Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 20. maijam

***

2.lapa

Ata Ieviņa dubultizstāde

F64

Otrdien, 17. maijā, pulksten 18 Siguldas novada bibliotēkā tiks atklāta novadnieka Ata Ieviņa dubultizstāde «Mana rakstniecības vēsture»/«Kolāžas» ar autora piedalīšanos. Izstāde Siguldas novada bibliotēkā būs apskatāma līdz 30. jūnijam.

Atis Ieviņš ir latviešu mākslinieks un fotogrāfs, kuru allaž piesaistījušas dažādas eksperimentālas glezniecības un foto tehnikas. Dzimis 1946. gadā Talsu rajona Ārlavas pagasta Saslauku mājās. Bērnības un skolas gadus pavadījis dzimtas mājās Mālpilī. Pēdējos gadus dzīvo Siguldā. Absolvējis Rīgas Lietišķās mākslas vidusskolas Dekoratīvās noformēšanas nodaļu (1965. gadā), Latvijas Mākslas akadēmijas Tekstilmākslas nodaļu (1974. gadā).

Fotogrāfa karjeru Atis Ieviņš aizsācis padomju armijas dienestā un ilgus gadus strādājis kā fotoreportieris žurnālos. Gandrīz 40 gadus nostrādājis par preses fotogrāfu - žurnālos «Padomju Latvijas Sieviete» un «Skola un Ģimene», laikrakstā «Neatkarīgā Rīta Avīze», «Rīgas Modēs», kā arī bijis mākslinieciskais redaktors žurnālā «Meža dzīve» un fotogrāfs Igo Japiņa sporta aģentūrā.

Atis Ieviņš ir viens no pirmajiem māksliniekiem Latvijā, kurš 20. gadsimta 70.-80. gados mērķtiecīgi aizsācis foto sietspiedes tehnikas pielietojumu. Lietojot košus krāsu laukumus un kombinējot sietspiedi ar fotogrāfiju, viņš izpelnījies iesauku «Latviešu Vorhols».

Viens no spēcīgākajiem Ata Ieviņa iedvesmotājiem ir slavenā sirreālista Rolanda Topora «nāvīgi» melnais humors. Un tieši šī ievirze - uzlūkot pasauli caur ironijas, humora, sarkasma, paradoksu brillēm - kļuvusi par Ata Ieviņa mākslas rakstura svarīgu īpatnību.

Mākslinieks vienmēr savas darbu izstādes pasniedz ar jauniem konceptiem un darbu salikumiem. Sabildēto bilžu skaits ir milzīgs, un tāpēc ir iespējams veidot arvien jaunas kombinācijas un jaunas kolekcijas. Pēdējo gadu darbi liecina par Ata aizraušanos ar kolāžu: vecās fotogrāfijas nežēlīgi tiek sagraizītas, tad līmētas uz citas virsmas, apdarinātas ar krāsu un līniju.

«Mans fotošops ir šķēres,» atzīst mākslinieks. Kolāžu darbus var saukt par vairākdimensiju glezniecību. Šie darbi būs skatāmi Siguldas novada bibliotēkas izstādē.

Izstādes «Mana rakstniecības vēsture» darbi atceļojuši no Ojāra Vācieša muzeja, un tajā būs aplūkojami Ata Ieviņa veidotie latviešu rakstnieku foto portretējumi - kolāžas ar Leonu Briedi, Imantu Ziedoni, Ojāru Vācieti, Māri Čaklo un daudziem citiem.

Mākslinieka sietspiedes darbi glabājas Ratdžersas universitātes «Jane Voorhees Zimmerli» mākslas muzejā Ņūbransvikā, ASV, Latvijas Laikmetīgās Mākslas muzeja kolekcijā, Latvijas Nacionālajā mākslas muzejā, Latvijas Fotogrāfijas muzeja krājumā.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā