Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 27. novembra līdz 3. decembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Bindere, Blaumane un Zariņš, Sīlis, Jonovs un Kirmuška, Veismanis, Vītoliņa un Freibergs
©Publicitātes foto

Bindere, Blaumane un Zariņš unikālā programmā

Svētdien, 28. novembrī, pulksten 15 koncertsērijas «Personīgi» ietvaros pirmo reizi Liepājas koncertzālē «Lielais dzintars» ar unikālu, īpaši šai koncertzālei veidotu programmu uzstāsies kameransamblis «Trio Palladio».

«Trio Palladio» veido trīs izcili pašmāju solisti, kas iekarojuši pasaules skatuves - vijolniece Eva Bindere, pianists Reinis Zariņš un čelliste Kristīne Blaumane. Visi mūziķi ir «Lielās mūzikas balvas» laureāti, izcili instrumentālisti, kas kopā veido neatkārtojamu muzikālu vienību. «Lielā dzintara» klausītājiem trio sarūpējis daudzveidīgu programmu, kura iepriecinās kā ar klasiku un nemainīgām vērtībām, tā ar pavisam svaigu jaundarbu.

Programmā klausītāji dzirdēs 19. gadsimta vācu ģēnija Fēliksa Mendelszona klaviertrio, talantīgās latviešu komponistes Santas Ratnieces skaņdarba «Entasis» pasaules pirmatskaņojumu un pasaulē iemīļotā pašmāju komponista Pētera Vaska skaņdarba «Vientuļais eņģelis» kamerversiju. Kā īpašu pārsteigumu saviem klausītājiem trio gaismā cels pasaulē reti atskaņotās britu komponistes Rubikas Klārkas klaviertrio.

«Trio Palladio» sniegumu raksturo konceptuālas programmas, atklājot arī Latvijā maz zināmu klaviertrio repertuāru, dziļi pārdomātas interpretācijas un īpaša, intuitīva savstarpēja saprašanās, kas jūtama trio saspēlē.

Kameransambļa nosaukums izvēlēts par godu Andream Pallādio (1508-1580) - vienam no visu laiku ietekmīgākajiem arhitektiem. Šis renesanses laika ģēnijs iedvesmojās no leģendārā romiešu arhitekta Vitrūvija priekšstatiem par arhitektūras nepieciešamo saikni ar mākslām un zinātnēm, kas balstās uz skaitļiem un proporcijām. Grieķu-romiešu klasiskās formas un proporcijas iegūla Andreas Pallādio celtnēs un idejās, kuru ietekme plaši izpletusies abos Atlantijas okeāna krastos. «Trio Palladio» dalībnieki vēlas iedzīvināt skaņās vērtības, pēc kurām tiecās Pallādio savās celtnēs.

Eva Bindere ir viena no Latvijas spožākajām vijolniecēm - soliste, kamermūziķe, orķestra koncertmeistare. Lielās mūzikas balvas 2016 ieguvēja kategorijā «Gada mūziķis». Beidzamajos gados regulāri uzstājas ar Londonas Karaliskās Mūzikas koledžas profesora Jurija Žisļina vadīto orķestri «Krievijas virtuozi». Kopš 2012. gada ir koncertmeistara vietniece Oksfordas filharmoniskajā orķestrī.

Kristīne Blaumane ir viena no latviešu izcilākajām čellistēm - soliste, kamermūziķe, orķestra grupas koncertmeistare. Spēlējusi solo ar Latvijas orķestriem, «Britten Sinfonia», «London Soloists Chamber Orchestra», Londonas filharmonisko orķestri, «Amsterdam Sinfonietta», «Kremerata Baltica» u.c. 1999. gadā Kristīne kļuva par «Amsterdam Sinfonietta» čellu grupas koncertmeistari un strādāja šajā orķestrī līdz 2010. gadam, bet kopš 2007. gada ir Londonas filharmoniskā orķestra čellu grupas koncertmeistare. Divkārtēja Latvijas Lielās mūzikas balvas laureāte (2005 un 2007).

Pianists Reinis Zariņš ir viens no Latvijas ievērojamākajiem talantiem, dziļi pārdomātu interpretāciju meistars, solists un kamermūziķis, konceptuālu starpmākslu projektu dalībnieks. Reinis guvis godalgas vienpadsmit starptautiskos pianistu konkursos un četras reizes saņēmis Latvijas Lielo mūzikas balvu.

Informācija apmeklētājiem!

Apmeklējot pasākumu, pie ieejas jāuzrāda Covid-19 sertifikāts, kas apstiprina personas vakcināciju pret Covid-19 vai minētās infekcijas pārslimošanu. Tāpat jāuzrāda arī personu apliecinošs dokuments un pasākuma ieejas biļete. Koncertzāles telpās un koncerta laikā jālieto sejas aizsargmaska. Pārvietojoties pa koncertzāli, jāievēro 2 metru distance no apkārtējiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā