Siguldā no "Placebo" līdz Džeimsam Arturam, no Dona līdz "Bermudu divstūrim"

Ar britu mūziķa Maikla Kivanukas koncertu Siguldas pilsdrupu estrādē pagājušās nedēļas nogalē tika atklāta koncertsezona “Noskaņojies Siguldai”, kas šogad solās būt vērienīga, pulcējot gan pašmāju, gan ārvalstu slavenības.
Maikla Kivanukas koncerts Siguldas pilsdrupu estrādē pagājušajā nedēļā jāvērtē tikai kā iesildīšanās – lielākie muzikālie pasākumi šajā pilsētā vēl priekšā ©Publicitātes foto: Mantas Repecka

Šo sestdien, 18. jūnijā, siguldiešu koncertsezona turpināsies ar “The Sound Poets” koncertu, bet pats vērienīgākais pasākums plānots pirms Jāņiem, 22. jūnijā, kad gleznaino pilsdrupu estrādē uzstāsies leģendārā britu grupa “Placebo”.

“Soundpoēti” sola gadsimta koncertu

Maikla Kivanukas koncertu par pārapmeklētu nosaukt būtu grūti, bet grupas “The Sound Poets” koncerts “Pie vienas uguns” Siguldā jau varētu būt krietni daudzgalvaināks. “Neatceros, kad mēs grupā tik ļoti būtu gaidījuši kādu koncertu, kā gaidām 18. jūnija uzstāšanos Siguldā,” prāto “soundpoētu” līderis Jānis Aišpurs, piebilstot, ka pirmais jaunā albuma “Pie vienas uguns” koncerts Liepājas koncertestrādē “Pūt, vējiņi!” esot bijis “kā veldzējošs lietus pēc ieilguša karstuma”, un “ir pilnīgi skaidrs, ka turpinājums Siguldas pilsdrupu estrādes brīnišķīgajā atmosfērā būs kaut kas ļoti īpašs un neaizmirstams”. Jāpiebilst, ka iesildītājas statusā būs jaunā latviešu zvaigzne Būū, savukārt grupas koncerta laikā skatītājus priecēs arī viesi, piemēram, Aija Andrejeva un citi.

“Placebo” spēlēs arī vecos hitus

Taču lielākie notikumi Siguldas pilsdrupu estrādē gaidāmi nākamās nedēļas sākumā - 22. jūnijā te uz skatuves kāps britu alternatīvā roka zvaigznes “Placebo”. Grupa uzstāsies sava pēc skaita astotā studijas albuma “Never Let Me Go” (tas iznāca šā gada martā) popularizēšanas turnejas ietvaros, līdz ar to saprotams, ka lielāko daļu koncerta repertuāra veidos jaunākajā albumā iekļautais skaņu materiāls, kas, cita starpā, ir ļoti, ļoti veiksmīgs, taču arī grupas iepriekšējo ierakstu cienītājiem tiks pa kādam prieciņam. Kā tas vērojams jau notikušo “Placebo” koncertu “setlistēs”, ar trešo numuru varētu skanēt “Scene Of The Crime” (no 2013. gadā izdotā albuma “Loud Like Love”), bet koncerta turpinājumā var sagaidīt arī “Infra-Red” (no “Meds”, 2006), “The Bitter End” (no “Sleeping With Ghosts”, 2003) un pat “Special K” (no “Black Market Music”, 2000), bet pašā noslēgumā spēlētas “Post Blue” (no “Meds”) un pat Keitas Bušas dziesmas “Running Up That Hill (A Deal With God)” kaverversija. Vēl jāpiebilst, ka reti kad redzēts tik veiksmīgs iesildītāju sastāvs - pašmāju “Purple Negative” un it īpaši igauņu “Sibyl Vane” ir pelnījuši, lai uz koncertu Siguldā dotos laikus.

Labāk likt kārti uz vilcienu

“Placebo” biļešu tirdzniecības ailēs uzraksts “sold out” greznojās jau šīs nedēļas sākumā (estrādes kompleksa ietilpība ir aptuveni 4500 cilvēku), kas nozīmē, ka svētku priekšvakarā Siguldu gaida pamatīgs mūzikas mīļu uzlidojums. Dzirdēts, ka klausītāju ērtākai nokļūšanai uz koncertu tiek organizēti fanu autobusu reisi, taču droši vien prātīgākais būtu izmantot vilciena pakalpojumus - lai gan pie estrādes pirms lieliem koncertiem tiek veidotas papildu autostāvvietas, satiksmes organizācija Siguldā ir pabriesmīga (ticiet uz vārda!), un šī ir pilsdrupu estrādes vājākā vieta. To droši vien apliecinās arī tie, kuri estrādē pabijuši uz koncertiem iepriekš, piemēram, kad te notika “Sunset Festival”, Roizinas Mērfijas, Ritas Oras, LP vai mūsu pašu “Instrumentu” koncerti. Taču nekas - var pasēdēt arī sastrēgumā un aplūkot Siguldas skaistās ainavas, tas vis nav dirnēt uz līdz nelabumam ierastā Vanšu tilta…

Pie koncertiem beidzot tiks arī Dons

Taču, kā dziedātu siguldietis Juris Kaukulis, “tās vēl nav beigas, tas vēl nav viss” - 1. un 2. jūlijā pilsdrupu estrādē uzstāsies Dons, kurš savulaik, “pirmskovida ērā”, spējis divas dienas pēc kārtas piepildīt “Arēnu Rīga”, bet vēl pirms tam septiņus (!) vakarus aizpildījis koncertzāli “Palladium” (tas bija 2015. gadā). Pēdējos gados Dons bijis lielākais neveiksminieks, jo viņam nācies atcelt gan izsludināto lielkoncertu stadionā “Daugava”, gan divus koncertus “Palladium”, savukārt nu visam vajadzētu būt kārtībā (trīsreiz pār kreiso plecu - tfu, tfu, tfu!). “Mazliet neticas, ka šogad atkal uzstāsimies savai publikai. Tāpēc esam parūpējušies, lai šie koncerti būtu ļoti īpaši gan mums, gan skatītājiem,” saka Dons.

Ejam tālāk. Jūlija otrās nedēļas nogalē, 8.-9. jūlijā, Siguldā mājvietu būs radis festivāls “Ogle”, kura muzikālās programmas ietvaros uzstāsies Ansis, Arturs Skutelis, “Sudden Lights”, “Double Faced Eels”, “Franco Franco”, Latgalīšu reps”, “Riga Reggae”. 10. jūlijā tūres “Vidēji glīts” ietvaros pilsdrupu estrādi ierībinās apvienība “Bermudu divstūris”, kas iepazīstinās gan ar nupat iznākušo albumu, gan arī labi zināmiem hitiem. Kā pilnīgs pretstats tam būs jūlija beigās notiekošie Starptautiskie Siguldas opermūzikas svētki: no 29. līdz 31. jūlijam jau 28. reizi Livonijas ordeņa Siguldas pilī apmeklētājus gaida gan atkalredzēšanās ar māksliniekiem, kuri Siguldā jau ir muzicējuši, gan muzikāli pārsteigumi - pasaules klases solisti, kuri uz Opermūzikas svētku skatuves būs redzami pirmo reizi. Savukārt vasaras izskaņā, 24. augustā, Siguldas pilsdrupu estrādē beidzot (beidzot!) tikšanos ar klausītājiem piedzīvos britu mūziķis Džeimss Arturs, kura koncertus nācies atlikt jau vairākkārt.

Jāpiebilst, ka jūlija svētdienās Siguldas pils dārzā skanēs “tradicionālie kamermūziķu koncerti brokastu pavadījumā”, bet tiem, kuriem pie sirds intīmāka atmosfēra un mūzikas klausīšanās šaurākā lokā, pils kvartālā esošajā Pils paviljonā vērts meklēt šādu mūziķu koncertus, kas, sākot no 16. jūlija, notiks reizi nedēļā - Elza Rozentāle, Būū, “The Coco`nuts”, “Laika suns”, “Citi zēni”.

Noskaņojamies Siguldai

Šis uzskaitījums ir nepilnīgs, jo papildus koncertiem Siguldas pils kvartālā tiek rīkotas arī dažādas izrādes un izstādes. Protams, pilsētas kultūras dzīves organizatori par to ir sajūsmā. “Pēc zināma klusuma perioda - tiešā un pārnestā nozīmē - koncertdzīve Siguldā šogad atgriežas ar jaudu. Būs gan pasaulslaveni, gan vietējie mākslinieki, kas satikšanos ar klausītājiem gaidījuši vairāk nekā divus gadus. Interese par pasākumiem Siguldā ir tik liela, ka, sākot ar jūnija pirmo nedēļas nogali, līdz septembrim ik nedēļu Siguldā uzstāsies kāds mākslinieks,” stāsta Siguldas attīstības aģentūras direktore Dace Preisa. “Mums, domājot par novada attīstību, protams, ir ļoti liels prieks, ka šādi varam veicināt arī saistīto nozaru apgrozījumu: viesnīcas ir aizpildītas, ēdinātājiem atliek vien pielāgot savus darba laikus, lai apkalpotu vēlīnos koncertu apmeklētājus utt. Savukārt mums tā ir laba iespēja iepazīstināt ar tūrisma jaunumiem novadā: Anšlavam Eglītim veltīta ekspozīcija Inciemā, tēlnieka Skulmes māja Mālpilī, jaunais “Mini Zoo” tepat Krimuldā, Siguldas Jaunā pils un, protams, elpu aizraujošie dabas skati, kas vienmēr bijuši Siguldas lielākā vērtība. Tiem, kas nevēlas braukt tālu no galvaspilsētas, Sigulda ar katru gadu kļūst par arvien piesātinātāku galamērķi. Un mūzika ir mūsu stiprā puse! Tieši tāpēc šogad mūsu tūrisma sezonas devīze ir “Noskaņojies Siguldai”,” palepojas Dace.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā