Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 18. līdz 24. septembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Sīlis un Slucka, Jančevskis un Šūmane, Zariņa un Bartkevičs, Hermanis un Heinrihsone

5.lapa

Annas Heinrihsones personālizstāde galerijā «Romas dārzs»

Publicitātes foto

Galerijā «Romas dārzs» (Zivju ielā 3, Liepājā) atklāta gleznotājas, scenogrāfes un kostīmu mākslinieces Annas Heinrihsones izstāde «Vilmas Roess dzimšanas diena, kas beidzās ne tik labi kā bija iecerēts», kurā autore apvienojusi klasiskos glezniecības un teātra scenogrāfijas elementus, radot jaunu un starpdisciplināru vizuālās mākslas pieredzi.

Šī ir līdz šim vērienīgākā Annas Heinrihsones jaundarbu personālizstāde. Tajā ir aplūkojami dažādos medijos tapuši darbi - lielformāta glezniecība, scenogrāfija un objektu jeb lietu teātris, kuri kopumā rada iespaidu par telpu kā dzīvu vidi, kas uzsūc un atpazīst tajā pavadītos brīžus, atmiņas un stāstus. Šoreiz centrālais vadmotīvs ir vēstījums par Annas Heinrihsones vecmāmiņu Vilmu Roess un viņas dzimšanas dienas svinībām.

Pēdējie divi gadi asociatīvi kļuvuši par laiku, kad viesības un teātra izrāžu apmeklējumi bijuši nepieejami - tie kļuvuši par šīs nesenās pagātnes traumu. Tieši tādēļ izstādē «Vilmas Roess dzimšanas diena, kas beidzās ne tik labi kā bija iecerēts» ir apspēlēta ballītes pēcgaršas un teātra sajūtas tēma, māksliniecei radot telpu, kas atgādina par nupat notikušiem svētkiem. Vai svinības ir notikušas patiešām, vai bijušas tikai fikcija? Vai iepriekšējā vakarā piedzīvotie notikumi ir bijis tikai paša iztēles auglis? Nekonsekventie gleznu un priekšmetu savienojumi Annas Heinrihsones vadībā pārtop par nedalāmu, dzīves paradoksus apliecinošu instalāciju, caur kuru skatītājam ļauts novērot to, kā šis brīdis pārtop atmiņās.

Izstāde «Vilmas Roess dzimšanas diena, kas beidzās ne tik labi kā bija iecerēts» ir vēstījums par sabiedrībā būtiskiem eksistenciāliem jautājumiem, vizuālo naratīvu laikmetīgi risinot glezniecības un scenogrāfijas žanru sadarbībā.

Izstādes kuratore - Auguste Petre.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā