Neatkarīgā iesaka: bezmaksas TOP 8 notikumi kultūrā līdz 8. aprīlim

***

3.lapa

Autsaideru māksla

Publicitātes foto

Jelgavas kultūras namā skatāma bagātīga radošo veikumu ekspozīcija - izstāde «Autsaideru māksla». Šāda veida izstāde Latvijā notiek pirmo reizi.

Tā mēnesi bija skatāma LNB, bet tagad skatāma Jelgavā. No Zemgales filiālēm izstādē pārstāvēti liels skaits autoru.

«Fonds «Nāc līdzās!» 2020. gada rudenī aicināja cilvēkus ar īpašām vajadzībām - gan fiziskiem, gan mentāliem funkcionāliem traucējumiem, piedalīties projektā «Autsaideru māksla». Projekta mērķis ir atklāt jaunus, reizēm pie sevis klusībā paslēptus, radošus darbus. Vēlējāmies dot darbu autoriem iespēju kļūt publiski redzamiem ar saviem darbiem un saņemt sabiedrības atzinību par viņu veikumu. Ļoti gribējās iepazīstināt sabiedrību ar talantīgiem cilvēkiem, kas dzīvo un savu ikdienu vada valsts sociālās aprūpes centros jeb institūcijās. Daudzi no viņiem ļoti reti viesojas ārpasaulē, un tieši tādēļ jo vairāk gribējās, lai sabiedrība, kas savukārt neviesojas centros, iepazītu tuvāk šos talantīgos ļaudis. Un lai Latvijas sabiedrība pirmo reizi ieraudzītu autsaideru mākslu publiskā izstādē,» stāsta Fonda «Nāc līdzās!» valdes priekšsēdētāja un izstādes idejas autore Sarma Freiberga.

Izstādē skatāmi 55 dažādās tehnikās veidoti radošie darbi no visas Latvijas VSAC, kurus žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā atlasīja no iesūtītajiem 189 darbiem. Arī autoru vecums ir ļoti plašā diapozonā - jaunākajam māksliniekam ir 15 gadi, bet vecākajam - 88!

Pēc klātienes izstādēm visi iesūtītie darbi tiks parādīti publikai digitālā veidolā, arī veidojot izstādi e-vidē. Izstādi iekārtoja māksliniece scenogrāfiste Austra Hauks.

«Uzsākot šo projektu, bija bailes, vai vispār kāds atsauksies. Jo vairāk bailes pastiprinājās, kad rudenī pieauga spēkā Covid-19 pandēmija, kas ļoti smagi skāra tieši VSAC. Darbu apgrūtināja tas, ka nevarēju klātienē aizbraukt uz centriem, lai vairāk pastāstītu par ideju un klātienē satiktos ar cilvēkiem, tā vietā bija tikai digitāla komunikācija. Mēģināju motivēt centru darbiniekus, lai rosina cilvēkus pievērsties mākslai, kas novērstu domas no trakās pandēmijas un tādēļ drūmās ikdienas. Devām iesūtīšanas laika pagarinājumu. Cerību stars tomēr pavasarī uzspīdēja, darbi sāka pienākt viens pēc otra. Tad sapratu, ka esmu uz pareizā ceļa - šiem cilvēkiem ir vajadzība parādīt savus darbus citiem,» stāsta Sarma Freiberga. Viņa turpina: «Darbi tiešām ir ļoti dažādi. No īstiem mākslas darbiem, jo vairāki autori pirms nonākšanas sociālās aprūpes centrā, ir mācījušies mākslas skolās, līdz pavisam primitīviem, bet emocionāli ne mazāk ekspresīviem. Vairākos darbos var saskatīt autoru iekšējo trauksmi, lielas emocijas, viņu sapņus pēc savām mājām. Biju ļoti, ļoti aizkustināta… Tādēļ mans vislielākais paldies centru darbiniekiem, kas šajā sarežģītajā situācijā atsaucās un palīdzēja ar darbu skenēšanu, fotografēšanu un atsūtīšanu! Paldies skolotājiem, kas strādā un māca iepazīt mākslas pasauli aprūpes centros! Tas noteikti ir ļoti svarīgi centru klientiem, lai viņu pasaule būtu krāsaināka un piepildītāka.»

Izstāde aplūkojama līdz 30. aprīlim.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā