Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 15. jūlijam

***
©Publicitātes foto

Lolitas Ritmanis mūzika

Vēl nedzirdētā sastāvā - ērģeles ar četriem situminstrumentālistiem - sestdien, 9. jūlijā, Rīgas Jaunajā Svētās Ģertrūdes baznīcā ar diviem pasaules pirmatskaņojumiem aizsāksies koncertu cikls «Ritmu viļņi».

Ērģelnieces Ilonas Birģeles un sitaminstrumentu ansambļa «Riga Percussion» (attēlā) kopīgi veidotā unikālā un nedzirdētā latviešu kamermūzikas programma izskanēs arī Sesavas luterāņu baznīcā (10. jūlijā pulksten 17), Jelgavas Svētās Annas evaņģēliski luteriskajā baznīcā (30. jūlijā pulksten 12), Malnavas Rožukroņa Dievmātes Romas katoļu baznīcā (20. augustā pulksten 16)un noslēgsies Nautrēnu Sv. Jaunavas Marijas bezvainīgās ieņemšanas Romas katoļu baznīcā (21. augustā pulksten 12)

Koncertā tiks atskaņota pasaulslavenās Amerikā dzīvojošās komponistes - jubilāres Lolitas Ritmanis - mūzika no filmas «Dvēseļu putenis» neierastā izpildījumā.

«Riga Percussion» ir orķestra «Rīga» 50. jubilejas gadā sitaminstrumentu grupas dibināts ansamblis, kura sastāvā ir Virdžīnija Laube - Vītiņa, Normunds Everts, Mārtiņš Miļevskis un Valters Līcis. Mūziķi meklē jaunu, interesantu un Latvijā vēl nebijušu muzikālo skanējumu, tādējādi koncertprogrammā «Ritmu viļņi» apvienojot daudzveidīgu sitaminstrumentu un majestātisko Ilonas Birģeles ērģeļu spēli.

Ideja radās, pamatojoties uz faktu, ka ērģeles ar varenajām, krāšņajām un plaša spektra skanējuma iespējām var aizvietot veselu orķestri, izņemot tieši sitaminstrumentu tembrus. Ar kamermūzikas projektu orķestra «Rīga» sitaminstrumentu ansamblis sadarbībā ar latviešu komponistiem un, godinot jubilāri Lolitu Ritmanis, vēlas iepazīstināt klausītājus ar inovatīvu, nedzirdētu un jaudīgu repertuāru. Programmas saturā ir ietverts vēstījums - ar ticības spēku un lūgšanu par mieru pasaulē.

Koncertā «Ritmu viļņi» skanēs divi izvērstas formas jaundarbi - Santas Ratnieces «Polonya» un Mārtiņa Miļevska «Ritmic Waves».

Santas Ratnieces skaņdarbā «Polynya» izveidojas dažādas saspēles starp daudziem sitamajiem instrumentiem un dažādiem ērģeļu reģistru tembriem.

Savukārt Mārtiņa Miļevska «Ritmic Waves» ir ceļojums sevī. Jaunu pasauļu un bezgalīgu iespējamību atklāšana, nojaucot vecos stereotipus, dogmas un aizspriedumus pašam pret sevi. Pulsa un ritma apzināšanās sevī un sev apkārt it visā. Šajā skaņdarbā ērģelēm ir mazliet netipiska loma - kopā ar dažādiem sitaminstrumentiem, veidot ritmisku un dažkārt perkusīvu saspēli.

Stiprinot sabiedrības nacionālo identitāti un atspoguļojot šobrīd pasaulē skarbo kara tēmu, koncertā «Ritmu viļņi» skanēs izcilās komponistes Lolitas Ritmanis mūzika no filmas «Dvēseļu putenis». Pārlikumu šim koncertu ciklam sadarbībā ar Lolitu Ritmani ir radījusi komponiste Dzintra Kurme - Gedroica. Plašais sitaminstrumentu klāsts un ērģeļu tembru iespējas kopējā saspēlē rada dažādu raksturu un tēlu skaņu un ritmu laukus. Koncertā skanēs arī A. Vivaldi un J. S. Baha mūzikas pērles, un, protams, neiztrūks arī atraktīvs un jaudīgs bungu solo.

Ieeja koncertos bez maksas, par ziedojumiem.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā