un noderīgu teātra darbā,» stāsta Māra Lewis, Sanfrancisko Jaunā teātra vadītāja un PLATS valdes priekšsēde.

Savukārt festivāla dalībnieku veidotie radošie darbi būs veltīti latviešu literātei Annas Brigaderes 160 gadu jubilejai, kas tiks atzīmēta 1. oktobrī. Katrs teātris ir izvēlējies vienu no gandrīz 30 Annas Brigaderes lugām, kurai veido īsu video reklāmu. Video reklāmas mērķis ir iepazīstināt skatītājus ar mazāk zināmajām Annas Brigaderes lugām un radīt vēlmi izlasīt tās. Visus PLATS dalībnieku veidotos video vērtēs žūrija, vadoties pēc noteiktiem kritērijiem. Labākie trīs video tiks izrādīti Annas Brigaderes muzejā «Sprīdīšos», kur septembrī notiks literātes jubilejai veltīts piemiņas pasākums.

Interesanti, ka šoreiz diasporas teātru dalībnieku tikšanos papildinās arī jaunākā paaudze, viņiem ir sarūpētas divas meistarklases Leļļu teātra aktrises Daces Vītolas pavadībā. Viena meistarklase būs mazākiem bērniem vecumā no pieciem līdz deviņiem gadiem, bet otra - pusaudžiem. Kamēr vecāki gūs profesionālu iedvesmu no Latvijas kolēģiem, tikmēr mazie meklēs iedvesmu kopīgās sarunās un mēģinās iesaistīt apkārt sastopamos priekšmetus, rosinot radošas sarunas.

Meistarklases sāksies agri no rīta - pulksten 6 pēc Sanfrancisko laika jeb pulksten 16 pēcpusdienā pēc Latvijas laika, lai varētu pieslēgties kolēģi no visiem trīs kontinentiem, savukārt Austrālijas kolēģiem laikā, kad sāksies pasākums, būs vēls vakars - ap pulksten 23.

PLATS - Pasaules Latviešu Amatieru Teātru savienība ir 2021. gada 16. janvārī dibināta bezpeļņas organizācija, kas apvieno 22 diasporas latviešu teātru kopas no trīs kontinentiem un 12 dažādām valstīm - Austrālijas, Norvēģijas, Lielbritānijas, Dānijas, ASV, Beļģijas, Zviedrijas, Somijas, Islandes, Itālijas, Īrijas un Vācijas. PLATS dibinātāji ir ārvalstīs mītošie teātru profesionāļi, kuriem rūp Latvijas tēla spodrināšana un latviešu teātra mākslas attīstība ne tikai Latvijā, bet visā pasaulē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā