Neatkarīgā iesaka: bezmaksas TOP 8 notikumi kultūrā līdz 8. aprīlim

***

2.lapa

Ievas Epneres personālizstāde

Publicitātes foto

No 8. aprīļa līdz 8. maijam Kuldīgas Mākslas namā būs skatāma mūsdienu mākslinieces Ievas Epneres personālizstāde «Es gribu būt kā saulespuķe, lai pat vistumšākajā dienā varu atrast gaismu un stāvēt stalti». Izstādes atklāšana - piektdien, 8. aprīlī, 15.

«Mākslinieces Ievas Epneres personālizstāde ir tapusi laikā, kad pasauli ir satricinājis Krievijas iebrukums Ukrainā. Šis laiks katrā no mums no jauna aktualizē jautājumus par vērtībām, pārliecībām, piederību un kultūras saknēm. Zilas debesis un saulespuķes vairs nav tikai saules un silta laika vēstneši, bet tie iegūst arvien spēcīgāku simbolisku nozīmi šī brīža realitātē,» informē izstādes kuratore Maija Rudovska.

Ievas Epneres izstāde piedāvā vairākus jaunus mākslas darbus, kas veltīti šā brīža traģiskajiem notikumiem. Apjomīgākā no tām ir 5. martā uzņemtā foto reportāža, kurā dokumentēts protesta gājiens pret Krievijas karu Ukrainā. Tas Rīgā pulcēja ap 30 000 dažāda vecuma un tautību iedzīvotāju, nesot apbrīnojamu saliedētības un piederības sajūtu, ko Ieva Epnere spilgti tvērusi savos darbos.

Izstādē iekļauts arī video darbs «Atteikšanās» (2014) - poētisks veltījums suitu kultūrvēsturiskajam mantojumam, atklājot mākslinieces mīlestību pret tekstilu. Tas pievēršas priesterim Andrim Vasiļevskim, kurš astoņus gadus kalpoja katoļu baznīcā Alsungā. Viņš liturģijā ieviesa suitu burdona dziedāšanas tradīciju un savā uzmanības lokā paturēja priesteru liturģisko tērpu saglabāšanu un restaurēšanu. Šis video darbs ir atgādinājums par lokālajām kultūrvērtībām, kas prasa īpašu vērību šī brīža mainīgajā pasaulē. Suitu sievu dziedājums ar vārdiem «Kýrie, eléison» («Kungs, apžēlojies!») video noslēgumā iegūst papildu svaru šā brīža reāliju kontekstā.

Ievas Epneres personālizstāde «Es gribu būt kā saulespuķe, lai pat vistumšākajā dienā varu atrast gaismu un stāvēt stalti» tiek rādīta Kuldīgas Mākslas namā ar mērķi iepazīstināt kuldīdzniekus ar latviešu paaudzes māksliniekiem, kuri šobrīd ir savas karjeras zenītā. Šāda veida izstāžu uzdevums ir veidot izpratni par to, kas šobrīd ir aktuāls mūsdienu mākslā, iepazīstinot ar aizraujošiem personiskās un kolektīvās pieredzes stāstiem. Ievas Epneres mākslas darbi ir augsti novērtēti gan Latvijas, gan starptautiskajā laikmetīgās mākslas vidē.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā