Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 20. līdz 26. augustam

Vērts redzēt, dzirdēt, apmeklēt: Apeinis un Puntulis, Kaupere un Nagobade, Serebreņņikovs, Zjubina un Ņikuļins
©F64

Jāņa Zābera mūzikas svētki

Svētdien, 21. augustā, pulksten 15 Jāņa Zābera memoriālajā muzejā (Indrānu pagasts, Meirāni, Ceplis) notiks leģendārā operdziedātāja Jāņa Zābera «Mūzikas svētki».

Koncerts notiks īpaši veidotajā brīvdabas estrādē pie Jāņa Zābera memoriālā muzeja «Vecais ceplis» dzimtajos Madonas novada Meirānos.

Koncertā brīvdabas estrādē pie dziedoņa memoriālā muzeja skanēs melodijas no tenora repertuāra, ārzemju, latviešu autoru darbi, tautasdziesmas, ko izpildīs Zābera pēcteči - Latvijas Nacionālās operas un baleta (LNOB) solists Jānis Apeinis (attēlā) un «Trīs tenori» - Nauris Puntulis, Guntars Ruņģis un Miervaldis Jenčs, kā arī dziedātāji Dināra Rudāne un Dainis Skutelis. Dalībnieku vidū būs arī Arvīda Žilinska jauno vokālistu konkursa laureāts Dāvis Līcītis, mūziķu grupa un Jelgavas Tirkīza koris (vadītājs - Ingus Leilands).

Muzikālo pavadījumu nodrošinās pianists Māris Žagars, ģitārists Mārcis Auziņš, akordeoniste Inita Āboliņa un stīgu kvartets «Juno».

Jānis Zābers kļuva par vienīgo toreizējās Padomju Latvijas dziedātāju, kuram laikā no 1962. līdz 1964. gadam bija iespēja papildināties Romā «Santa Cecilia» konservatorijā un Milānas operteātrī «La Scala». Tur tika sagatavota Rūdolfa loma Džakomo Pučīni operā «Bohēma» - Rūdolfa āriju «Che gelida manina» koncertā atskaņos Dainis Skutelis. Viņš vairākus gadus bijis Jāņa Zābera piemiņas konkursa «Aiviekstes lakstīgala» uzvarētājs, tenors dziedās arī Antiņa āriju no Arvīda Žilinska operas «Zelta zirgs».

Līdzīgi Jānim Zāberam arī baritons Jānis Apeinis kļuva par LNOB solistu jau studiju gados Mūzikas akadēmijā. Sākotnēji Jāzepa Mediņa mūzikas vidusskolā Jānis Zābers tika skolots kā baritons, savu īsto - tenora - tembru iegūstot tikai augstskolas pirmajā kursā. Izcilā dziedoņa plašajā repertuārā bija 26 operu lomas, kā arī latviešu un ārzemju autoru kamermūzika, neapoliešu dziesmas, latviešu tautasdziesmu apdares, estrādes dziesmas, lielas formas darbu tenora partijas. Ar līdzīgu daudzpusību var lepoties arī Jānis Apeinis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā