Neatkarīgā iesaka: TOP 10 notikumi kultūrā no 24. līdz 30. septembrim

Vērts redzēt, dzirdēt, izlasīt: Gauja un Broka, Busels un Berngardte, Mellis un Pļavniece, Vaļicka un Burnicka
©Publicitātes foto

Divi izcili jaunās paaudzes pianisti

Piektdien, 30. septembrī, pulksten 19.30 Dzintaru koncertzāles Mazajā zālē gaidāms klaviermūzikas koncerts, kurā uzstāsies divi izcili jaunās paaudzes pianisti Aurēlija Šimkus un Tonijs Jaiks Jangs.

Programmā skanēs Volfganga Amadeja Mocarta, Pētera Čaikovska, Friderika Šopena un Sergeja Prokofjeva mūzika.

Abi pianisti pirmo reizi sastapušies Zviedrijā, kur studējuši pie profesores Jūlijas Mustonenas-Dālkvistas, un kopš tā laika viņi vairākkārt muzicējuši kopā.

Aurēlijas Šimkus starptautiskā karjera aizsākās jau 16 gadu vecumā, kad vācu ierakstu kompānija «Ars Produktion» izdeva viņas solo albumu «Scherzo». Žurnāls «Piano News» to atzina par mēneša albumu, rakstot, ka «Aurēlija Šimkus ir izcila pianiste un īsts atklājums», savukārt laikraksts «Westfalische Rundschau» viņas klavierspēlē apbrīnoja dvēseliskumu, kas piepildīts ar izsmalcinātāko muzikalitāti un jutekliskumu. Par savu otro solo albumu «Bach. Ich ruf’ zu dir» Aurēlija 2016. gadā ieguva prestižo «Echo Klassik» balvu.

Aurēlija Šimkus ir piedalījusies festivālos «Interlaken Classics», «Next Generation Festival», «Kisingenes vasara», Kurta Veila festivālā, Bonnas Šūmaņa festivālā, festivālā «Rītdienas meistari» u. c. Uzstājusies ar Anglijas kamerorķestri, Varšavas simfonisko orķestri, Dortmundes filharmonijas orķestri, Gruzijas kamerorķestri, kamerorķestri «Orpheum», Freiburgas filharmonijas orķestri, Reinzemes-Pfalcas filharmonijas orķestri un citiem kolektīviem.

Par pianistu Toniju Jaiku Jangu ārzemju prese raksta: «Absolūts atklājums…Viņā apvienojas īsta virtuoza un mākslinieka īpašības» («The Chopin Courier») un «Jangs pārvalda žilbinošu tehniku un piešķir personisku rokrakstu visam, ko viņš spēlē» («The Dallas Morning News»). Slavēts kā viens no Kanādas izcilākajiem jaunajiem mūziķiem, pianists Tonijs Jaiks Jangs starptautisku atpazīstamību ieguva 16 gadu vecumā, iegūstot piekto vietu Starptautiskajā Šopena pianistu konkursā Varšavā 2015. gadā, reizē kļūdams par visu laiku jaunāko šī konkursa laureātu. Jangs plūcis laurus arī Vena Klaiberna, «Bosendorfer & Yamaha USASU», «Hilton Head» un citos starptautiskos pianistu konkursos.

Kā solists viņš uzstājies «Koerner» zālē Toronto, Maskavas konservatorijas lielajā zālē, Tokijas Metropolitēna teātrī, Seulas mākslas centrā, Varšavas Nacionālajā filharmonijā, «Millennium» amfiteātrī Dubaijā, «Severance» zālē Klīvlendā, Šopena zālē Mehiko un citviet.

Koncertā skanēs galantā un priekpilnā Mocarta sonāte divām klavierēm Re mažorā K.448, kā arī ģeniālā melodiķa un klavieru taustiņu aristokrāta Friderika Šopena kompozīcijas. Būs iespēja dzirdēt arī nemiera gara Sergeja Prokofjeva Ceturto sonāti klavierēm, kurā atklājas komponista iekšupvērstā un apcerīgā šķautne. Leģendārais 20. gadsimta pianists Svjatoslavs Rihters par šo sonāti teicis: «Tā ir raksturā intīma kamermūzika ar apslēptām bagātībām.» Bet Pēteris Čaikovskis populārajā svītā no baleta «Riekstkodis» pārlikumā divām klavierēm klausītāju ieved Ziemassvētku brīnuma valstībā un deju virpuļos, kas slavina jaunību, draudzību un mīlestību.

Aurēlija Šimkus par koncertu:

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā