Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 2. līdz 8. oktobrim

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Vaice un Indzeris, Skride un Sareika, Petrenko un Kaža, Šimkus un Lībietis
©Publicitātes foto

Monooperas «Cilvēka balss. Telefons» Rīgas pirmizrāde

Pirmdien, 4. oktobrī, pulksten 19 VEF kultūras pilī notiks monooperas «Cilvēka balss. Telefons» Rīgas pirmizrāde.

Izrādes vizuālo koncepciju - scenogrāfiju, kostīmus un video veidojusi multimāksliniece Ineta Sipunova, kuras radītā skatuves vide un multimediālās projekcijas izcili bagātina filmēto tēlu un solistu Sonoras Vaices un baritona Naura Indzera saspēli uz skatuves, atklājot ekspresīvu un piesātinātu sievietes iekšējo pasauli. Frensisa Pulenka un Džankarlo Menotti oriģinālā iecerēto klavierpavadījuma versiju nodrošinās Māris Žagars.

«Šajā laikā, kad pasaulē komunikācija, galvenokārt, notiek ar informācijas tehnoloģiju starpniecību, cilvēks bieži paliek viens ar savām domām un ciešanām. Tad, kad tikšanās nav iespējama, telefons ir vienīgā iespēja nepazaudēt dzīvo, emocionālo saikni ar saviem tuvākajiem. Dzīvais vārds pateikts pa telefonu var dot cerību, var dziedināt un mierināt, var iepriecināt, stiprināt un jā, var apmierināt arī ziņkāri un atņemt pēdējo cerību. To visu piedzīvo šo operu galvenā varone,» stāsta Operetes teātra valdes priekšsēdētāja un radošā direktore Agija Ozoliņa-Kozlovska.

«Cilvēki nenāk uz izrādi skatīties tehnoloģijas, bet uz dzīviem cilvēkiem, dzīvo enerģiju, kura plūst pār telpu. Man svarīgākais, lai izmantotās tehnoloģijas nenomāktu cilvēku, bet papildinātu kā garšvielas pie ēdiena. Veidojot multimediālās projekcijas, vienmēr ir jādomā kā telpa vai video kadrs atklāj koncepciju, kas rodas radīšanas procesā. Izrādes scenogrāfijai ir jābūt mājīga, lai Sonora tajā varētu brīvi darboties, bet, kad nepieciešams, noslēpties. Attēls ir kolāžas veida atmiņu nospiedumi no dažādiem ceļojumiem. Darbība notiek nedefinētā telpā ap 60. gadiem - tāpēc ir grafiskas kompozīcijas no Parīzes logiem, Versaļas dārziem un Londonas slavenajām telefonbūdiņām,» ar izrādes scenogrāfijas idejām iepazīstina Ineta Supunova.

Džankarlo Menotti monoopera «Telefons» ir tapusi pagājušā gadsimta vidū, kad tehnoloģijas telefona veidolā ienāk aizvien vairāk mājās un kļūst par aizraujošu nodarbi mājsaimniecēm. Vieglā un komiskā stāsta galvenā varone Lusija ir tik aizņemta ar telefonsarunām, ka nepamana līgavaini, kurš atnācis to bildināt. Pēc vairākām stundām bezcerīgas gaidīšanas viņam nekas cits neatliek, kā doties uz telefona būdiņu un bildinājumu izteikt pa telefonu.

Savukārt Frensisa Pulenka monoopera «Cilvēka balss» ir eksistenciāli skaudrāka - iestudējums gan ar humoru, gan dziļi filozofiski atklāj sievietes jūtu, ilgu un domu pasauli, rosina pārdomas par dzīves vērtībām un spēju dzīvot šeit un tagad, pamanot un novērtējot cilvēkus mums blakus.

Izrādes plānotas arī 8. oktobrī pulksten 19 Vidzemes koncertzālē «Cēsis», 27. oktobrī pulksten 19 Ogres novada kultūras centrā un 29. oktobrī pulksten 19 Liepājas koncertzālē «Lielais Dzintars».

Uzmanību!

Izrādes drīkst apmeklēt vakcinētie un izslimojušie. Pie ieejas katram apmeklētājam jāuzrāda digitālais Covid-19 sertifikāts, kas apliecina, ka persona ir vakcinējusies pret Covid-19 vai arī ir izslimojusi Covid-19, un personu apliecinošs dokuments. Izņēmums ir izrāde VEF kultūras pilī, to varēs apmeklēt arī ar negatīvu Covid-19 testa rezultātu (jāuzrāda Covid-19 sertifikāts).

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā