Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 6 kultūras pasākumi līdz 1. aprīlim

Vērts redzēt, dzirdēt, izbaudīt
©Ģirts Ozoliņš / F64

Dzejas un prozas lasījumi Ukrainas atbalstam

Piektdien, 1. aprīlī, no pulksten 18 līdz 19.30 Dekoratīvās mākslas un dizaina muzeja Lielajā zālē (Rīgā, Skārņu ielā 10) norisināsies dzejas un prozas lasījumi latviešu, krievu un ukraiņu valodā, paužot atbalstu un solidaritāti cīņā par Ukrainas neatkarību.

Lasījumi notiks Latvijas vadošās stikla mākslinieces Andas Munkevicas (attēlā) personālizstādē «Pārmijas», kuras pamattēma ir pārdomas par krustceļu un sirdsapziņas jautājumiem. Atsaucoties uz muzeja uzaicinājumu, māksliniece atļāva ekspozīciju izmantot kā platformu plašākas sabiedrības uzrunāšanai, tādējādi neļaujot atslābt un normalizēt Krievijas Federācijas agresiju Ukrainā.

Vakaru atklās māksliniece Anda Munkevica, daloties pieredzē par savu radošo darbību Ukrainā, kā arī pārdomās par notiekošo un to, kā tas rezonē ar mūsu iekšējo pasauli. Turpinājumā ar lasījumiem uzstāsies piecu dzejoļu krājumu autors, atdzejotājs no ukraiņu un poļu valodām, literatūrzinātnieks Māris Salējs (īstajā vārdā Marians Rižijs), Latvijas krievu dzejniece, māksliniece un «Zelta ābele 2021» nominante kategorijā «Dzeja» ar dzejoļu krājumu «Naivums» Jeļena Glazova, «L’Officiel» interneta žurnāla tekstu autore, kultūras pasākumu organizatore un jaunā dzejniece Kate Erharde, dzejnieks, dramaturgs, «Nulles summa» dzejas krājuma autors Ronalds Briedis, latviešu ukraiņu tulks Volodimirs Ivanickis, kā arī Mākslas muzeju Jauniešu kluba biedri - Lūcija Lejiņa un Samuels Ozoliņš, kuri izstādē «Hermanis Ničs. Orģiju un mistēriju teātris» (2021) debitēja ar savu atklāto un nepieradināto dzeju.

Dzeja un proza tiks lasīta trīs valodās - latviešu, krievu un ukraiņu, tā uzsverot solidaritātes nozīmi un parādot mūsu valstu nesaraujamās kultūras mantojuma saites. Mākslinieku spēja piemeklēt trāpīgākos vārdus, izsakot iekšējo sajūtu vētru, ļaus apmeklētājiem ieklausīties savā sirdsbalsī un atrast kopīgu skanējumu gan ar literātiem, gan stikla mākslas darbiem.

Dalība pasākumā ir bez maksas, tomēr pasākuma organizatori aicina turpināt ziedot Ukrainai un tās cilvēkiem: ziedot.lv/ukrainai.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā