Nākamnedēļ Lucavsalu, Rīgu un Latviju pārņems "Positivus" vilnis

Pavisam klusi un nemanāmi pielavījies gada skaļākais un pamanāmākais notikums Latvijas populārās mūzikas dzīvē – festivāls “Positivus”, kas 15. un 16. jūlijā norisināsies jaunā dislokācijas vietā Lucavsalā. Koncertaģentūras “Positivus Music” vadītājs Ģirts Majors uz festivāla norisi un tā nākotni raugās optimistiski, lai gan ir iemesls arī dažādām bažīgām domām un pārdomām.
Par “Positivus Festival” izmaksām publiski runāt nav pieņemts, arī skaitīt naudu svešā kabatā nav glīti, taču pieņemsim, ka šis muzikālais festivāls izmaksā kādus 1,3 miljonus eiro (ja precīzāk, tad 1,295 miljonus). Kāpēc tieši tik? Kad Rīgas dome piešķīra šī pasākuma norisei 200 000 eiro, tad tika minēts, ka domes piešķirtais finansējums būšot 15,44% no “Positivus” festivāla kopējās tāmes… ©Publicitātes foto

Apstiprina lēmuma pārcelties uz Lucavsalu pareizību

Aptuveni pirms deviņiem mēnešiem kā zibens spēriens no skaidrām muzikālajām debesīs izskanēja ziņa, ka “Positivus” pēc trīspadsmit Salacgrīvā pavadītiem gadiem nolēmis 2022. gadā aizsākt jaunu ēru un pārcelties uz Rīgu. Iemeslu tam bija daudz, un, šķiet, viens no galvenajiem bija tāds, ka Salacgrīvas Zvejnieku parks savu (un festivāla) kapacitāti bija izsmēlis, izaugsmei vairs vienkārši nebija telpas, bet Ģirta Majora komanda acīmredzami vēlas sevi pierādīt plašākos ūdeņos. “Īstie secinājumi droši vien būs tikai pēc pasākuma, taču vismaz līdz šim nepatīkamu pārsteigumu nav bijis vispār. Jo vairāk strādājam, jo vairāk plānojam, jo vairāk nostiprinās pārliecība, ka Lucavsala ir īpaša vieta, kur ļoti daudz varēs radīt un izveidot, jo šī teritorija ir optimāla šādam pasākumam. Tā rada neskartas dabas sajūtu, ka it kā esi prom no pilsētas, lai gan tajā pašā laikā esi tik ļoti tuvu pašam tās centram. Mēs šobrīd tikai aizvien vairāk un vairāk iemīlam šo vietu,” uz pieņemto lēmumu šobrīd atskatās Ģirts.

Koncertaģentūras “Positivus Music” vadītājs Ģirts Majors: “Šoreiz viss ir sakritis tā, ka mēs tiešām esam varējuši dabūt superkarstus vārdus, un mēs arī gāzējam grīdā - palielinām visus savus finanšu riskus un esam paņēmuši šos superkarstos, taču vienlaikus arī superdārgos māksliniekus, lai parādītu tirgum, ka “Positivus” festivāls atdzimst jaunā līmenī.” / F64

Rēķinās ar 20 000 apmeklētāju dienā

Lucavsalas teritorija ir ļoti liela, un maksimālā kapacitāte tajā rīkotajos lielajos pasākumos, piemēram, Eda Šīrana vai “Rammstein” koncertos, bijusi 40 000 - 50 000 apmeklētāju, bet “Positivus” rēķinās ar līdz 20 000 cilvēku dienā. Tas nozīmē, ka pietiks vietas izaugsmei vēl ļoti ilgam laikam. “Biļetes uz festivālu pērk ļoti vēlu - parasti pēdējās nedēļās nopērk pusi no festivāla biļetēm. Līdz ar to kopējo pārdoto biļešu apjomu varam tikai prognozēt, taču šā brīža rādītāji uz to [20 000 cilvēku dienā] arī velk. Līdz šim vēsturiski tikai reiz bijis gadījums, kad viena festivāla diena bijusi pilnībā izpārdota, un arī šoreiz sestdiena būs apmeklētāka, un tas tā vienmēr ir bijis, taču es domāju, ka biļetes vienalga būs nopērkamas arī pat pašā pēdējā dienā,” par savām nākamās nedēļas gaitām vēl neizlēmušos iedrošina Ģirts.

Vai “pozitīvo” festivāls “hiphopizējies”?

Saistībā ar “Positivus ‘2022” formātu bažas rada divi aspekti: 1) apmeklētāji tomēr lielu daļu burvības saskatīja tajā, ka festivāls risinājās neskartas dabas ieskauts, kur pilsētas dzīves ritma izjušana bija visai nosacīta (tik daudz, cik aiziet uz Salacgrīvas benzīntanku pēc cigaretēm), bet Lucsavsala tomēr ir Rīga, turklāt būtībā tās centrs; 2) līdz šim “PF” dominējošais bija alternatīvais un cita veida nepieradinātais mūzikas stils, bet šogad tas ir pilnībā “hiphopizējies”. Vai tas “Positivus” faniem vispār šķitīs interesanti?

“Es negribētu piekrist tam, ka notikusi [festivāla formāta] maiņa, šis drīzāk ir eksperiments,” oponē Ģirts Majors. “Pandēmijas dēļ trīs gadus [koncertdzīvē] būtībā nekas nav noticis, bet pa šo laiku popmūzikas pasaule ir ievērojami mainījusies - aktuālas ir kļuvušas pavisam citas lietas. Mēs gribam prezentēt šā brīža aktuālo un populāro mūziku, bet hiphops ir šā brīža virzošais stils. Pie mums šajā žanrā no aktualitātēm vispār nekas nav koncertējis, bet šobrīd ir salicies tā, ka liela daļa festivāla programmas tiešām ir šī žanra pārstāvji. Bet vai tas nozīmē, ka “Positivus” tagad ir kļuvis par hiphopa festivālu? Absolūti nē!”

Superkarsti mākslinieki par superaugstām cenām

“Positivus Music” vadītājs uzsver, ka festivāla galvenā iezīme - piedāvāt māksliniekus, kuri ir aktuāli burtiski te un tagad vai arī par tādiem kļūs jau rīt - palikusi nemainīga. “Mums vienmēr ir bijis tā, ja varam dabūt aktuālu populārās mūzikas mākslinieku, tad mēs ar lielu prieku viņu aicinām. Tas, protams, nav kā pieiet pie konfekšu galda un nolasīt pašas labākās un garšīgākās - ir jāskatās, ko no esošā piedāvājuma vispār var dabūt. Taču šoreiz viss ir sakritis tā, ka mēs tiešām esam varējuši dabūt superkarstus vārdus, un mēs arī gāzējam grīdā - palielinām visus savus finanšu riskus un esam paņēmuši šos superkarstos, taču vienlaikus arī superdārgos māksliniekus, lai parādītu tirgum, ka šis festivāls atdzimst jaunā līmenī,” norāda Ģirts. “Ir svarīgi, lai programma reprezentē šā brīža aktuālos māksliniekus, un šogad mums tas, manuprāt, ir izdevies tik labi kā nekad, ja vērtējam “Positivus” uz citu Eiropas festivālu fona. Taču nākamgad varbūt nosvērsimies cita žanra virzienā.”

Un vēl: “Es ar interesi skatīšos, kā publika uztvers to, kas šajā reģionā - nevis tikai Latvijā, bet visā Baltijā - aktuālajā hiphopa žanrā pat ne tuvu līdzīgs nav bijis. Gribu redzēt, kā publika uzņems tādu mākslinieci kā, piemēram, Megan Thee Stallion, kas ir nākotnes popmūzikas karaliene. Viņas klase ir ļoti tālu no tā, ko mēs esam līdz šim pieraduši redzēt.”

Galvenajās lomās - A$AP Rocky un Megan Thee Stallion

Ja par “Positivus” festivāla galvenajiem māksliniekiem jeb “hedlaineriem”, tad pirmajās līnijās laikam tiešām jāmin A$AP Rocky, Megan Thee Stallion un Jamie xx.

Ņujorkas hiphopa zvaigzne A$AP Rocky (īstajā vārdā Rakim Athelaston Mayers) ir veidojis kopīgus projektus ar gandrīz visiem lielākajiem šī žanra pārstāvjiem, tostarp Kendrick Lamar, Drake, Frank Ocean, Tyler, The Creator, Skepta, FKA Twigs, London On Da Track, 2 Chainz, Yelawolf u.c., apliecinot arī spējas sajaukt šķietami nesavienojamo, radot populārus skaņdarbus kopā ar tādiem mūziķiem kā Tame Impala un Moby. Tiesa, A$AP Rocky lielākais trumpis ir viņa debijas albums “Long. Live. A$AP”, kas nāca klajā tālajā 2013. gadā (kopumā viņa diskogrāfijā ir trīs studijas albumi) un tika pārdots vairāk nekā divu miljonu kopiju apmērā, tomēr viņa vārdam joprojām ir pietiekami liels svars. Ja ne kā citādi, tad viņš var atzīmēties ar to, ka ir kopā ar popa un “r&b” superzvaigzni Riannu, kā arī virkni skandālu, pēc kuriem bijusi nepieciešama policijas iejaukšanās…

Pavisam citādi ir ar Megan Thee Stallion, īstajā vārdā Megan Jovon Ruth Pete, kura no “PF” rīkotāju puses tiek pieteikta kā “absolūti globāls mūzikas fenomens, kultūras ikona un viens no karstākajiem sieviešu hiphopa vārdiem”. Nav īpaši melots (tikai krietni pārspīlēts), jo viņa saņēmusi trīs “Grammy” apbalvojumus (ar dziesmu “Savage), kā arī plūkusi citus laurus, bet šīs dāmas aktuālais projekts ir kopdarbs ar popzvaigzni Dua Lipu dziesmā “Sweetiest Pie”. Savukārt Jamie xx ir pazīstams kā grupas “The xx” līderis, bet šī grupa “PF” apmeklētājiem joprojām būs labi palikusi atmiņā pēc tās veiksmīgās uzstāšanās 2013. gada festivālā.

Citi festivāla apstiprinātie mākslinieki: The Avalanches, Asaf Avidan, Caribou, Thundercat, Yves Tumor & Its band, SoFaygo, Bas, black midi, Black Country, New Road, ansis, Citi zēni, Arturs Skutelis, rolands če, Būū, Edavārdi, Prusax, Viņa, Sudden Lights, Sigma, Elizabete Gaile, Muud, Ods, Zeļģis, Nova Koma, $ourJ, Wiesulis, Tribes Of The City, Chris Noah u.c.

Pasaules likstas “pozitīvos” pagaidām neskar

Rīkot lielus publiskos pasākumus joprojām ir ļoti riskanti - ik pa brīdim kaut ko nākas atcelt mūžam dzīvā kovida dēļ, dzīvi pasaulē kājām gaisā sagriezis arī karš Ukrainā, turklāt Eiropā šobrīd ir vērojamas transporta loģistikas problēmas (atcelti avioreisi utt.), kas nozīmē, ka līdz pat pēdējam brīdim organizatori nevar būt droši, ka viss notiks pēc viņu rūpīgi izstrādātā scenārija. “Mūs līdz šim no tā visa kāds ir sargājis, jo [“Positivus Music”] aktīvā koncertdzīve sākās jau jūnijā [ar “Imagine Dragons” Mežaparka Lielajā estrādē un “Iron Maiden” “Arēnā Rīga”), un līdz šim visi koncerti ir notikuši. Diemžēl šobrīd gan kovidlieta, gan ceļošanas problēmas Eiropā ir aktuālas un ietekmē praktiski katru festivālu, un - tfu, tfu, tfu! - jāskatās, vai visi mākslinieki tiešām reāli varēs uz festivālu arī atbraukt. Lielākoties mūziķi izlido tikai uzstāšanās dienā, kas nozīmē, ka dažādi riski mums saglabāsies līdz pat pēdējam brīdim, taču tāda nu šobrīd ir situācija Eiropā un arī visā pasaulē,” rokas noplāta Ģirts Majors. “Taču jāpriecājas, ka vispār kaut kas var notikt, un es pat teiktu, ka tas arī ir šī gada galvenais mērķis - parādīt, ka šis pasākums šajos apstākļos tomēr spēj notikt.”

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā