"Auļi" ar jauno programmu aicina uz Valmiermuižas etnomūzikas festivālu

Nākamās nedēļas nogalē, 17. un 18. jūnijā, risināsies Valmiermuižas etnomūzikas festivāls, kura galvenā “nagla” būs dūdu un bungu grupas “Auļi” jaunās Jāņu programmas pirmatskaņošana. Turklāt arī bez “Auļu” albuma Valmiermuižā būs daudz interesanta, ieskaitot mākslinieku no Madagaskaras, spāņu ugunsskulptūras un igauņu dzejas.
“Auļu” plašais vīru kolektīvs ar vienīgo dāmu Leanni Barbo ierindā spēj piedāvāt daudzas un dažādas programmas, bet Valmiermuižas etnomūzikas festivālā dūdu un bungu grupa liks priekšā speciāli Jāņiem radītu albumu. Kaspars Bārbals: “Visi klātesošie varēs atsvaidzināt savas Jāņu dziesmu zināšanas.” ©Publicitātes foto

Šoreiz programma Jāņiem

Lai gan dūdu un bungu grupa “Auļi” jaunais albums “Sit, Jānīti!” (tikai neaizmirstiet ielikt komatu!) jau pāris nedēļas ir pieejams mūzikas straumēšanas servisos, pirmatskaņojumu šī Jāņu programma piedzīvos tieši Valmiermuižas etnomūzikas festivālā (ja precīzāk - tā otrajā dienā, 18. jūnijā), kurā notiks jaunā albuma prezentācija. “Pandēmijas laikā mēs radījām dziesmu “Ozoliņi”, kurā sadarbojāmies ar “Suitu sievām”, “Ilžu” no Latgales, “Vilkačiem” un bērnu grupu “Tarkšķi” - izveidojām lielu Jāņu kopdarbu, kuram uzfilmējām arī video, kuram “YouTube” šobrīd jau ir aptuveni pusotrs miljons skatījumu,” stāsta “Auļu” līderis Kaspars Bārbals. “Viss šis darbs radīja labas sajūtas un ļoti tautisku, patīkamu noskaņu, tāpēc likās, ka ir vērts šai Jāņu tematikai pievērsties vēlreiz un nopietnāk. Turklāt viss sakrita tā, ka arī Valmiermuižas festivāls mums piedāvāja uzstāties tieši šajā [pirmsjāņu] periodā. Tā kā mēs par to visu sākām runāt jau gandrīz pirms gada, mums bija pietiekami daudz laika sagatavoties un uzrakstīt visu albumu, kā arī izdomāt, ar ko mēs to kopā izpildīsim.”

Uz skatuves būs pat 26 mūziķi

Jaunajā “Auļu” albumā “Sit, Jānīti!” ir ducis latviešu tautasdziesmās balstītu kompozīciju. Šīs vasaras vērienīgākajā etnomūzikas notikumā “Auļi” uzstāsies paplašinātā sastāvā, saspēlējoties un sadziedoties arī ar folkloras studiju “Banga”, dziedātājām Asnati Rancāni no “Tautumeitām” un Annu Patrīciju Kareli (savulaik darbojusies Iecavas bērnu folkloras kopā “Tarkšķi”), vīriem no “Trejasmens” un “Vilkačiem” Edgaru Zilbertu, Eduardu Plankāju un Andreju Planderu, kā arī etnomūziķi Kilemu no Madagaskaras un jodelētāju Albinu Paulusu no Austrijas. “Auļu” uzstāšanās solās būt grandioza, dažās no dziesmām uz skatuves kopā esot pat 26 mūziķiem! Albumā viena dziesma tapusi arī sadarbībā ar kori “Pa Saulei” (diriģente Marta Ozola). “Koris gan koncertā nepievienosies, taču tas būs uz ekrāna - nofilmēts un skanēs ierakstā,” skaidro Kaspars. “Visi klātesošie varēs atsvaidzināt savas Jāņu dziesmu zināšanas. Uz ekrāna būs redzami dziesmu teksti, un ceram, ka festivāla apmeklētāji dziedās kopā ar mums.”

Spilgtākais mijiedarbības piemērs

Valmiermuižas etnomūzikas festivāla rīkotāju izvēle par labu “Auļiem” nav bijusi nejauša. “Rudenī radusies festivāla galvenā tēma “mijiedarbība”, kuras ideja bija rosināt iznākt cilvēkus no izolācijas savos mājokļos, satikties ar citiem un mijiedarboties, sadarboties un veidot kaut ko tālāk, gada sākumā kļuva desmitkārt svarīgāka, jo tagad mijiedarbība un sadarbība visiem ir ļoti nepieciešama, lai apturētu agresiju, kas notiek tepat blakus mums. To mēs nekādi nevaram izdarīt pa vienam, kaut ko atsevišķi darot savā nodabā,” skaidro festivāla mākslinieciskās programmas veidotājs un Kultūras menedžmenta centra “Lauska” pārstāvis Juris Zalāns. “Savukārt “Auļi” ir izcils muzikāls paraugs šādai mijiedarbībai, jo, tiklīdz viņi izveidojās un noformēja savu muzikālo rokrakstu, jau nākamajā solī viņi vienmēr ir skatījušies pēc sadarbībām mūzikā. Tās ir bijušas ļoti plašas - gan tepat Latvijā, gan starptautiski. Jau vienlaikus ar šī gada festivāla tēmas “mijiedarbība” izvēli sapratām, ka “Auļi” būs mūsu galvenie mākslinieki.”

Viesis pat no Madagaskaras

Valmiermuižas etnofestivāls uz divām skatuvēm šogad pulcēs mūziķus un etnomūzikas grupas no Latvijas, Igaunijas, Austrijas, Polijas un pat Madagaskaras, piedāvājot vienus no interesantākajiem šīs vasaras mūzikas svētkiem. Uz skatuves kāps saulainais madagaskarietis Kilema, inovatīvais poļu dāmu trio “Sutari” ar rīvēm un nažu asināmajiem, jau minētais austriešu jodelēšanas meistars Albīns Paulus, pašmāju “Arcandela”, huligāniskie “Rahu The Fool”, Edgara Šubrovska tumšā folka un kantri grupa “Juuk”, postfolka grupas “TKP” (Julgī Stalte, Ēriks Zeps un draugi), “Laiksne”, “Ududu” u.c. “Katra ambicioza un radoša valsts lepojas ar savu etnomūzikas festivālu - Igaunijā tā ir Vīlande ar folkfestivālu, Lietuvā pagāni pulcējas “Mėnuo Juodaragis”, Zviedrijā tautas un tradīciju svētki ir “Urkult”. Vēlamies, lai arī Latvijā ir ikgadējs, starptautisks etnomūzikas festivāls, kas spēj pulcināt māksliniekus un viesus no visas pasaules. Mūsu lielā ambīcija - lai šis būtu pasākums, uz kuru vasarā ikvienam gribētos atbraukt un to piedzīvot,” pauž Valmiermuižas kultūras biedrības vadītāja Sabīne Vandāna.

Uz svētkiem mūziku klausās vairāk

“Auļu” mūziķu aranžētāju dotības ir apbrīnojamas - arī jaunajā albumā viņi no jāņudziesmām izveidojuši folkloristiskus mākslas darbus, kuros galvenā loma, protams, ir bungām un dūdām, tomēr arī vokālās partijas nav atstātas novārtā. Lielākais un arī vienīgais šī albuma mīnuss ir tā tematika - Līgo un Jāņu dziesmas, kā arī visu ap tām esošo muzikālo piedāvājumu gribas dzirdēt tikai uz pašiem svētkiem (ja gribas to dzirdēt vispār…) un varbūt vēl kādu dienu pēc tam, bet pārējā laikā pēc tām nav nekādas vilkmes. “Analizējot, kādi ir latviešu cilvēku mūzikas klausīšanās paradumi, redzams, ka lielākoties viņi pievēršas tieši latviešu mūzikai. Ja paskatās “Spotify” datus vai digitālās mūzikas klausīšanās datus kopumā, vienmēr ap Jāņiem ir milzīgs “pīķis”. Mēs tā padomājām - ja jau uz Jāņiem tāpat klausās [daudz latviešu mūziku], kāpēc nepiedāvāt tieši šiem svētkiem veltītu programmu! Turklāt, cerams, šī klausīšanās nebeigsies tikai šogad un mēs nākamgad un vēl turpmāk atkal kaut kur uzspēlēsim šo programmu. Es domāju, ka tas nav veltīgs ieguldījums,” skaidro Kaspars Bārbals.

Citiem pasākumiem cits piedāvājums

“Auļus” nenomoka arī doma, ko spēlēt pēc Jāņiem - viņiem ir pietiekami dažāds repertuārs. “Esmu jau pazaudējis skaitu, cik mums ir albumu (mājaslapā redzams, ka nu būs desmit - aut.), tāpēc varam dažādot savas programmas un pielāgot tās praktiski jebkurai situācijai un attiecīgajam festivālam,” norāda Kaspars. “Piemēram, šogad spēlēsim arī festivālā “Laba Daba”, un mums jau ir savas sajūtas par to, kā mūs uztver un vēlas redzēt šī pasākuma apmeklētāji. Pēc tam spēlēsim “crossover” festivālā “Laivā”, kur atkal domāsim nedaudz citādāku pieeju, lai dažādotu savu programmu un arī klausītājiem būtu interesanti. Mūs vienmēr būs ko piedāvāt klausītājiem!”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā