"Līvi" ar dziesmu svētkiem un "Ezīšfests" ar "pienvedējiem" un Gacho noslēgs vasaru

Šo sestdien, 27. augustā, vismaz trīs vietās Latvijā notiks vērā ņemami festivāli, pēc kuriem ar lielu nožēlu nāksies paziņot, ka muzikālā vasara diemžēl ir beigusies. Vēl gan būs lielāki un mazāki koncerti arī zem klajas debess, taču festivālu sezona izskanēs ar “Līvu” dziesmu svētkiem, “Ezīšfestu” un rūjieniešu “Vērti”.
©Publicitātes foto

Pie Fontēna uz “Līviem”

Šo sestdien atkal ir vērts aut kājas braucienam uz Liepājas pusi, kur šīs pilsētas kādreizējā pašpasludinātā šerifa Luī Fontēna jaunajā karaļvalstī Pāvilostā, tas ir, harismātiskā mūziķa izveidotajā “Fontaine City”, notiks “Līvu” dziesmu svētki.

Savulaik grupas “Līvi” līderis Ainars Virga Liepājā organizēja festivālu “LīviFest” (2006., 2016., 2017. un 2018. gadā), bet pērn ķērās pie “Līvu” dziesmu svētkiem, turklāt nevis Liepājā (koncertestrāde “Pūt, vējiņi!” tobrīd vēl bija rekonstrukcijas stadijā), bet jaunajā atpūtas vietā “Fontaine City”, ko tās saimnieka brīvdomības dēļ varētu salīdzināt ar Kristiāniju Kopenhāgenā. Diez vai Ainaram var pārmest pompozitāti koncerta nosaukuma izvēlē - “Līvu” dziesmas jau sen kļuvušas episkas, tās zina un dzied dažādas paaudzes, un tikšanās to kopīgas sadziedāšanās svētkos tiešām varētu dēvēt par kaut ko dziesmu svētkiem līdzīgu. Tikai “Līvu” formātā, protams.

Publicitātes foto

Arī šogad “Līvu” dziesmu svētki notiks divās daļās - dienas koncerts un vakara daļa. Pasākums sāksies pulksten 15, un tajā uzstāsies apvienotais koris diriģenta Jēkaba Ozoliņa vadībā, kā arī solisti un pavadošā grupa. Savukārt vakara koncerts sāksies pulksten 18, un, kā “Radio SWH Rock” raidījumā “Roka nemieri” teica “Līvu” vokālists Jānis Buķelis jeb Buks, “liks vaļā pa riktīgo un līdz rīta gaismai!”. Uzstāsies “Armandsound” (ģitārists Armands Alksnis ar ārtroka programmu), “Lādezers”, “Rīgas modes”, “Inde” (bijušā “Līvu” mūziķa Modra Šterna pirms pāris gadiem izveidotā grupa), “Opus pro” (ar Alda Drēģera roķīgo dēlu Jāni Drēģeri pie mikrofona) un, protams, paši pasākuma vaininieki “Līvi”. Starp dienas un vakara koncertiem būs iespēja noskatīties režisores Rūtas Znotiņas dokumentālo filmu “Sāc visu no jauna”, kas ir par pusmūža rokenrola entuziastu Raimondu ar ambiciozu ideju grupas “Līvi” videoklipam, kura īstenošana šķietami dotu viņam sapņu iespēju nonākt leģendārās rokgrupas komandā.

“Ezīšfestā” plašs piedāvājums dažādām gaumēm

Lai piedod liepājnieki (un “Līvi”), taču galvaspilsētā sestdien notiks muzikālajā amplitūdā daudz plašāks un arī apjomīgāks pasākums: Tallinas kvartālā jau desmito gadu tiks uzlikts kronis vasarai - norisināsies urbānās pilsētvides festivāls “Ezīšfests 2022”. Aizvadītajā gadā “festu” apmeklēja kopumā vairāk nekā 4000 dažādu mūzikas un mākslas aktivitāšu cienītāju (un tas ar dažādiem kovida diktētajiem ierobežojumiem!), tāpēc šogad lielā pieprasījuma dēļ teritorija tiks paplašināta. Uz sešām skatuvēm kāps plaša klāsta dažādu gaumju mūzikas apvienības, dīdžeji un performances, viesus priecēs mākslas aktivitātes un meistardarbnīcas. Festivāls vārtus vērs jau pulksten 15 un izklaidēs līdz pat rīta gaismai.

Publicitātes foto

Par muzikālo programmu. Kā festivāla “hedlaineri” tiek piedāvāti latvju hiphopa smagsvars Gacho (Gatis Irbe uz vienu vakaru izkāps no Mesas tēla un atkal stampās grīdu), rokmūzikas leģendas “Pienvedēja piedzīvojumi”, pankroka līderi “PND” un estrādes mūzikas nevīstošais zieds Žoržs Siksna. Lai potenciālos festivāla apmeklētājus nemulsina šāds stilistiskais “rasols” - apskatnieks personīgi ir pārliecinājies, ka vismaz Tallinas kvartālā viena vakara gaitā un gandrīz vienlaicīgi uz divām netālu esošām skatuvēm pilnīgi mierīgi var sadzīvot Žoržs ar “Muļķa sirdi” un Patrisha, jaunieši ar prieku klausās abus.

Vēl “Ezīšfests” piedāvā veselu plejādi dažādu paaudžu reperu (Kurts, Arturs Skutelis, Steps un Xantikvariāts, SourJ, Idus Abra, Zeļģis, Ūga, Wiesulis u.c.), grupas “Baložu pilni pagalmi”, “Laime pilnīga”, “Čipsis un Dullais”, “Jūdas graši”, “Nova Koma” u.c., uzstāsies arī AnnaKrista, Emīlija Jermola, Jānis Irbe, Reinis Jaunais, vairāki šeit neko īpaši pagaidām neizsakoši ārzemju draugi utt., u.t.jpr. Kā jau tas ierasts, būs arī slepenais mākslinieks, kura vārds tiks atklāts pēdējā brīdī. Ja vienreiz pabūsiet “Ezīšfestā”, gribēsiet uz to doties arī nākamajā gadā, un šī nav slēptā reklāma, bet paša piedzīvots fakts.

“Pienvedēji” brauks dārdināt arī uz Rūjienu

Starp citu, ar “hedlaineriem” ir interesanti - saprotamu iemeslu dēļ šobrīd mūziķi kaļ dzelzi, kamēr tā karsta, un steidz piedalīties visos pasākumos, uz kuriem vien tiek aicināti (un kuri ir tā vērti), līdz ar to, piemēram, “pienvedēji” sestdien būs galvenajās lomās pat divos festivālos - pēc “Ezīšfesta” Māris Žigats un brāļi Lundes lec mašīnās, lai pusnaktī kāptu uz skatuves Rūjienas estrādē notiekošajā rokfestivālā “Vērte”. Šai grupai gan arī septembris būs noslogots laiks, jo vinila plates formātā nāks klajā viņu albums “Nelaiks”, kam par godu 30. septembrī plānots koncerts uz peldošās mākslas galerijas “Noass” klāja.

Publicitātes foto

Savukārt rūjieniešu festivāla “Vērte” programmā kopumā plānota septiņu rokgrupu uzstāšanās - bez “Pienvedēja piedzīvojumiem” spēlēs arī “Calico”, “Tape Electro”, “Iron Wings”, “Bloody Heels”, “Refleksija” un “Apēdājs”. “Divu gadu pauze ir nesusi dažādas izmaiņas mūsu dzīvē: vīri ir kļuvuši staltāki, bārdas garākas un dāmas tikai skaistākas. Arī mēs, rokfestivāls “Vērte”, esam auguši un meklējuši iespējas klausītājiem no jauna piedāvāt jaudīgu vakaru ar melodiskām un muzikāli bagātīgām grupām,” stāsta festivāla organizatori. “Ieturot tradīcijas, pēdējā grupa beigs spēlēt īsi pirms rītausmas, kuru sagaidīs paši izturīgākie un spēcīgākie melomāni. Esat gatavi noraut jumtu? Mēs arī! Tiem, kuri mērojuši tālāku ceļu vai vienkārši vēlās turpināt pasākumu pēc grupu uzstāšanās, būs pieejama apsargāta bezmaksas telšu pilsētiņa.” Rūjiena dārdēs!

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā