Neatkarīgā iesaka: Kultūras pasākumi līdz 27. janvārim, apmeklējami bez maksas

*****

2.lapa

Ilzes Preisas saruna ar skatītāju

Publicitātes foto

Galerijas «MuseumLV» pirmā stāva zālē no 25. janvāra līdz 11. martam būs skatāma māksliniece Ilzes Preisas personālizstāde «Metaforiskās spēles».

Izstādē eksponētas Ilzes Preisas veidotas litogrāfijas, kurās māksliniece turpina gleznās realizētās tēmas, taču, pateicoties tehnikai un melni baltai estētikai, veidojas citas intonācijas.

«Šajos darbos es it kā atpūšos pati, tādā veidā atpūtinot arī prātu no pasaules «krāsu» piesātinājuma,» saka māksliniece.

Simbols ir atslēgas vārds Ilzes Preisas mākslinieciskajai praksei, kas sevī ietver glezniecību un grafiku. Šis jēdziens ir attiecināms uz visiem elementiem, kas sastopami Ilzes Preisas mākslā - tēlotie objekti un lietotās krāsas. Tie apvienoti sirrealitātes piestrāvotās kompozīcijās, kas mudina skatītāju ļauties darbu satura tulkošanas azartam.

Ilze Preisa savos darbos izmanto grieķu mītu un Bībeles motīvus, taču nenospraužot konkrētas piedāvāto simbolu izpratnes robežas. Bieži Bībeles sižetu un antīkās mitoloģijas tēli mūsdienu kontekstā kļūst par laikmeta aktuālo ideju precīziem izteicējiem. Mitoloģisko motīvu klātbūtne, kas sastopami mākslinieces darbos, mūsdienu mākslā ir bieža parādība, kas norāda uz mitoloģisko tēmu pārlaicīgumu. Darbos dominē atsauces uz pasaules kultūras mantojuma tēliem, taču, izceļot to vai citu sižetu, māksliniece akcentē viņai svarīgus personiskus stāstus. Ar mitoloģijas tēlu starpniecību māksliniece stāsta par cilvēka dabu, cilvēciskajām īpašībām - kaislību, nodevību, dusmām, mīlestību. Cilvēka daba nemainās. Līdz ar to šo tēlu radītās asociācijas lieliski noder, lai izceltu vienu vai citu aspektu cilvēka dabā.

Ilzes Preisas mākslā ikonogrāfija ietver visdažādākos tēlus - varas un zemes spēka simbols vērsis, kas ar savu spēka klātbūtni liek saspringt, kleita kā pārtapšanas un maskēšanās simbols suģestē ar savu kairinošo enerģiju, eksotiski putni vienlaicīgi ir skaisti un biedējoši, skaistā Mēdeja, kuras galvu rotā elegantās čūskas, kas atbaida un vilina vienlaicīgi, aizkars, kas aizsedz nezināmo telpu un mudina izšķirties - atvērt to skatienam vai tomēr nē, kaķi ar spārniem - efektīgie varas simboli. Zīmīgs elements gandrīz katrā šīs izstādes darbā ir šaha ornamentā kārtotā melnbaltā grīda, kur atpazīstam mākslas vēsturē labi zināmās vides no renesanses laika telpām līdz mūsdienu modernajai telpai. Šis elements tiecas apvienot izstādes darbus vienā stāstā, kas sastāv no daudziem turpinājumiem.

Svarīgs Ilzes Preisas mākslas elements ir krāsa, ko māksliniece organiski iekļauj savu simbolu teorijā. Gandrīz neiespējami konstatēt, kurš no mākslinieciskajā praksē lietotajiem elementiem precīzāk izsaka mākslas darbu simbolisko vēstījumu - krāsa vai tēlotais objekts. Ideālā gadījumā tie paskaidro viens otru un dzīvo ideālā simbiozē.

«Darbu sērija «Sarkans/Melns/Balts» radās, reflektējot uz pēdējo gadu notikumiem, to, kas notiek pasaulē, ap mums un manī. Izvēlējos šīs trīs krāsas, jo, manuprāt, tās vislabāk ļauj izpaust šo stāstu, atklāt savu izjūtu un parādīt skatījumu uz to. Tās ir spēcīgas krāsas, ar daudzpusīgu simboliku mākslā, kultūrā. Krāsas, kas vienmēr kontrastēs savā starpā. Izmantojot šo trīs krāsu spektru un savstarpēju salikumu dažādās variācijās, katru reizi veidojas cits stāsts. Tā ir mana saruna ar skatītāju,» stāsta Ilze Preisa.

Izstādē «Metaforiskās spēles» tiek atskaņotas zviedru mūziķa un komponista Fredrika Karlkvista (klarnete, saksofons) piecas muzikālas kompozīcijas, kas radušās, iedvesmojoties no gleznotājas Ilzes Preisas gleznām. Pirmo reizi šī mūzika tika atskaņota Barselonā, mākslinieces izstādē «Metaforiskā telpa»/«Metaphorical Space».

«Izpratni par mākslu, tās daudzveidību esmu ieguvusi, studējot Mākslas akadēmijā Berlīnē un Mākslas akadēmijā Rīgā, 2000. gadā to beidzot ar izcilību, izveidojot diplomdarbu «Vēstules no vēršiem». Mākslā man tuva simbolu valoda. Gleznās runāju ar to starpniecību. Stāstot par notikumiem, norisēm ap mums, darbos iegleznoju tēlus no mītiskās pasaules, piešķirot tiem jaunas nokrāsas. Simboli, kurus izmantoju darbos, var būt ietverti arī ģeometriskās formās, un, sakārtoti noteiktā secībā, tie veido savu stāstu. Darbi tiek veidoti daudzos slāņos, ilgstoši, kur katrai detaļai vai simbolam ir nozīme. Būtiska nozīme ir skaistajam - dažreiz pat smeldzoši skaistajam. Tā ir apzināti izvēlēta mākslinieciska forma, kas piesaista un tālāk jau liek ieskatīties dziļāk. Māksla ir mans komunikācijas veids, kuru izvēlos, runājot ar skatītāju,» saka Ilze Preisa.

Uzzini pirmais, kas interesants noticis Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā

 
Turpinājumu lasi nākamajā lapā