Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 13. līdz 26. novembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Vilsons, Pujāts un Bulis, Slucka, Roziņš un Mellis, Skulme un Tabaka

2.lapa

Rituma Ivanova personālizstāde

Publicitātes foto

«Cilvēkā mēdz būt «liesma» un es to vēroju. Šajā izstādē es portretu iekustinu, izmantojot divus attēlus,» saka Ritums Ivanovs. Trešdien, 17. novembrī, pulksten 14 Mākslas stacijā «Dubulti» tiks atklāta viņa personālizstāde.

Desmit lielformāta portretos redzamas dažādu paaudžu latviešu mākslinieces, bet ogles zīmējumos - pašportreti. Visi darbi izstādīti pirmoreiz.

«Līdzība ir viens no tēlotājas mākslas fundamentālajiem izaicinājumiem. Vēsturiski tā kalpoja izcilības noteikšanai un virzīja attīstību - dabas studijas ilgstoši ir mākslas apmācības pamats. Kopš modernās mākslas līdzību aizēno abstrakcija un koncepcijas. Taču līdzība saglabā ietekmi arī laikmetīgajā mākslā un portrets tam ir spilgts pierādījums,» stāsta izstādes kuratore - mākslas zinātniece Inga Šteimane.

Desmit latviešu mākslinieces ar viņu darbiem un fotoportretiem var saukt par Rituma Ivanova kontemplāciju partneriem personālizstādē «Vērotāja laiks»: Maija Tabaka, Inta Ruka, Aija Zariņa, Ieva Iltnere, Džemma Skulme, Vija Celmiņa, Mētra Saberova, Dace Lielā, Helēna Heinrihsone un Ieva Epnere.

«Izstāde ietver meistara un mācekļa simbolismu, kas vairo izstādes feminismu. Desmit mākslinieces pieder meistaru kategorijai kādā no Rituma Ivanova dzīves posmiem. Līdzsvarojot savu lomu vērojumu procesā un no vērotāja kļūstot arī par vērojamo, Ritums Ivanovs zīmē pašportretus ar ogli uz papīra. Gaisma, kas raisa noslēpumu uz āru, ir Rituma Ivanova paņēmiens, kas paceļ visus «Vērotāja laika» personāžus pāri profānajai telpai mītiskos mākslas plašumos,» stāsta izstādes kuratore.

Portrets ir Rituma Ivanova glezniecības centrā vairāk nekā 20 gadus. Viņš ir starp tiem mūsdienu māksliniekiem, kurš pievēršas cilvēka sejai, tās plastiskumam un faktūrai, sejas psiholoģiskiem un simboliskiem tulkojumiem.

Skatītājiem Rituma Ivanova portretu glezniecība atklājusies kopš personālizstādēm «Būt un skatīties» (1999), «Varoņi» (2001), «Sapņotāji» (2008), «Zvaigznes. Gaismas staros» (2010) un «Baltā gaisma» (2018).

Kā valsts pasūtījumus Ritums Ivanovs gleznojis prezidentu Valda Zatlera (2012) un Andra Bērziņa (2018) portretus. «Sarežģītība un vienkāršība nav divas pretējības. Rodoties skaidrībai, izteiksmes līdzekļi pavairojas, nevis samazinās,» saka Ritums Ivanovs.

«Fotoreālisms, popārts un opārts (optiskā māksla) ir 20. gs. otrās puses modernās mākslas parādības, kas ietekmējušas Rituma Ivanova glezniecību, bet liela nozīme ir arī klasikai (piemēram, Rembrantam). Mākslinieks pieder pie paaudzes, kurai nenācās būt antisociālistiskiem,» piebilst izstādes kuratore.

Ritums Ivanovs ir dzimis 1968. gadā Cēsīs. Ieguvis izglītību Jaņa Rozentāla Mākslas skolā (1980-1987), Latvijas Mākslas akadēmijā (1987-1994, MA-1996) un Humbolta Universitātē ASV (1994-1995).

21. novembrī un 12. decembrī no pulksten 14 līdz 15 - tikšanās ar skatītājiem: iespēja izstaigāt izstādi kopā ar mākslinieku Ritumu Ivanovu un kuratori Ingu Šteimani (stingro pulcēšanās ierobežojumu apstākļos - tiešraide).

Darba laiks: katru dienu no pulksten 9 līdz 17.30, arī brīvdienās un svētku dienās. Ieeja izstādē un pasākumos Mākslas stacijā «Dubulti» ir bez maksas.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā