Neatkarīgā iesaka: Bezmaksas TOP 10 kultūras pasākumi līdz 1. oktobrim

***

2.lapa

Viktora Freiberga grāmatas atvēršana

Publicitātes foto

Kinozinātnieka, studentu iemīļota lektora, pasniedzēja un grāmatu autora Viktora Freiberga (1955-2022) dzimšanas dienā - trešdien, 28. septembrī, pulksten 18.30 - izdevniecība «Aminori» aicina visus viņa talanta cienītājus piedalīties dzimšanas dienas atceres pasākumā un grāmatas «Vakar, šodien, rīt» atvēršanas svētkos.

Pasākums ir bez maksas, un tas notiks izdevniecības telpās - Krišjāņa Valdemāra ielā 69, Rīgā.

«Vakar, šodien, rīt» ir kinozinātnieka Viktora Freiberga un kino pētnieces Danielas Zacmanes piezīmes par filmām un dzīvi dienasgrāmatas formātā, ko papildina asprātīgas mākslinieka Bruno Meļļa ilustrācijas. Diemžēl sagadījās tā, ka grāmata iznāca tieši tajā nedēļā, kad no Viktora Freiberga atvadījāmies uz visiem laikiem un rīkot atvēršanas svētkus nebija iespējams. Tagad grāmatas veidotājiem šķiet, ka ir pienācis īstais brīdis sanākt kopā un atcerēties Viktoru viņa dzimšanas dienā.

Izdevuma ieceri pirms gandrīz diviem gadiem Viktors Freibergs raksturoja kā vēlmi «radīt vizuāli saistošu, īsu komentāru virkni, kas atspoguļotu divu cilvēku kinoskatīšanās pieredzi un ievilinātu lasītājus šajā kinopasaulē kā Alises trušu alā». Viktors bija ļoti iepriecināts par grāmatas maketu: «Man ļoti patīk. Jo bloknots ne mazākajā mērā neatgādina kārtējo grāmatu par kino. Zīmējumi ir brīnišķīgi,» viņš rakstīja grāmatas veidotājiem, taču diemžēl gatavu grāmatu nesagaidīja.

Kino bija filoloģijas doktora un asociētā profesora Viktora Freiberga lielā aizraušanās. Negaidīti atklājās Viktora Freiberga rakstnieka talants, kad 2019. gadā iznāca dienasgrāmatai līdzīgā «Kinomāna slimības vēsture», kas izpelnījās plašu ievērību kritiķu un lasītāju vidū, kā arī saņēma Dzintara Soduma balvu literatūrā. Arī «Viktora otrā grāmata» (2021, biedrība «Ekrāns» un portāls «Kino raksti») radās, pateicoties Viktora lielajai mīlestībai pret kino. Bet trešā, pēdējā grāmata, pie kuras strādāja Viktors Freibergs, tapa sadarbībā ar Danielu Zacmani, kas sākotnēji Viktoru iepazinusi kā pasniedzēju un filmu tulku, bet ar laiku abi kinomīļi kļuvuši par draugiem.

Viktora dzimšanas dienas atceres pasākumā viņa tuvinieki, draugi un kolēģi solījuši dalīties atmiņās par šo erudīto personību. Savukārt «Vakar, šodien, rīt» veidotāju komanda pastāstīs par to, kā tapa šis plānotājs, kas nav piesaistīts konkrētam gadam. Skanēs grāmatas fragmentu lasījumi un mūzika no kinofilmām, neiztikt arī bez melnā humora un sarunām pie vīna glāzes - tā, kā Viktoram būtu paticis.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā