Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 6. līdz 12. augustam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Zālīte un Lūsēns, Pauls un Hermanis, Rinkevičs un Kuzma, Eihe, Mičule un trīs Vilsoni
©F64

Kliedziens un aicinājums morāli attīrīties

Piektdien, 12. augustā, pulksten 22 Siguldas pilsdrupu estrādē gaidāma koncertuzveduma «Kaupēn, mans mīļais» vienīgā brīvdabas izrāde.

Vērienīgais uzvedums, kurā Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes rokoperu uz skatuves izdzīvo 35 mūzikas profesionāļi, nakts izrādē būs vēl iespaidīgāks.

«Esam pateicīgi izcilajai komandai un skatītājiem, kuri katras izrādes izskaņā ar stāvovācijām, līdzdziedāšanu un gaismiņu šovu ļauj sajust šī gandrīz pravietiskā darba pārlaicīgo dabu. Tās ir emocijas, kas transformē un katram liek vēlēties kļūt patiesākam un labākam,» saka izrādes producents Aigars Dinsbergs, piebilstot, ka Siguldas izrāde visticamāk būs pēdējā iespēja noskatīties šo abu autoru ģeniālo kopdarbu.

«Šis lieliskais Jāņa Lūsēna un Māras Zālītes kopdarbs man ir īpašs un arī Sigulda man ir īpaša vieta. Tur esmu izaudzis, joprojām dzīvoju un pazīstu vai katru šīs skaistās pilsētas vietiņu. Priecājos, ka tieši Siguldā notiks Kaupēna vienīgā vasaras izrāde, tādēļ aicinu būt kopā ar mums un izbaudīt šo iespaidīgo uzvedumu,» saka Zigfrīds Muktupāvels (attēlā), kurš iestudējumā atveido Dzejnieka lomu.

«Šis darbs nav viegls, bet ļoti bagātinošs un liek domāt par tādām lietām kā laiks, atbildība un izvēle. To visu spēcīgu emociju veidā abi autori arī ielikuši šajā darbā. Tas aizkustina mani un zinu, ka tas aizkustinās arī skatītājus,» saka Latvijas Nacionālā teātra aktieris Raimonds Celms (attēlā), kurš iejūtas Kaupēna lomā.

Kaupēna mīļoto meiteni Valliju atveido Madara Gaile, koncertuzvedumā piedalās arī Anmary, Zigurds Neimanis, Annija Putniņa, Inese Pabērza, Mārtiņš Kagainis, Elizabete Zagorska, Toms Kalderauskis, Edvards Grieze, Emīls Gilučs, Artūrs Biķernieks, lielu pienesumu dod arī Rīgas Doma kora skolas Mūziklu nodaļas audzēkņu un absolventu iesaiste. Viņu dziedātās kora un vokālās partijas, kā arī horeogrāfiskais izpildījums rada īpaši dinamisku un jaunības piesātinātu enerģētiku. Izrādē piedalās orķestris Jāņa Lūsēna vadībā.

Koncertuzveduma režisore ir Paula Plavniece, scenogrāfs - Uģis Bērziņš, kostīmu māksliniece - Elīna Milta Niedrāja, horeogrāfe - Egija Abaroviča, gaismu mākslinieks - Jānis Sniķers, vokālā pedagoģe - Annija Putniņa. Koncertuzvedumu veidojusi «Producentu grupa 7».

«Pasaule ir atkal mainījusies,» saka komponists Jānis Lūsēns. «Tas pats jauniestudējums, ko pirms diviem gadiem paspējām nospēlēt vien dažas izrādes, tagad ieguvis jaunu, vēl jaudīgāku jēgu. Mūsu pasaule Ukrainas notikumu iespaidā pēkšņi ir kļuvusi trausla, un to noturēt var tikai cilvēcība. Ir aktualizēts Lielais jautājums par izvēli un vērtībām.»

Savukārt Māra Zālīte atzīmē: «Nepanesama ir mūsu iecietība pret noziedzību - zagšanu, laupīšanu un meliem. Tā ir mūsu sabiedrības nelaime. Kamēr par varoņiem uzskatīs valsts apzadzējus un izlaupītājus, kamēr ievēlēs par pilsētu mēriem un Saeimas deputātiem, tikmēr... Izrāde ir kliedziens un aicinājums pacelt acis, morāli attīrīties un šķīstīties, sakārtot katram sevi atbilstoši vispārcilvēciskām vērtībām. Cilvēk, mans mīļais!»

«Laikmets ir cits, un gados jaunā radošā komanda ir radījusi spēcīgu vēstījumu par vērtībām, kas liek katram no mums ieraudzīt savu atbildību un vietu kopējā tautas dzīves šodienas rakstā,» saka režisore Paula Plavniece, norādot, ka tas ir jauns skatījums uz Māras Zālītes darbā iekodētajiem vēstījumiem par mūsu sabiedrību.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā