Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 24. septembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Sīlis un Slucka, Jančevskis un Šūmane, Zariņa un Bartkevičs, Hermanis un Heinrihsone
©Publicitātes foto

Četras pirmizrādes Nacionālajā teātrī

Jaunnedēļ četras pirmizrādes Nacionālajā teātrī - savu radošo veikumu skatītāju vērtējumam nodos režisori Edmunds Freibergs, Ināra Slucka, Valters Sīlis un Toms Treinis.

Trešdien, 22. septembrī, pulksten 19 pirmizrāde Lielajā zālē - Garsona kanina melodramatiskā komēdija «Dzimusi vakardien». Režisore - Ināra Slucka.

Tam, kam ir nauda, ne vienmēr ir intelekts. Tam, kam ir intelekts, ne vienmēr ir nauda. Par to arī šis mūžvecais stāsts, tikai autors uz šo pretrunu piedāvā palūkoties no komiskā skatpunkta. Amerikā šī luga savulaik trāpīja kā kulaks uz acs un piedzīvoja rekordilgu skatītāju atzinību. Pēdējo mēnešu notikumi ASV rāda, ka lugu varētu spēlēt atkal un atkal, jo vienmēr būs kāda biznesa haizivs ar skaistu, bet dumju mīļāko. Un vienmēr būs mīlestība, kuras vārdā ir vērts sākt domāt.

Lomās: Juris Hiršs vai Mārtiņš Egliens, Līga Zeļģe vai Inga Misāne-Grasberga, Ainārs Ančevskis vai Kaspars Zvīgulis, Egils Melbārdis, Jānis Āmanis, Juris Lisners, Anna Klēvere vai Daiga Gaismiņa.

Scenogrāfs - Mārtiņš Vilkārsis, kostīmu māksliniece - Marija Ulmane, gaismu mākslinieks - Oskars Pauliņš, muzikālais noformējums - Gints Rutks, video mākslinieks - Toms Zeļģis.

Trešdien, 22. septembrī, pulksten 18.30 pirmizrāde LMT Jaunajā zālē - Lindas Rudenes jokumentālā izrāde «Riests» Valtera Sīļa režijā.

Visus mūsu planētas iedzīvotājus vieno kopīga vēlme - atrast sev partneri. Dokumentālās filmas mums bieži skaidro dzīvnieku rīcības formas un īpatnības, kas mūs no tiem atšķir, bet, runājot par partnera iekarošanu, vienojošā ir krietni vairāk, nekā spējam iztēloties. Britu dabas pētnieks Deivids Atenboro ierunājis neskaitāmi daudz filmu, kur skaidrojis dzīvnieku uzvedību. Iestudējumā šarmantā zinātnieka lomā iejutīsies Ģirts Jakovļevs, skatītāju priekšā preparējot dažādas partneru iekarošanas stratēģijas, ko piekopj mūsdienu cilvēki.

Lomās: Laura Siliņa, Jana Ļisova, Romāns Bargais, Ģirts Jakovļevs un Igors Šelegovskis.

Jaunās dramaturģes Lindas Rudenes luga ieguva 1. vietu Nacionālā teātra izsludinātājā lugu konkursā. Scenogrāfija un kostīmi - Ieva Kauliņa, gaismu māksliniece - Lienīte Slišāne.

Ceturtdien, 23. septembrī, pulksten 18.30 Aktieru zālē pirmizrāde Stendāla traģēdijai «Sarkanais un melnais», ko iestudējis režisors Edmunds Freibergs.

Iespēja teātrī satikties ar lielo klasiku režisora-klasiķa interpretācijā. Francija, dienvidi, kaislība, kas uzvirmo paralēli tikumīgai laulības dzīvei, strupceļš, sekas, sods, šķiršanās, un dīvainā kārtā - vēlreiz tas pats. Tā, it kā cilvēks nemācītos no savām kļūdām. Bet varbūt kļūdīšanās sagādā baudu un gribas «kļūdīties» vēl un vēl…

Lomās: Evija Krūze, Madara Reijere, Raimonds Celms un Voldemārs Šoriņš.

Scenogrāfs - Aigars Ozoliņš, kostīmu māksliniece - Jurate Silakaktiņa, gaismu māksliniece - Krista Erdmane, muzikālais noformējums - Valdis Zilveris, mūzikas dizains - Gatis Krievāns.

Piektdien, 24. septembrī, pulksten 18. 30 pirmizrāde Aktieru zālē - Artūra Jankovska asa sižeta stāvizrāde «Oligarhs». Režisors - Toms Treinis.

Lugu ideju makšķerēšanas konkursā jaunā autora Artūra Jankovska ideja guva nedalītu žūrijas atsaucību. Nu pabeigtā luga tiek piedāvāta skatītājiem cerībā, ka arī viņus aizraus lugā ierakstītā absurdā, bet labi saprotamā jaunekļa Oskara Kaktiņa vēlme izglābt Latviju, vienkārši novācot uzņēmēju Aināru Krūmiņu... Oskara plāns ir nogaidīt izdevīgu brīdi kādas biroju ēkas liftā un tur uzbrukt Krūmiņam. Viens Oskaram nav ienācis prātā - Krūmiņš dzīvē tik tālu ticis ir tāpēc, ka ir gatavs dažādiem dzīves scenārijiem. Luga ir par sodīšanu, piedošanu un telpu starp šiem jēdzieniem. Luga ir meklējums, kur sākas tieksme sodīt un kur - vēlme piedot.

Lomās: Normunds Laizāns un Igors Šelegovskis.

Scenogrāfs - Kristaps Kramiņš, kostīmu māksliniece - Marta Mielava, gaismu māksliniece - Krista Erdmane, muzikālais noformējums - Gatis Krievāns, kaskadieris - Sergejs Fjodorovs, stad-up tekstu autors - Igors Šelegovskis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā